Prohledej blog / Search this blog

1/10/2012

Chris Antley a Charismatic

Chris Antley
Christopher Wiley Antley se narodil 6. 1. 1966 ve Fort Lauderdale na Floridě, ale vyrostl v Elloree v Jižní Karolíně. V 16 zanechal školy a začal se profesionálně věnovat koním.  

Jezdecké zkušenosti nejprve získával v tréninkovém centru Elloree Training Center, kde pracoval s Quartery a občas jezdil také plnokrevníky v tréninku. V roce 1983 zamířil do Baltimoru, kde pracoval na dostihové dráze v Pimlico. První vítězství v kariéře slavil v sedle koně Vaya Noc Dinero. Brzy začal závodit i na dráze v New Jersey, kde v letech 1984 - 1985 patřil mezi hvězdy.  Nesporný cit pro koně mu v 18 vynesl neuvěřitelných 469 vítězství, čímž si zajistil titul šampióna USA. V roce 1986 se odstěhoval do New Yorku, kde navázal na předchozí úspěchy, když se v roce 1987 stal prvním a doposud také jediným žokejem, který zvítězil v 9 dostizích v jednom dni. Tento obdivuhodný výkon mu vynesl zápis do Guinnesovy knihy rekordů. V roce 1989 se mu podařilo zvítězit ve všech svých 234 dostizích. Byl oceněn titulem nejlepší „žokej New Yorku“. Ještě neuvěřitelnější je, že se krátce před sezonou vrátil ze dvouměsíčního pobytu na odvykací protidrogové klinice, neboť byl v roce 1988 při antidopingové kontrole pozitivní na marihuanu a kokain.  Lidé, kteří ho znali, byli otřeseni.  Někteří majitelé nad ním zlomili hůl a zcela v něj ztratili důvěru.  I sám Antley o sobě v tu dobu pochyboval, ale nakonec díky své milující rodině našel potřebné odhodlání, aby nepřízeň osudu překonal.

Saratoga 1992: Angel Cordero, Jr.  (vlevo) odchází do důchodu.
Chris Antley (vpravo), uprostřed Mike Smith a v pozadí Robbie Davis
Trable jej však provázely i nadále: v roce 1989 mu byla odebrána licence žokeje a nařízeno opětovné léčení. Na dráhu se vrátil v roce 1990, zvítězil ve 206 dostizích. V roce 1991 přišlo jeho první vítězství v Kentucky Derby s koněm příznačného jména Strike the Gold (Vykovej zlato). 

V roce 1997 odjel zpět do Jižní Karolíny. Povážlivě přibral a jeho stav mu nedovoloval vrátit se zpět do sedla. Ve snaze „dostat se zpět do hry“ si naordinoval 40 kilometrové denní běhy a radikálně změnil svůj jídelníček. Jeho odhodlání mu u místních občanů vyneslo přezdívku „Forest Gump z Jižní Karolíny.“ Znali ho snad všichni, od poslíčka až po pumpaře a číšnice. 

Chris Atnley a Charismatic vítězí v Kentucky Derby 1999


Antley a Charismatic,
Preakness Stakes
Návrat do sedla se mu podařil až v roce 1999. Trenér Wayne Lucas ho v Kentucky Derby posadil do sedla outsidera Charismatica. Odskakovali v kurzu 30:1! V cíli bylo ale všechno jinak: Charismaticovi jakoby pod Antleyho vedením „narostla křídla“, minuli soupeře a za nepopsatelné atmosféry v dostihu o růže zvítězili. Národ byl dojat stejně jako sám Chris Antley, který po dostihu prohlásil: „Tohle vítězství má sice příchuť sentimentality, přesto má pro mě větší cenu než všechna ostatní. Musel jsem si sáhnout na úplné dno, abych se mohl vrátit a tohle dokázat. Kéž by celá Amerika mohla cítit to, co v tento moment cítím já.“ 

Po vítězství v Preakness  Stakes se dvojice Charismatic - Antley stala jedním z horkých adeptů na zisk legendární americké Trojkoruny. „Kdybych se dokázal rozdělit o své pocity, tak by byl svět na okamžik lepším místem bez utrpení a bolesti,“ sdělil Antley tisku po doběhu. Bohužel pohádka turfu skončila tragicky: Charismatic nejenže v Belmont Stakes doběhl až třetí, ale po proběhnutí cílem ještě špatně šlápl. Antley to včas odhalil, okamžitě koně zastavil, seskočil a zvedl mu levou přední, kterou držel ve vzduchu a podpíral hřebce vlastním tělem, dokud nedorazila veterinární posila. Tímto činem zabránil rozsáhlejšímu poškození Charismaticovy končetiny. Kdyby to neudělal, Charismatic by býval musel být utracen! Svým hrdinským a nesobeckým činem zachránil Charismaticovi život stejně jako on zachránil jeho pověst žokeje. Hřebec poté úspěšně absolvoval operaci a odešel do chovu.

Antley zachraňuje Charismaticovi život
Fotografie, na které Antley podpírá Charismatica obletěla svět a získala mnohá ocenění. Antleyho vlastní život bohužel vyhasl nedlouho poté, v Pasadeně v roce 2000. Svědci tvrdí, že se dostal do osobních problémů, které zřejmě vyřešil sebevraždou. Pitevní zpráva však uvádí, že Antley zemřel na následky drogového předávkování. V pitevní zprávě se hovoří o rozsáhlých podlitinách na jeho těle... Nakonec byl tento případ uzavřen jako nehoda. Přítomnost podlitin na těle zdůvodnili vyšetřovatelé ztrátou orientace po požití drog.

Charismatic jako plemeník v Japonsku
Antleyho rodina i úzký okruh přátel s nimi však nesouhlasí. Tvrdí, že šlo o „falešnou hru.“ Podle jejich verze se někdo chtěl Antleyho prostě zbavit a využil toho, že se léčil z drogové závislosti k zamaskování úkladné vraždy. Pravda bohužel zůstane navždy skryta stejně jako důvod, proč se tak stalo. 

Autorka článku: Inéz Chehaibiová
Článek publikován v Pony Magazínu 1/2012
Zdroj fotografií: archiv autorky, internet

1 komentář:

Web Trafficfile recovery

book your room today