Prohledej blog / Search this blog

3/19/2009

Stručná historie farmy Underbank Stud (lokace: Austrálie)



dnes

Farma byla založena v roce 1850. Původním záměrem bylo poskytování pastvy pro dobytek. Od roku 1900 pak začala sloužit výhradně pro ustájení koní. Díky své poloze v úžasném údolí situovaném podlíž města Bacchus Marsh byla farma Underbank se svými 500 akry vůbec jednou z nejrozlehlejších v Austrálii. Voda z nedaleko ležící zátoky byla hojně využívána zejména k zavlažování vlastní produkce vojtěškového sena a dalších rostlin zkrmovaných na farmě. Níže posazené plochy sloužily jako výběhy pro koně. Výše položené pozemky sloužily jako pastevní plochy jen v krajní nouzi, protože se na ně ukládal vyprodukovaný hnůj.

Výběhy na Underbank Studu dnes


Majitelem farmy byl Solomon Green, zvaný "Sol": prominentní postava australské dostihové scény. To on v roce 1900 přišel  s brilantním nápadem přestavět farmu pro potřeby majitelů dostihových koní. Říká se, že farmu zakoupil za 1000 liber za akr, což v té době byly nekřesťanské peníze.







Phar Lap, Tommy Woodcock, Cappy,
Cashy Martin a Nielsen, Under Bank 1931


Zajímavostí farmy jistě je, že hostila i slavného Phar Lapa. Právě zde byl totiž šampión portrétován pro Australskou národní galerii. Strom, pod nímž Phar Lap na obraze stojí, eukalyptus enormních rozměrů, stále stojí jako osamnělý svěděk dávno prošlých časů a tvoří jakýsi centrální navigační bod farmy. Výběh, kde se slavný ryzák proháněl, přežil až do dnešních dní. Stáj, kde byl Phar Lap ustájen spolu s boxem, před nímž spával jeho věrný ošetřovatel Tommy Woodcock, také stále stojí.

Portrét Phar Lapa visí v Australské národní galerii

Stáj a pohled na starý eukalyptus
Starý eukalyptus ve výběhu,
kde se kdysi proháněl Phar Lap

Underbank byl rovněž domovem z Anglie importovaného Comedy Kinga (Persimmon -Tragedy Quuen, Gallinule), vítěze Melbourne Cupu 1910 a mnoha dalších skvělých koní z chovu Sola Greena.

Comedy King (Persimmon -Tragedy Quuen, Gallinule)

Zajímavostí je, že v roce 1930 investoval  Sol Green do koupě několika km ocelového drátu, který dodala firma Melbourne Cable Car System. Ten farma následně využila k výrobě vysoce efektivního ohradníku (obdobný používáme i dnes a nazýváme jej elektrický). Poměrná část původního ohrazení již zmizela, ale existuje i několik pastvin, kde se dochoval.

Více informací o Underbank Studu můžete nalézt zde.

Zdroj informací: www.underbankstud.com.au
Zdroj fotografií: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today