Prohledej blog / Search this blog

6/08/2010

Galerie velikánů - Alydar (USA)


Alydar (Raise a Native - Sweet Tooth)


Alydar se narodil 23. 3. 1975 na americké Calumet Farm. Jeho otcem byl hřebec Raise a Native (po Native Dancer) a matkou klisna Sweet Tooth, jejímž dědečkem byl skvělý Nasrullah. Alydar bude navždy vzpomínán jako „stín“ slavného Affirmeda - v sezoně 1978 byl druhý ve všech odnožích americké Trojkoruny - pokaždé za svým rivalem Affirmedem.

Jako 2letý byl svěřen do péče trenéra Johna M. Veitcha a dne 15. 6. 1977 se poprvé objevil startu Youthful Stakes, kde doběhl pátý, vítězem se stal právě Affirmed. Reputaci si Alydar napravil hned 24. 6. 1977, kdy lehce zvítězil. 6. 7. 1977 v Great American Stakes se opět setkal s Affirmedem, kterého porazil o 3½ délky. 27. 7. 1977 zvítězil v Tremont Stakes a 13. 8. 1977 se objevil na dráze v Monmouth Parku, kde si připsal další vítězství v Sapling Stakes (Gr. 1). Následovala další dvě střetnutí s Affirmedem: v Hopeful (Gr.1) a ve Futurity Stakes (Gr.1), Alydar vždy doběhl druhý. V Champagne Stakes (Gr.1) se karta obrátila a Alydar Affirmeda o 1 ¼ délky porazil. 29. 10. 1977 se oba rivalové setkali v Laurel Futurity Stakes (Gr.1), kde však opět zvítězil Affirmed. Sezona 1978 přinesla bezpochyby nejsensačnější „bitvu“ o Trojkorunu v dějinách dostihového sportu vůbec. Alydar zahájil sezonu 11. 2. 1978 lehkým vítězstvím v Allowance Stakes, 4. 3. 1978 zazářil ve Flamingo Stakes (Gr.1), 1. 4. 1978 si připsal vítězství ve Florida Derby (Gr.1) a 27. 4. 1978 skóroval v Blue Grass Stakes (Gr.1). A pak přišlo Kentucky Derby (6. 5. 1978). Alydarovi nesedl povrch dráhy a k vítězství už mu nepomohl ani jeho zdrcující finiš, na Affirmeda ztrácel 1½ délky. V Preakness Stakes zase prohrál o krátký krk a i když v Belmont Stakes bojoval ze všech sil, podlehl Affirmedovi o hlavu. Alydarův trenér, John Veitch, po dostihu prohlásil: „Ne, Alydar neměl v dostihu smůlu, jeho smůla byla, že se narodil se ve stejném roce jako Affirmed.“ Jeho slova potvrdil Alydar v následujících startech, kdy s přehledem zvítězil nad staršími koňmi jak v Ayrton Classic (Gr.2), tak ve Whitney Handicapu (Gr.2). Ke konci sezony ale utrpěl frakturu kopytní kosti na levé přední noze. Po rekonvalescenci sice dokázal zvítězit v Nassau County Handicapu, ale jeho forma byla pryč.

Do chovu odcházel se statistikou 26 startů, 14 vítězství, 9x druhý a 1x třetí. Na dotacích vydělal 957,195 USD. V chovu se stal fenoménem, který vrátil upadající Calumet Farm zpět na výsluní a v roce 1990 se zaslouženě stal vedoucím plemeníkem Severní Ameriky. Mezi jeho potomky patřili např. Easy Goer, Alysheba, Turkoman, Strike the Gold aj. Alydar byl rovněž vynikajícím otcem matek - dal mj. Peinture Bleue, matku šampiona Peintre Celebre či Endear, matku vynikajícího hřebce Lure.

Peintre Celebre
Bohužel v 15 letech musel být Alydar předčasně utracen kvůli bizarnímu zranění, jehož okolnosti jsou dodnes velmi podivné. Celý případ se řešil před soudem, kvůli podezření, že byl Alydar odstraněn úmyslně – pro vysokou pojistku. Rok před smrtí byl Alydar uveden do Americké síně slávy, kde zaujímá čestné místo po boku svého věčného rivala Affirmeda.

Pedigree:











Článek publikován v Jezdectví 6/2010
Autorka: Inéz Chehaibiová (Phar.Lap)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today