Prohledej blog / Search this blog

1/23/2012

Al Snider a kauza Citation


Al Snider
Al Snider (celým jménem Albert Snider) byl americký žokej. V historii amerického turfu je jeho jméno smítkem ve větru, ačkoliv mělo být zapsáno zlatými písmeny vedle hřebce Citationa. Dle dostupných historických faktů jezdil Al Snider v letech 1940 - 1941 převážně na dráze v Keenelandu v Lexingtonu, dále pak v Kentucky a v Arlington Parku v Chicagu. 

Mezi jeho nejcennější úspěchy bezesporu patřilo jak vítězství v Arlington-Washington Lassie Stakes, tak v Stars and Stripes Handicapu. Do roku 1945 se Al protloukal všelijak - neměl stále angažmá. Jezdil nekvalitní koně a nemohl tak naplno ukázat svůj jezdecký potenciál. Štěstí se na něj usmálo až v roce 1945:  angažovali ho do sedla hřebce Hoop Jr. Když pak v Preakness Stakes společně protli cílovou pásku na druhé pozici, nadmíru potěšili vlivného chovatele a zároveň i majitele hřebce, Freda W. Hoopera. Ten Sniderovi ihned nabídl spolupráci: exkluzivní kontrakt žokeje pro slavnou Calumet Farm. A právě tehdy se na farmě narodil výjimečný hřebec Citation (nar. 1945).

Citation 
Jako dvouletý se Citation s Al Sniderem v sedle objevil na závodišti Havre de Grace v Marylandu. Svůj debut proměnili v jisté vítězství, své soupeře totiž doslova „rozmetali“. Ihned v dalším startu kariéry zlomil Citation rekord dráhy v Arlington Parku na 1000 metrů. Jeho jedinou prohru ve Washington Park Futurity měla na svědomí stájová kolegyně, Bewitch. Citation se z porážky vzpamatoval a navázal vítězstvím v Elementary Stakes, Futurity Trial, Futurity Stakes a Pimlico Futurity. 


Do konce sezony 1947 vyběhl celkem devětkrát a osmkrát slavil vítězství, přičemž na dotacích získal 155 680 USD. Tyto obdivuhodné výkony mu s přehledem zajistily titul Šampióna 2letých hřebců. Al Snider se do konce sezony ještě stihl „ukázat“ v sedle jeho stájového kolegy Ferventa, když jej dovedl vítězně do cíle Pimlico Specialu. Poté nadešel přelomový rok 1948, kdy dvojice Citiation - Snider měla společně psát historii a bojovat o americkou Trojkorunu. 

Al Snider a Citation v akci
Citation zahájil sezonu dvěma vítězstvími – a deklasoval staršího Armeda, který se honosil titulem "Kůň roku 1947". Tento výkon mnohým naznačil hřebcovu fenomenální třídu. Po dvou dalších  lehkých vítězstvích v Everglades Stakes a Flamingo Stakes na dráze v Hialeah Parku, přišel osudný den 5. 3. 1948: Al Snider si vzal v práci volno a odjel prý rybařit na souostroví Florida Keys. Málokdo by tušil, že to bylo naposledy, co ho viděli živého. Podle policejních vyšetřovatelů jej zřejmě musela na moři zastihnout prudká bouře a žokej, jehož hvězda díky Citationovi stoupala strmě vzhůru, se utopil. Osm dní po této tragické nehodě objevili vyšetřovatelé 10 mil jižně od města Everglades člun, který prokazatelně patřil Sniderovi. Jeho tělo se však nikdy nenašlo. Otázkou tedy zůstává, zda to byla opravdu jen pouhá nešťastná nehoda anebo promyšlený zásah sázkového podsvětí snažícího se zmařit Citationovu šanci vstoupit do historie?

Eddie Arcaro svého přítele v sedle Citationa nahradil

Citation - Freddie Arcaro, Kentucky Derby
Ben Jones, hlavní trenér Calumet Farm nakonec situaci včas vyřešil. Do sedla hřebce posadil žokeje Eddieho Arcara, který zesnulého Snidera nahradil. Historie mluví jasně: Citation opravdu zvítězil ve všech třech odnožích americké Trojkoruny (Kentucky Derby, Preakness Stakes i Belmont Stakes) a zařadil se mezi 8 koní americké historie, kterým se do té doby něco podobného podařilo.

Vítězný žokej Arcaro, Sniderův přítel, věnoval Sniderově ovdovělé manželce podíl z výhry, který obdržel za vítězství v Kentucky Derby.

Jaký to osudový pradox: talentovaný Al Snider časem zapadl do prachu dostihové historie, ale Citationovo jméno v ní bude zářit navěky.

Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Publikováno v Pony magazínu 2/2012 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today