Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Dave J. Davis - vychytralý americký podnikatel


Zavalitý a značně samolibý
Dave J. Davis se narodil v Americe. O jeho životním příběhu toho nikdy nebylo mnoho publikováno. Snad by i býval zapadl v prachu dějin, nebýt toho, že se usadil v Sydney a propadl dostihovému kouzlu. Podnikal jako obchodník s fotografiemi a nádobím. Osud jej svedl dohromady s Harrym R. Telfordem. Starý trenér ho přesvědčil, aby ivestoval do nákupu koně, který později vešel do dostihových dějin jako "nejrychlejší kůň světa."

Dave J. Davis, šťastný majitel
nejrychlejšího koně na světě

Davis si vydělal dost peněz a ty používal pro financování své velké vášně: dostihů. Sám sice ztěží rozeznal hlavu koně od jeho zádě, ale věděl hodně o financích. Byl vychytralý, ošlehaný životem a uměl počítat dopředu. Vyhodil za nevzhledné hříbě přeci 160 guinejí a nehodlal do něho vrážet zbytečně i další peníze. Kam jen dal ten blázen Harry oči a rozum?

Tommy Woodcock, který později mluvil s Janem Wositzkym, líčil scénu, jak se Dave J. Davis přišel do Telfordových stájí podívat na svého nového koně takto:

„Ten den, kdy přivezli Phar Lapa, přišel do stáje pan Davis – muž, který ho koupil pro pana Telforda. Stál u dveří do dvora a díval se na něj. Chvíli ho jen tak sledoval očima a vůbec nic neříkal. Pak tichým hlasem prohlásil: „Harry, ten kůň se mi nelíbí. Nevidím důvod, proč bych ho měl nechávat trénovat.“ Telford se jen tak díval a chvíli přemýšlel. Nakonec řekl: „Pane Davisi, jsem na mizině. Nemám 160 Guinejí a nemám ani na zaplacení dopravy z Nového Zélandu.“ A Davis mu odpověděl: „“To je mi jedno.“ Telford se na chvíli zamyslel a pak prohlásil: „Já si ho od Vás pronajmu.“ A Davis řekl: „Dobře, pronajmu ti ho… na tři roky.“ Načež Telford odvětil: „V pořádku, děkuju Vám, to bude stačit.“

Díky pronájmu koně Harrymu Telfordovi, ušetří za trenéra a i za krmení, o které se rovněž bude muset postarat Telford. Tak si to vymínil v nájemní smlouvě. Všechny starosti jednoduše hodil na krk Harrymu Telfordovi. Telford souhlasil a smlouva byla uzavřena na 3 roky. Samozřejmě že, nezapomněl do smlouvy připsat doložku, že pokud by kůň náhodou v dostizích vyhrával, třetina výher by patřila jemu. V začátcích kariéry ale Phar Lap na dráze vůbec efektivní nebyl - v roce 1928 prohrál všechny čtyři starty. Jak ale ryzák vyspíval, začaly se dostavovat první úspěchy. Byl to kůň s velkým rámcem a jeho následná převaha v dostizích ukázala, že Harryho předpoklad o kvalitě jeho rodokmenu byl správný. Phar Lapův rodokmen ukazuje, že šampión byl čtyřikrát prochován na mohutnou klisnu Pocahontas, která figuruje v teorii X-faktoru zveřejněné v roce 1997 doktorkou Mariannou Haunovou. Pocahontas byla prohlášena za nositelku a předavatelku tzv. chromozomu X, který předurčuje velikost srdce.(pozn. autorky: více o X-faktoru přináším ve své knize). Pitva provedená po jeho úhynu v roce 1932 prokázala, že šampiónovo srdce vážilo zhruba 6,5 kg. Srdce průměrného plnokrevníka váží něco málo přes 4,5 kg. Marianna Haunová se domnívá, že tuto abnormální velikost srdečního svalu zdědil Phar Lap po jeho vzdálené prabábě Pocahontas.

Od jara 1929 dominoval Phar Lap australskému dostihovému průmyslu a Dave J. Davis si svou počáteční investici značně pochvaloval.

Názory australského publika na Harryho Telforda byly rozdílné - někteří jej odsuzovali a jiní obdivovali, nicméně všichni se shodli v jedné věci. Návrh přemístit šampióna z Austrálie do Ameriky nebyl nápadem Harryho Telforda, nýbrž Dave J. Davise. Tímto ztratil Američan v očích veřejnosti definitivně na oblibě.

Phar Lap a jeho impozantní styl...

Později po Phar Lapově nádherném vítězném debutu v Agua Caliente Handicapu Dave J. Davis prohlásil: " Jsem rád, že je to napětí již za námi. Nikdy v životě jsem necítil tolik vrušení - ani když Phar Lap zadrženě zvítězil v Melbournském poháru (Melbourne Cupu) v roce 1930. Rád bych zde také zdůraznil, že všechen úspěch patří zejména Tommymu Woodcockovi, který koně připravil tak, jak mu doporučil Harry Telford před odjezdem z Austrálie. Phar Lap je největší reklamou, jakou kdy Austrálie měla...a já jsem nikdy neměl nejmenších pochyb o tom, jak závod dopadne. Phar Lap dnes všem dokázal, že je naprosto jedinečný. Samozřejmě bude startovat i v dalších dobře dotovaných závodech, které Amerika nabízí. A já jsem si více než jistý, že se stane nejbohatším koněm světa než se vrátí zpět do rodné Austrálie."

Australský zázračný kůň
Dave J. Davis byl spokojen - jeho kůň Phar Lap
si získal Ameriku v jediném závodě


Bohužel Davisovy plány byly předčasné. Osudného rána 5. dubna 1932 byl ke koni přivolán veterinář W. Nielsen, který ho vyšetřil a provedl veterinární ošetření. Nic však nezabíralo. Značně znepokojen vývojem situace se Nielsen vydal pro dalšího veterinárního experta, veterináře Ceasara Maestra, který sídlil na závodišti v Tanforanu. Mezitím však stačil zatelefonovat Bertu Wolfovi, australskému novináři, do San Franciska a informovat ho o podivné Phar Lapově nemoci.

Později toho odpoledne se nesly přes Pacifik jedny z nejtragičtějších zpráv Australské dostihové historie. "JE MRTVÝ!" oznamovaly palcové titulky na titulní straně melbourského deníku The HERALD a další titulky na přední straně pokračovaly: "Phar Lap je mrtev...šampión uhynul v Americe krátce po svém prvním triumfu."

6. dubna 1932 vyšel v deníku The Vancouver článek, který se snažil reagovat na pomluvy o otravě šampióna. Dave J. Davis řekl: "První zjištění, které předpokládalo uhynutí koně na koliku, bylo vyšetřovací komisí nakonec definitivně akceptováno. Po konzultaci celé věci s žokejem B. Elliotem jsme se shodli na tom, že by v této věci nemělo smysl dále pátrat." Davis rovněž připustil, že možnou příčinou smrti mohlo být celkové vysílení koně po absolvované cestě z Austrálie.

The Sydney Morning Herald však zveřejnil ještě téhož dne článek o tom, že Davis své prohlášení změnil, přičemž uvádí jeho doslovnou citaci: "Nemyslím si, že by někdo z mých přátel byl nějak zoodpovědný za Phar Lapovu smrt... Nikdy jsem ale neslyšel o případu, kdy by kůň zemřel na koliku takovým způsobem jakým uhynul Phar Lap. Ve jménu všech ostatních majitelů koní by se měl tento případ důkladně prozkoumat a vyšetřit. Existuje i šance, že koně někdo otrávil úmyslně. Na druhé straně je tu i možnost, že se tak stalo neúmyslně. Nicméně pokud k něčemu takovému opravdu došlo, rád bych o tom věděl více."

Po Phar Lapově smrti se Dave J. Davis už nikdy do Austrálie nevrátil. Usadil se v Kalifornii a zemřel v roce 1957.

Považuji za důležité zdůraznit, že to byl právě Dave J. Davis, kdo v USA zajistil preparaci Phar Lapova těla firmou Jonas Brothers včetně jeho následné dopravy zpět do Austrálie. Právě jemu tedy mohou děkovat generace Austraranů a lidí po celém světě za to, že mohou spatřit exponát šampióna a vzdát mu tak poctu i tolik let po jeho smrti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today