Prohledej blog / Search this blog

5/08/2009

Phar Lap aneb "Rudý Teror" cválá domů


Se zřetelně se rýsujícími svaly a roztaženými nozdrami se prezentuje socha Phar Lapa z dílny sochařky Joanne Sullivan-Gesslerové. Celkový hodně reálný dojem ještě dokreslují jemné detaily včetně uzdečky s vyčnívajícím udidlem. Model sochy je téměř hotov a připraven k prezentaci členům fondu, která byla stanovena v Coatesville na 2.5.2009.

Anatomicky přesné: veterinární expert Noel Power hodnotí model sochy


Joanne Sullivan-Gesslerová v ateliéru s Phar Lapem
 Světoznámá sochařka byla komisí fondu vybrána, aby vytvořila sochu šampiona v životní velikosti. Její model zachycuje Phar Lapa v jeho typickém 8,5 metrovém cvalovém skoku samozřejmě v sedle s Jimem Pikem. Joanne Sullivan-Gesslerová již vytvořila mnoho obdobných soch po celém světě. Odborníci i kritici se shodují na tom, že sochy Gesslerové působí celkově velmi reálným dojmem. I proto jsou tak oblíbené. Její talent nelze přehlédnout. Více o Joanne Sullivan-Gesslerové zde.

Samotná umělkyně si však přesto vyžádala konzultaci odborníků, protože jak sama tvrdí, je tento projekt zatím vůbec tím největším, na kterém měla v životě tu čest pracovat. Chtěla tak mít naprostou jistotu, že Phar Lapa přesně vystihla, proto si do svého ateliéru ještě před samotným odhalením pozvala veterinárního experta Noela Powera a trenéra Colina Jillingse. Oba její dílo popsali jako výjimečné.

Colin Jilling, trenér:
"Joanne má všechnu mou úctu. Ta socha je úchvatná, prostě nádherná."

Joan se svého úkolu zhostila vemi odpovědně. Před zahájením samotné práce si udělala vlastní průzkum, který trval 9 měsíců. Při tom si nezapomínala všímat sebemenších detailů : např. toho, že Phar Lap měl ve většině svých dostihů téměř vždy uši vztyčené dopředu.

Joan Sullivan-Gesslerová, umělkyně:
"Phar Lap je prostě legenda, proto na mou práci bude vyvinut daleko větší tlak. Čekám velmi ostré kritiky z řád expertů i veřejnosti a chci na ně být dokonale připravena."

K vytvoření modelu Phar Lapa v životní velikosti byla navržena zmenšenina, kterou pak sochařka odvezla do USA, kde ji digitálně naskenovala a zvětšila. Jednotlivé části sochy byly následně vytvořeny pomocí husté pěnové hmoty a zaslány zpět na Nový Zeland, kde je Joan poskládala do 120 kilového hliněného odlitku. Zbývá tedy poslední krok - potažení silnou vrstvou bronzu. Slavností umístění na Timaru se plánuje na listopad 2009. Phar Lap se tak po dlouhé době opět vrátí domů, na Nový Zéland, kde v roce 1926 poprvé spatřil světlo světa. Celý projekt bude velkolepý i díky promyšlenému provedení: v podkladové desce bude totiž umístěna vodní fontána, která bude simulovat zvuk kopyt běžícího šampiona umístěného nad ní. Phar Lapovo jméno se na Novém Zélandu stalo symbolem pro šampióna. Vědci tvrdí, že jeho předčasnou smrt v USA v roce 1932 způsobil arzen.

Zdroj informací: North Harbour News
Reportérka:Lucy Vickers
Fotografie:Ben Watson
Publikováno: 24.4.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today