Prohledej blog / Search this blog

2/10/2012

Ve věku 70 let zemřel Josh Gifford, trenér slavného Aldanitiho

Josh Gifford
Josh Gifford,
jehož svěřenec Aldaniti v roce 1981 ve vypjaté atmosféře zvítězil ve Velké národní, zemřel dnes ráno ve věku 70 let na infarkt. Gifford se přitom teprve nedávno vrátil domů z nemocnice, kde byl hospitalizován s otravou krve (septikémií). Jeho syn, Nick, který po svém otci převzal licenci ve Findon Yardu v Jižním Sussexu, tuto smutnou zprávu dnes tisku potvrdil. Josh Gifford vytrénoval  přes 1 500 vítězů.

"Domnívám se, že otec zemřel v ranních hodinách," sdělil tisku Nick. "Byl doma necelé tři týdny, ale včera večer se mu přitížilo. V noci se mu přitížilo a nakonec to vyústilo v infarkt."

I když se Gifford sám stal 4x šampiónem žokejů, nejvíce se na něj vzpomíná díky ryzákovi Aldanitimu a jeho strhujícímu vítězství v Aintree před 31 lety poté, co Giffordův zaměstnanec a žokej v jedné sobě - Bob Champion  - vyhrál boj se zákeřnou rakovinou. Vedle Aldanitiho vytrénoval Gifford i další vysoce výkonné koně, k nimž bezpochyby náleží Deep Sensation či Bradbury Star.

Mladičký Josh Gifford 4x
ovládl šampionát žokejů
Gifford byl také otcem Kristiny Cookové, jezdkyně cross country, která na Olympiádě v Pekingu v roce 2008 získala 2x bronz v jednotlivcích.

Kristina Cooková
Ačkoliv velmi často posílal koně do Cheltenhamu, zvítězit se tam podařilo jen sedmi jeho svěřencům - trvalo přes 17 let než se mu podařilo zopakovat triumf podobný tomu, když "jeho" Golden Minstrel smetl soupeře v roce 1988. Gifford ze světa dostihů odešel na přelomu sezony 2002/2003.

Aldaniti a Bob Champion na dráze v Aintreé 1981
Šampión žokejů Tony McCoy na sociální síti prohlásil, že "je velmi smutné zjistit, že Josh Gifford, výborný trenér a šampión žokejů zemřel. Byl to úžasný člověk. V myšlenkách jsem s jeho rodinou a sdílím s ní tuto nenahraditelnou ztrátu. RIP."

Aldaniti po vítězném doběhu  ve Velké národní 1981
Jeden z předních irských žokejů, Barry Geraghty se také připojil ke kondolencím: "Smutné, že Josh Gifford už není mezi námi. RIP."

Richard Rowe v sedle Deep Sensation
Richard Rowe, Giffordova stájová jednička, který jezdil mnoho jeho koní, prohlásil, že Grifford byl tím nejlepším učitelem. "Mnozí koně, které jsem pro něj jezdil, patřili ke špičce," dodává Rowe. "Kybo byl asi ten nejlepší. Tragicky si ale zlomil nohu těsně před Gold Cupem! Právě o něm jsem s Joshem minulý týden mluvil. Vlastně všichni jeho koně měli už na počátku kariéry určitou třídu, ať už to byl Door Latch, Royal Judgement, Deep Sensation a Bradbury Star. Na Deep Sensation jsem nakonec vyhrál Schweppes! Důvodem, proč na mě byl otec pyšný bylo, že jsem zahájil spolupráci s Joshem. Říkával mi: býval to skvělý žokej a neexistuje pro tebe lepší učitel než on! Měl pravdu. A i když tu s námi už není, vím, že ho vždycky uvidím ve svém srdci a pomyslím si, jak by to asi udělal Josh a budu kopírovat jeho metody. Nemohl jsem mít lepšího učitele."

Publikováno: 9.2.2012
Překlad: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
zdroj: http://www.telegraph.co.uk
Fotografie: http://www.telegraph.co.uk

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today