Prohledej blog / Search this blog

4/21/2009

Šampióni lidských srdcí: Aldaniti a Bob Champion


Bob Champion MBE (nar.4.6.1948) byl žokej překážkových dostihu v Anglii, který s koněm Aldaniti zvítězil ve Velké Národní v roce 1981. Na tom by nebylo nic tak úchvatného, ale v roce 1979 u něj lékaři dignostikovali rakovinu varlat! Žokej se musel vzdát ježdění na koni a absolvovat lékařský zákrok: i když mu nádor zdárně vyoperovali, musel se podrobit zničující chemoterapii drogami jako bleomycin, vinblastin a cisplatin. Stále však neměl vyhráno. Musel znovu absolvovat další nepříjemný operativní zákrok, který měl zabránit šíření rakovinových buněk přes lymfatický systém. Celou tu dobu jej při životě udržovaly myšlenky na Aldanitiho: na společné chvíle na dráze, při tréninku a také jeho velký tajný sen: vyhrát Velkou národní...

Bob Champion: "Nebýt toho snu, jistě bych dávno spáchal sebevraždu. Při životě mě držel jen Aldaniti!"

Nakonec Bob Champion zhoubnou nemoc přemohl a splnil si i svůj velký sen: v sedle mnohými turfmany odepsaného Aldanitiho! Žokej a kůň, které veřejnost již odepsala, se vrátili, aby dokázali, že síla vůle spolu s přátelstvím dokáže zázraky. Zažehli tak plamen naděje v srdcích všech lidí postižených touto zákeřnou chorobou.

Ze zranění vyléčený Aldaniti byl pro všechny outsider. O to větší bylo nadšení publika, když si po velmi vážném zranění šlachy dokázal s těžkou tratí nejen poradit, ale i deklasovat všechny ostatní soupeře.

Toto ukázkové vítězství bylo diváky televizních stanic BBC a Channel 4 v roce 2002  zvoleno mezi 100 nejkrásnějších sportovních momentů historie.

Tahle story přilákala i filmové producenty a tak se příběh dočkal i svého zpracování na stříbrném plátně. Ve snímku The Champions (česky Závod se smrtí) hlavní roli Boba Championa ztvárnil herec Jonn Hurt a čtyřnohého partnera si kupodivu zahrál sám Aldaniti!


Na ukázky z filmu se můžete podívat zde ( 1 a 2). Scénář filmu vychází z knihy Boba Championa s názvem Příběh Šampióna. Tuto knihu Bob sepsal spolu s blízkým přítelem a dostihovým žurnalistou Jonathanem Powellem.


Bob Champion také zvítězil v Hennessey Cognac Gold Cupu a ve Whitbread Trial Chase. V roce 1983 se stal MBE. V témže roce založil i fond na boj proti rakovině s názvem "Bob Champion Cancer Trust," s jehož pomocí se mu podařilo získat několik miliónů liber pro výzkum rakoviny a její léčby. V roce 1999 skončil Bob se závoděním a začal se věnovat tréninku dostihových koní.

Aldaniti a Bob Champion v poli Velké národní 1981

Příběh Boba Championa a Aldanitiho je velmi dojemně popsán v knize ing. Zděňka Mahlera s názvem Slavní koně. Online si jej můžete přečíst zde. Rozhodně se tam však nedozvíte, jak Aldaniti ke svému jménu přišel. Jeho jméno je vlastně kombinací písmen křestních jmen čtyř vnoučat Aldanitiho chovatele Tommyho Barrona : ALastair, DAvid Cook, NIcola a TImothy Barron. Právě tato písmena davají dohromady ono velmi zajímavé ALDANITI.

Aldaniti spatřil světlo světa v roce 1970. Od malička byl velmi robustní a kostnatý. Jeho matka, Renardeau neměla skoro žádné mléko a tak chudáka Aldanitiho prostě odstavila. On kvůli jejímu macešskému chování několik dní doslova hladověl než se naučil přijímat jiné krmivo. Když dospěl, byl popisován jako "přikleklý." Kromě toho dostal do vínku i další těžkosti - Aldanity byl extrémně náchylný na zranění, zvláště pak na nohy,mezi turfmany se říkalo, že Aldaniti má "nožky jako struny od piana" (protože ty snadno prasknou).

Přesto jednou po vítězném dostihu v Leicesteru Bob Champion prohlásil: "Aldaniti jednou vyhraje Velkou národní." A měl pravdu.

Aldaniti a Bob Champion překonávají jednu
z překážek Velké národní, 1981

Aldaniti a Bob Champion se za bouřlivého potlesku
řítí do cíle Velké národní 1981

Aldanitiho chtěli veterináři po fatálním zranění šlachy navždy uspat, jeho majitelé se ale postavili ostře proti. Dali mu dostatek času a prostoru, což zkombinovali s královskou péčí a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Aldaniti se uzdravil natolik, že mohl začít s lehkým tréninkem a dál už ten příběh znáte. Není pochyb o tom, že Aldaniti a Bob Champion dokázali velké věci a my všichni bychom si z nich měli vzít příklad.

Bob Champion, trenér Josh Gifford a majitel Nick Embiricos


Zdroj informací: Internet
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today