Prohledej blog / Search this blog

2/10/2012

Kauza Alydar

Alydar se narodil 23. 3. 1975 na americké Calumet Farm. Jeho otcem byl hřebec Raise a Native (po Native Dancer) a matkou klisna Sweet Tooth, jejímž dědečkem byl skvělý Nasrullah. Alydar vešel do historie amerického turfu jako „stín“ slavného Affirmeda, s nímž v roce 1978 svedl nejsensačnější „bitvu“ o získání Trojkoruny v dějinách dostihového sportu. 

Alydar
Tříletý Alydar zahájil sezónu lehkým vítězstvím v Allowance Stakes, zazářil také ve Flamingo Stakes (Gr.1) a připsal si rovněž vítězství ve Florida Derby (Gr.1). Následně skóroval v Blue Grass Stakes (Gr.1). Pak ale přišlo osudné Kentucky Derby. Povrch dráhy Alydarovi nesedl a k vítězství už mu tak už nepomohl ani jeho zdrcující finiš: na Affirmeda ztrácel 1½ délky. V Preakness Stakes  s ním prohrál o krátký krk a i když v Belmont Stakes ze sebe vydal všechno,  Affirmed byl nakonec zase „o hlavu lepší“. Alydarův trenér, John Veitch, po dostihu prohlásil: „Alydar nikdy neměl na dráze smůl - jeho smůla byla, že se narodil se ve stejném roce jako Affirmed.“ Tato slova potvrdil Alydar ve svých dalších startech, kdy s přehledem zvítězil nad staršími koňmi nejen v Ayrton Classic (Gr.2), tak ve Whitney Handicapu (Gr.2). Ke konci sezony ale hřebec utrpěl frakturu kopytní kosti na levé přední noze. Absolvoval rekonvalescenci a dokázal zvítězit v Nassau County Handicapu, ale jeho předchozí výkony byly pryč. 

Do chovu odcházel se statistikou 26 startů, 14 vítězství, 9x druhý a 1x třetí. Na dotacích vydělal částku 957 195 USD.  Jako plemeník se stal fenoménem, který vrátil upadající Calumet Farm zpět na výsluní. V roce 1990 byl top plemeníkem Severní Ameriky. 

Alydar jako plemeník, Calumet Farm
Dne 13. 11. 1990 ale vedení farmy Calumet oznámilo, že si Alydar ve svém boxu zlomil zadní nohu tak nešťastně, že se jej ani přes okamžitou následnou operaci nepodařilo zachránit. Fanoušci i chovatelé truchlili. Smrt 15-letého super plemeníka však vyvolala i řadu pochybností. V době zmíněné „nehody“ se totiž farma Calumet potýkala s nemalými finančními problémy. Po důkladném prošetření byl management  Calumentu obviněn z úmyslné likvidace Alydara kvůli tučné pojistce: hlavní manažer John Thomas Lundy byl v roce 2000 obviněn ze zpronevěry a odpykal si 4 roky ve vězení. Gary Matthews, právní zástupce farmy, odešel s 21 měsíční podmínkou.

Soudní znalec, prof. George Pratt, po důkladném ohledání torza koně připustil, že hřebec byl pravděpodobně odstraněn násilně: ve svém znaleckém posudku totiž uvádí, že síla, která byla příčinou fraktury zadní končetiny koně, byla trojnásobně vyšší než ta, kterou by hřebec dokázal sám přirozeně vyvinout vykopnutím proti stěně boxu, jak tvrdili manažeři. Dodnes však není známo, jakým způsobem Alydar k této fraktuře tedy přišel. Harold „Cowboy“ Kipp, noční hlídač na farmě Calumet vypověděl, že zcela určitě nešlo o nehodu. Osudného večera, kdy k incidentu došlo, mu prý vedení taktně naznačilo, aby si vzal volno. Soudní znalec se dále nechal slyšet, že způsobená zlomenina by odpovídala silnému tahu. Přiklání se tedy k možnosti, že někdo k Alydarově zadní končetině přivázal lano a tahem např. za nákladním automobilem ji koni zlomil násilím. Toto tvrzení však odmítá veterinář, který následně prováděl eutanazii. Ten tvrdí, že šlo o klasickou zlomeninu. Ať už se ten večer na farmě odehrálo cokoliv, je smutné, co všechno jsou někteří lidé ochotní udělat pro peníze.

Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázků: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today