Prohledej blog / Search this blog

5/07/2009

Phar Lap aneb deník pomůže financovat legendu


Unikátní novinové výstřižky spolu s ještě unikátnějšími fotografiemi fenomenálního Phar Lapa pomohou při financování rozsáhlého projektu na Timaru s názvem "Phar Lap se vrací domů." Fond založený na podporu výše zmíněného projektu přišel totiž s originálním nápadem jak vyřešit chybějící finance a dokončit tak co bylo započato.

Historicky unikátní výstřižkový deník, jehož autorem byl Eddie Cameron z Nového Zélandu, je podle odborníků totiž daleko cennějším artefaktem než ten, kterým disponuje muzeum Victoria v Austrálii (více zde). Právě tento fakt zajistí potřebné finanční prostředky. Výjimečný historický skvost daroval fondu Eddieho syn Bill Cameron.

Murray Cleverley( nahoře) a Derek Mayne
(dole) prezentují jedinečnou publikaci


Při bližším prozkoumání deníku se totiž zjistilo, že obsahuje nejen fotografie a články dokumentující poslední vítězství Phar Lapa v Agua Caliente v Mexiku a jeho smrt v Kalifornii v roce 1932 pouhé dva týdny po výše uvedeném vítěství, ale že deník obsahuje zároveň i fotomateriály zachycující jeho dostihovou kariéru v Austrálii, a to včetně velmi unikátních a doposud nikde "nespatřených" fotografií z dražby na Novém Zélandu. Právě z tohoto deníku bylo vytvořeno 400 kusů publikací, které si případní zájemci mohou zakoupit za 200 USD / kus.

Derek Mayne, předseda fondu Phar Lap:
"Na myšlenku využit tohoto unikátu jako finančí berličky přišel náš poradce Gerry Morris."

Gerry Morris, finanční poradce fondu:
"Je to úžasná sbírka historických výstřižků i dobových fotografií, jejíž hlavním námětem byl Phar Lap. Obsahuje několik opravdu velmi vzácných fotografií, které jsem ještě nikdy v životě nespatřil. Jedná se zejména o fotografii pořízenou na dražbě v Trenthamu, dále pak o fotografii, která jej ukazuje na palubě lodi Monowai v boxu speciálně zbudovaném pro jeho výlet z Wellingtonu do San Franciska."

Jedna z unikátních fotografií - Phar Lap nastupuje na Monowai,
v pozadí Tommy Woodcock

Předmluvu k replikám napsal sám Bart Cummings, legendární Australský trenér, jehož svěřenci vyhráli 12x Melbourne Cup, čímž splnil svou roli patrona fondu. Publikace se začala prodávat v okamžiku, kdy sochařka Joanne Sullivan-Gesslerová ve svém studiu v North Shore poprvé odhalila hliněnou sochu Phar Lapa v životní velikosti. Sponzorem replik se stal fond s názvem "Aoraki". Za zmínku jistě stojí i to, že 30 kusů této unikátní publikace bylo tzv. "předpalaceno" již před oficiálním vydáním.

Derek Mayne, předseda fondu Phar Lap:
"Naše dojmy daleko předčily naše očekávání. Několik dní poté, co se informace o deníku objevily v tisku jsme obdrželi další velmi štědrý finanční dar od nejmenovaného sponzora, což je prostě fantastické. I přesto však potřbujeme ještě 100,000 USD." (Pozn autorky: Celý projekt bude stát 450.000 USD).

Publikaci si můžete objednat na: info@pharlap.org.nz

Zdroj:The Timaru Herald
Reportér: Stu Piddington
Publikováno: 5.5.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today