Prohledej blog / Search this blog

1/19/2012

Sol Green, talentovaný businessman i humanista


Solomon (zkráceně "Sol") Green (1868-1948) byl bookmaker a filantrop, který se narodil dne 1. 8. 1868 v Mile End v Londýně jako syn židovského nakladatele Greena. Jeho matkou byla Elizabeth Greenová, roz. Jacobsová. Green se nikdy netajil tím, že pochází z chudých poměrů. Začal se učit na čalouníka, ale v 15 letech se sebral a vyrazil do Austrálie. Na živobytí si tam zpočátku vydělával prací na farmách nedaleko Melbourne, později začal prodávat a nakupovat různé zboží přímo v ulicích Melbourne. V roce 1887 ale vstoupil do velkého světa bookmakerů na závodišti ve Flemingtonu.

Sol Green, mecenáš a filantrop
Během prvních měsíců se mu však příliš nedařilo. Utopil tak téměř veškeré své finanční prostředky. Nevzdal se a začal znovu. Pracoval pro své úspěšnější kolegy. V roce 1891 navštívil svou rodnou Anglii a po návratu do Austrálie znovu zkusil štěstí v sázkovém světě: zprostředkoval sázky na Adelaide Cup a od té doby mezi bookmakery kraloval. Dostal geniální nápad - v západní Austrálii zavedl speciální službu, která nabízela sázky přes poštu, což se klientům zamlouvalo. Měl sice zpočátku problémy s legalizací svého projektu, ale nakonec prorazil a slavil velké úspěchy. Na sklonku století se stal uznávaným členem Melbourne Tattersall Klubu.

Hodně investoval  - především do nemovitostí. Kromě toho začal chovat plnorevníky na své farmě Shipley Stud, která se nacházela nedaleko Warrnamboolu. Koně z jeho stáje zvítězili v mnoha australských významných dostizích. Např. v roce 1910 v Melbourne Cupu zvítězil Solomonův importovaný anglický hřebec Comedy King. Jeho Gothic získal Newmarket Handicap v roce 1927 i v roce 1928. Dalším význačným koněm a možná i tím nejlepším byl Strephon: v roce 1928 zvítězil ve Victoria Derby a v roce 1929 ukořitil i St Leger. Nicméně lze říci, že plnokrevníci z jeho chovu se na dráze z dlouhodobého hlediska příliš neprosazovali - postrádali konstantní výkonnost. A tak se Green nakonec rozhodl farmu prodat a zakoupil rozsáhlé pozemky poblíž Bacchus March, kde nechal vybudovat farmy Underbank Stud a Parwan Park.

Comedy King (1910)
Svět bookmakerů opustil Green v roce 1913. Jeho sázení poštou se stalo příliš nákladným a pomalým; často se stávalo, že pošta dorazila pozdě a on tak nevěděl přesně s jakou sumou i sázkami může počítat. Navíc už se nepotřeboval dál "dřít". V té době byl již vlastníkem nemovitostí Victoria a Swanston Building ležících v centru Melbourne. Patřily mu také dvě pastorály v Queenslandu: jmenovitě Dynevor Downs a Llanrheidol. Kromě toho měl i nemalé podíly ve firmě Glenesk Pastoral Company v Novém Jižním Walesu.

Byl to velký muž své doby. Téměř nikdy nesundaval z hlavy svůj pověstný plstěný klobouk a v ústech míval  kvalitní doutník z Hawany. Na dostihy jezdil ve svém pozlaceném voze značky Rolls Royce,  a jeho důvtip, výřečnost a pohádkové jmění mu ve společnosti zajišťovaly kvalitní reputaci. 

Když Comedy King zvítězil v Melbourne Cupu, věnoval Green 500 liber na charitu. Jeho pověst filantropa rostla ruku v ruce s jeho jměním. Zbláznil se do dobročinnosti - žil pro ni: věnoval 1000 liber na nákup pokrývek pro chudé. Podílel se na sponzorování mnoha akcí určených pro oběti bombardování v Anglii během 2. světové války. Jeho firma Sol Green Trust koupila pozemky v Sandringhamu a Black Rocku, chtěla tam vystavět domky pro vysloužilé vojáky, ale z akce nakonec sešlo. Green se také zasadil o zakoupení pozemků v jižním Melbourne, na kterých vzniklo dětské hřiště. Pravidelně také přispíval nemalé  částky na provoz melbournské nemocnice. V roce 1947 věnoval Královské Melbournské nemocnici neuvěřitelnou částku 40.000 liber.

Green se, jak již bylo zmíněno výše, hodně angažoval v dostihovém sportu. Do historie vešly zejména jeho pověstné dvojité sázky na výsledky Caulfield a Melbourne Cupu v kauze Phar Lap. Když došlo k legendárnímu atentátu na Phar Lapa před Melbourne Cupem, pomohl Harrymu Telfordovi s utajeným úkrytem pro šampióna: domluvil ustájení v Geelongu nedaleko Melbourne. Tommy Woodcock s Phar Lapem také často pobývali na jeho farmě v Underbank Stud poblíž Baccus March. 

Předák farmy, Phar Lap a Tommy Woodcock, Baccus March 1931
V roce 1892  se oženil s Rebekou Mendesovou v Albert Parku v Melbourne. Měli spolu tři syny. Sol Green zemřel 11. 5. 1948 po velmi vleklé nemoci, která jej sužovala několik let. Vždy byl pyšný na  svůj původ a celý svůj život pravidelně navštěvoval židovský chrám na Alma Road. Ve své poslední vůli myslel na chudáky: odkázal jim pohádkovou částku 481 721 liber, která byla následně rozdělena mezi nemocnice, lazarety a charity ve státě Victoria.

Autorka článku: Phar.Lap
Zdroj fotografii:  Australské národní muzeum

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today