Prohledej blog / Search this blog

2/28/2009

Phar Lap a Joanne Sullivan-Gessler


Joanne Sullivan-Gesslerová je sochařka, která byla vybrána pro vytvoření sochy australského národního hrdiny Phar Lapa pro projekt Phar Lap se vrací domů (míněno na Timaru, kde má socha stát). Joanne je velmi talentovaná a na první pohled je zcela jasné, že se Phar Lap dostal do těch nejlepších rukou...Co takhle podívat se blíže na to, odkud se vlastně tato talentovaná dáma vzala a jak se dostala až k Phar Lapovi?

Joanne Sullivan-Gesslerová se narodila se v roce 1958 a vyrostla v Jižní Africe. Díky svému talentu se brzy stala mezinárodně uznávanou sochařkou. 4 roky strávila v USA. V roce 2002 se přestěhovala na Nový Zéland, kde jí v roce 2006 bylo uděleno státní občanství. Joanne studovala sochařství pod vedením Etienna de Kocka, Andriese Botha a Guye du Toita. V USA se Joanne zapsala na workshopy těch nejuznávanějších sochařů světa na škole umění. Kromě toho pravidelně navštěvovala i Americkou Akademii koňského umění(AAEA).




Realizační výbor projektu Phar Lap se vrací domů a maketa sochy Phar Lapa od Joanne

Důraz na detaily kombinovaný rozsáhlým výzkumem portrétovaného subjektu spolu s kvalitními základy koňské anatomie se objevují v každém jejím díle. Díky této téměř dokonalé rovnováze si její díla získala postupně obdiv mnoha příznivců a Joanne si vybudovala mezi sochaři jméno - to zajistilo jejím dílům cestu do kolekcí sběratelů v Anglii, Evropě, Jižní Africe, USA, Novém Zélandu a v Austrálii.

Joanne Sullivan - Gessler - Phar Lap a Jim Pike
Joanne Sullivan-Gessler představuje svou maketu sochy Phar Lapa

V letech 1999 - 2005 její díla vystavovalo mnoho mezinárodních muzeí - včetně Mezinárodního muzea koní v Lexingtonu (USA), zájem vzbudila i na výstavě “Master’s Invitational,” která se konala v The Marietta-Cobb Museum of Art v Atlantě (USA), kam byla pozvána právě Americkou Akademií koňského umění (AAEA).

Dnes je Joanne nejen uznávanou sochařkou, ale rovněž i čestnou členkou výboru Americké Akademie koňského umění (AAEA). Rozhodně si to zaslouží, neboť její díla jsou téměř jako živá. Co říci závěrem? Jen tak dál Joanne, jen tak dál! Více informací zde.

Joanne předvádí model sochy Phar Lapa

Zmenšený měděný model sochy Phar Lapa

Joanne při práci v ateliéru
Zdroj informací: InternetZdroj fotografii: Intenet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today