Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Jim Pike - žokejské eso Austrálie


Jim Pike, nejtalentovanější žokej Austrálie, se proslavil jako partner mohutného Phar Lapa, kterého trénoval Harry R. Telford. Australští dostihoví experti a sázkaři dodnes používají frázi: „Jezdí jako Jim Pike.“

James (Jim) Edward Pike v sedle Phar Lapa

James Edward Pike se narodil 19.2.1892 v Newcastlu ve státě Nový Jižní Wales. Byl hubený a vysoký. Svou žokejskou kariéru odstartoval v roce 1907, když se s koněm Welcome Jack umístil třetí v Caulfield Cupu. Tehdy mu bylo pouze 15 let. Trenér Bill Kelso z Randwicku byl jeho výkonem natolik uchvácen, že ho ihned angažoval a nabídl mu, aby s ním odjel do Anglie. Jim Pike souhlasil a tak se v roce 1908 objevil v kolébce turfu, kde odjel 17 závodů, 2x zvítězil a 5x se umístil. Po několika měsících se spolu s Kelsem vrátil zpět do rodné Austrálie, kde ihned zužitkoval své zkušenosti z Anglie, neboť v říjnu 1910 se mu ještě jako učedníkovi podařil husarský kousek. Zvítězil ve Victoria Derby. Bylo mu 18 let a sedlal koně Beverage trénovaného právě Kelsem. A od té doby jeho hvězda stoupala už jen vzhůru...

Na vrcholu kariéry ho často nazýváli "mistr", protože neustále znovu a znovu všem dokazoval svůj neuvěřitelný talent. Byl to žokej s chladnou hlavou, který si vyvinul svůj vlastní styl. V kombinaci s perfektním smyslem pro rovnováhu v sedle byly jeho výkony vysoce nadprůměrné. Bez použití bičíku dokázal v koni probudit vůli bojovat o vítězství. Ve své době patřil k naprosté špičce, což mu dávalo možnost vybírat si dobré koně. Poslednch 15 let kariéry však kvůli rostoucím problémům s váhou jezdil už jen koně s vyšším handicapem.

Ačkoliv Pike vždycky dobře vydělával, peníze okamžitě roztočil, neboť jeho velkou nectností byly sázky. Ty ho nakonec v roce 1936 - 6 měsíců před jeho odchodem do důchodu - přivedly doslova na mizinu. Pike sázel velmi často nejen na koně, které sám jezdil, ale i na soupeře. Bylo od něj velmi šlechetné, že se vždycky snažil přivést koně, kterého jel, k vítězství i za cenu, že prohrál své peníze. Přes 20 let byl nekorunovaným králem Australských žokejů právě i z kvůli své podctivosti. Majitelé i trenéři dobře věděli, že se na něho mohou vždy spolehnout.



Jim Pike a Phar Lap v akci...



Jim Pike a Phar Lap
Traduje se, že mu byla nabínuta obrovská suma peněz, jen proto, aby "přidržel" Phar Lapa v Melbourne Cupu 1930. On však odmítl se slovy: "To je stejné, jako byste po mě chtěli, abych zabil Pegasa." Pikova čestnost určitě přispěla k Phar Lapovu úspěchu. 30 startů/27 vítězství – čísla hovoří za vše. Jim Pike spolu s Phar Lapem vytvořili v letech 1929 – 1932 neuvěřitelný rekord. Jim Pike byl jedním z nejtalentovanějších žokejů své generace a právem považoval Phar Lapa za vynikajícího dostihové koně. Svými vítězstvími vstoupili do dějin australského dostihové sportu. V dostihu nemusel Jim Pike dělat nic jiného než občas ukázat Phar Lapovi bič. Jeho žokejské schopnosti byly naprosto bezkonkurenční. Disponoval neuvěřitelným citem pro rozvrhnutí sil koně v dostihu. Fyzicky byl sice na žokeje vysoký a pro udržení odpovídající váhy, držel diety, což se projevovalo zejména na jeho vyzáblém obličeji. Byl uznávaný jako velkodušný muž, známý jako notorický sázkař a ačkoliv žokejové nesměli uskutečňovat sázky na koně, sázel Jim Pike velmi rád. Byl známým neúspěšným sázkařem, zemřel jako chudý muž bez jediného penny.

Jim Pike a Phar Lap, 1931



James Pike zemřel v roce 1969, zchudlý ale stále čestný. Do své smrti byl neustále ve středu pozornosti dostihové veřejnosti. 25.8.1999 byl uveden do síně šampiónů na Homebush Bay a 30.6.2002 bylo jeho jméno rovněž zapsáno do Australské síně slávy (Australian Hall Of Fame) v Melbourne.

Jim Pike/Phar Lap v dobách své dostihové slávy
Dres s barvami Telfordovy/Davisovy stáje
Největší Pikovy úspěchy:
Rok Dostih Kůň
1910 Victoria Derby Beverage
1913 Victoria Derby Beragoon
1928 Victoria Derby Strephon
1928 CB Fisher Plate Gothic
1929 Victoria Derby Phar Lap
1929 AJC Derby Phar Lap
1930 Victoria Derby Ballon King
1930 Melbourne Cup Phar Lap
1931 Victoria Derby Johnnie Jason
1932 AJC Derby Peter Pan
Vyznání Jima Pika:

Jim Pike, partner Phar Lapa ve 30 dostizích vyjádřil jeho výkony slovy: „Ve Futurity Stakes v Caulfieldu, když měl před sebou soupeře snažící se nepustit ho vpřed, zrychlil tak, že jsem myslel , že mu praskne srdce!

"Phar Lap was the best horse I ever rode. Infact, I don´t think there ever was his equal, certainly not during my time..." Jim Pike.
(Překlad: Phar Lap byl nejlepším koněm, kterého jsem kdy jezdil. A popravdě si nemyslím, že se mu nějaký mohl rovnat, alespoň ne v mé době. )


(Pro zvětšení 2x klikni)



Seznam koní, které Jim Pike jezdil:
-Phar Lap
- Peter Pan
- Amounis
- Heroic
- Chatham
- Fuji San
- Gothic
- Winooka
- Greenline
- Trafalgar
- The Hawk
- Strephon
- Woorak
- Whittier
- Red Gauntlet
- Pendil
- Beragoon
- Beverage


Zdroj obrázků: Internet, archiv autorky
Zdroj informací: www.horsedirectory.com.au

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today