Prohledej blog / Search this blog

6/22/2009

Tři muži a Phar Lap


Harry R. Telford, Dave J. Davis a Tommy Woodcock, tři muži bez kterých by se možná Phar Lapův příběh nikdy nestal skutečností... Právě jejich společné odhodlání dalo vzniknout světoznámé pohádce turfu, kdy se z "ošklivého káčátka vyklubala nádherná labuť, která nakonec zcela zastínila
všechny ostatní." Dnes už pramálo zaleží na tom, že v pozadí této pohádky stály neustálé neshody a náhodné údálosti, které nakonec vyvrcholily smrtí jednoho z nejskvělejších koní turfu a uvrhly do smutku celý svět. K pravdě o tom, kdo skutečně zavinil smrt Phar Lapa, vede mlhavá stopa, která končí právě u jeho realizačnímu týmu. I tak si ale tito tři muži zaslouží své místo v historii turfu, protože jejich jména budou navždy svázána s Phar Lapem. Jenže napadlo Vás někdy, kdo po smrti Phar Lapa nastoupil na jejich místa? Představme si nyní tři muže, kteří se o Phar Lapa starají v současnosti.

Nynějším Phar Lapovým "ošetřovatelem" je Peter Swinkels, manažér preparace muzea Victoria v Melbourne. Peter je odpovědný za to, že Phar Lap se uchová i pro následující generace svých obdivovatelů. Byl rovněž hlavním koordinátorem přesunu cenného exponátu ze staré budovy muzea ve Swanstonově ulici do nové. Stěhování proběhlo v roce 2000.

Jeho "trenérem" je Dermot Henry, Manažér kolekcí přírodních věd muzea Victoria v Melbourne. Právě Henry se zasloužil o to, že věda nakonec potvrdila Phar Lapovu předpokládanou otravu arzenem. Byl to právě on, kdo poukázal na rozdílné vzorky arzenu obsažené ve Phar Lapově srsti, díky čemuž byl dr. Kempson schopen prokázat, že Phar Lap požil smrtelnou dávku arzenu cca 40 hodin před svou smrtí.

A šťastným "majitelem" Phar Lapa je Michael Reason, kurátor historie v muzeu Victoria v Melbourne. Reason je odpovědným kurátorem celé Phar Lapovy kolekce, která obsahuje na 400 objektů, dokumentů a dobových fotografií souvisejících se slavným koněm. V posledních letech muzeum získalo mnoho velmi cenných předmětů včetně originálního deníku Harryho R. Telforda či sedla, na kterém Bill Elliot vyhrál s Phar Lapem jeho poslední závod v 1932. Michael Reason byl nejen autorem expozice jménem: Phar Lap - opravdová legenda, ale i autorem stejnojmenné knihy vydané v roce 2005.

Kniha Michaela Reasona publikovaná v roce 2005

Nyní je exponát Phar Lapa součástí expozice s názvem "The Melbourne Story," kde pro něj vytvořili speciální oddělení.

Expozice obsahuje originání historické předměty vč. již zmíněného sedla či originálního katalogu z Tenthamu, kde byl v roce 1927 Phar Lap zakoupen. Zvláštností tohto katalogu je, že obsahuje tužkou psanou poznámku H.R. Telforda: “Dobrý krok, strmá lopatka, velmi dobré hříbě”.

Zdroj informací: MuzeumVicotoria, Melbourne
Zdroj fotografií: MuzeumVicotoria, Melbourne

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today