Prohledej blog / Search this blog

8/08/2007

Odstartován projekt s názvem: Phar Lap se vrací domů

Socha jednoho z nejslavnějších koní dostihové historie, Phar Lapa, vyvolala další rozepři mezi Austrálií a Novým Zélandem. Zdá se však, že spor se nakonec vyřešil zcela mírumilovně a Australané tentokrát museli uznat, že socha Phar Lapa bude zcela právem umístěna na Novému Zélandu, protože právě na jeho území spatřil slavný ryzák poprvé světlo světa. Phar Lap je právem považován za nejlepšího a nejúspěšnějšího koně Australské dostihové historie - za 4 roky svého působení na dostihové dráze vyhrál 37 z 51 odběhnutých závodů.

Legendární a nezapomenutelný Phar Lap.

Je však zarážející, že socha šampióna nebude umístěna přímo v samotném Timaru, když se kůň narodil právě tam. Socha šampióna v životní velikosti bude zdobit město Washdyke, které leží v blízkém okolí Timaru.

Timaru,New Zealand

Ve Washdyke je však již umístěna socha šampióna vytesaná z kamene oamaru. Ta je však podle mluvčího radnice co se proporcí šampióna týče nepřesná a je v plánu její přepracování.

Socha Phar Lapa z bílého kamene
je opravdu poněkud zvláštní.

Koňská sochařka Joanne Sullivan Gesslerová předvedla již voskovou figurínu, podle které bude zpracována socha Phar Lapa v životní velikosti a v plném trysku. V jeho sedle bude samozřejmě Jim Pike. Výchozím materiálem k tvorbě sochy bude bronz. Podkladová deska pak bude zhotovena z mramoru.

Joanne Sullivan Gesslerová
s voskovou figurínou Phar Lapa.

Socha bude zdobit státní dálnici první třídy ve Washdyke. Lokální obyvatelé se domnívají, že to bude dobrá reklama pro město. K finálnímu kroku je však ještě potřeba získat 250 000 dolarů. Náklady samotného projektu tak přijdou jeho tvůrce na 1.000.000 dolarů. Na začátku celý projekt trošku překvapil Australany, ale nyní se Melbourne Racing Club nechal slyšet, že projekt plně podpoří. Dokonce i sám legendární australský trenér Bart Cummings se v projektu také osobně angažuje.

Bart Cummnings - australská trenérská legenda.

Bart Cummings, legendární australský trenér:
"Jsem pyšný na to, že mohu být celému projektu patronem. Mnozí lidé jsou překvapeni, že v rodném městě není doposud žádný takovýto památník."

Takže pokud to vezmeme z čistě zeměpisného hlediska, tak bude nyní Phar Lap doslova "rozeset" nejen po Austrálii ale i na Novém Zélandu. Jeho kostra je exponátem v muzeu v Te Papa, jeho vypreparovaná kůže je umístěna v Melbourne, jeho srdce v Canbeře a další jeho socha se nalézá ve Flemingtonu. Tvůrci nazvali tento neobvyklý projekt jednoduše: Phar Lap se vrací domů.

Zpracováno podle TV3 News 1.8.2007

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today