Prohledej blog / Search this blog

2/14/2012

Pretty Polly aneb pozoruhodná dáma anglického turfu


2 letá Pretty Polly, nar. 1901 (Gallinule - Admiration, Saraband)
Robustní Pretty Polly (IRE) spatřila světlo světa 17. 8. 1901. Na dostihové dráze se stala legendou: vyběhla 24x a 22x zvítězila (v 15ti dostizích v řadě si udržela status neporažené kliny). Stala se teprve pátou klisnou, které se podařilo zvítězit v Trojkoruně klisen založené roku 1814. Nemalé úspěchy však slavila také v chovu, kde doslova zářila.

Její otec Gallinule (po Isonomy) byl náchylný ke krvácením do plic a matka Admiration (po Saraband), vyběhla 19x a pouze 3x proběhla vítězně cílem. Admiration dala v chovu 9 vítězů, kteří zvítězili ve 42 dostizích a založila velmi úspěšnou rodinu matek, z níž pochází např. prvotřídní Cragannour, Cresta Run, King John či Tehran.

Gallinule, nar.  1884 (Isonomy - Moorhen, Hermit)
Admiration,  nar. 1892 (Sarabant - Gaze,  Thuringian Prince) s hříbětem
Pretty Polly byla ve své době mezi dostihovými klisnami královnou: vynikala svou třídou i stylem. Nepočítáme-li fenomenální Kincsem, tak se dlouho žádné jiné klisně nedařilo vyrovnat nebo překonat její rekord 15 vítězství v řadě - v nobodobé historii ji již předstihla výjimečná Zenyatta - ale statistiky jasně říkají, že Pretty Polly byla dokonce lepší než slavná Sceptre či další ze zázračných klisen, Dahlia.

3letá Pretty Polly, nar. 1901 (Gallinule - Admiration, Saraband)
Pretty Polly odchoval major Eustace Loder, jehož stájové barvy rovněž na dostihových oválech hájila. I když její rodiče na dostihové dráze nikterak nevynikli, byla Pretty Polly přesto zařazena do tréninku, kde se jí ujal Peter Purcell Gilpin, který ji přijal do svých stájí v Clarehavenu v Newmarketu. Když Pretty Polly dorazila do nového domova, nijak Gilpinovi neučarovala, byla prý "příliš masivní a energická".

Nebylo tedy divu, že při svém debutu v roce 1903 zaskočila nejen dostihové publikum, ale i samotného Gilpina, když navzdory nepovedenému startu "protančila cílem ve stylu tanečnice valčíku" a soupeři na ni ztráceli  propastných 10 délek!

Debutující Pretty Polly vítězí o 10 délek! 
Během sezony si bez nějakého většího vypětí obhájila svůj status neporazitelnosti: zvítězila v Champagne a Middle Park Plate, kde porazila koně zvučných jmen jako např. St Amanta, který o rok později zvítězil v anglickém Derby. A pokračovala dál  - stylem dostihové aristokratky si připsala vítězství v National Breeders' Produce Stakes, Mersey Stakes, Autumn Breeders Foal Plate, Cheveley Park Stakes, Criterion Stakes a Moulton Stakes.

Pretty Polly v domovských stájích v sedle s žokejem Maherem
V roce 1904 se jako 3letá postavila na start 1000 Guineas, který v rekordním čase vyhrála! Poté s grácií královny deklasovala své tři soupeřky v Oaks. Její výkony byly fenomenální a proto se nenašlo mnoho majitelů, kteří byli ochotni poslat své koně proti Pretty Polly, kterou přezdili na "královnu anglického turfu". Na startu Derby se bohužel neobjevila, ale v Coronation Stakes se znovu ujala vlády, pokračovala v Nassau Stakes a  lehce si poradila s polem soupeřů i v St.Legeru, kde opět nastavila rekord dráhy. 

Pretty Polly ukázkově vítězí v St. Legeru 1904
Bez viditelné námahy měla na svém kontě již oslňující sérii 15 vítězství. Poslali ji tedy do Francie, kde v Prix de Conseil Municipal poprvé ve své kariéře utrpěla smutnou porážku: před dostihem vydatně pršelo a dráha byla rozmočená a těžká. Pretty Polly byla poražena jako Napoleon u Waterloo když ztratila dostih o 2 1/2 délky. 
Pretty Polly v sedle s Maherem (fotografie z dobového periodika 1904)
Žokej Maher po doběhu konstatoval, že "neporazitelná" klisna sice Prestovi nakonec podlehla, ale její pekelné tempo na něm v těžkém terénu zanechalo nedozírné následky. Měl pravdu, Presto se už na dráze nikdy znovu neobjevil, zatímco "poražená" Pretty Polly se vrátila zpět do Anglie, kde ve Free Handicapu v Newmarketu znovu porazila St.Amanta, kterému poskytla hmotnostní výhodu tří liber. Poté si stylem válečného admirála došlápla na své soupeře v Coronation Cupu: v cíli byla v rekordním čase 2:33. Na podzim zvítězila v Champion Stakes, Limekiln Stakes i v Jockey Club Gold Cupu.

Pretty Polly - přáníčko k narozeninám
Jako 5letá zakusila druhou porážku: v Ascot Gold Cupu. Porazil ji Bachelor's Button o 1 délku. K její porážce vedly dva důvody: 1. na místě, kde se nachází podbřišník se jí pár dnů před dostihem udělala bradavice a dle názoru svého žokeje nebyla nikdy prvotřídním vytrvalcem. Nicméně ihned poté si spravila chuť, když obhájila vítězství v March Stakes a Coronation Cupu.

Pretty Polly jako chovná matka 
Do chovu odcházela se statistikou 24 startů, 22 vítězsví, 2 druhá místa a vyhranými dotacemi v hodnotě 38 597 liber. Během své kariéry zůstala neporažená 15x za sebou, což byl rekord, který později vyrovnal i její nepřímý potomek Brigadier Gerard

Brigadier Gerard, nar. 1968 ( Queens Husar - La Paiva,  Prince Chevalier)
V chovu dala celkem 10 hříbat: 4 klisničky, které založily výborné chovné rodiny, ze kterých pochází např. Psidium (zvítězil v Derby Stakes, dal vitěze St.Leger jménem Sodium), St Paddy (vítěz 9 dostihů vč. Derby, St. Leger a Eclipse Stakes a byl mezi koňmi, kteří byli pozváni na start Free Handicapu v roce 1960),  Brigadier Gerard (vítěz 2 000 Guineas Stakes, 2x Champion Stakes, Sussex Stakes, King George VI and Queen Elizabeth Stakes, zvítězil 17x z 18  startů).

Psidium, nar. 1958 (Pardal - Dinarella, Niccolo Dellarca)

St. Paddy, nar. 1957 (Aureole - Eddie Kelly, Bois Roussel)
Mezi potomky Pretty Polly patří i hřebci typu: Vienna (Blue Riband Trial Stakes, v chovu dal hřebce Vaguely Noble), Donatello (neporažený v Italii a šampión plemeník v produkci chovných matek, v chovu dal Alycidona a Crepella), Great Nephew (druhý ve 2000 Guineas Stakes, 2x šampiónem plemneíků) a Luthiera (4x šampióna plemeníků ve Francii, 2x šampión plemeník v produkci chovných matek). 

Donatelo, nar. 1934 (Bleiheim - Delleana, Clarissimus)

Vaguely Noble, nar. 1965 (Vienna - Noble Lassie,  Nearco)
Pretty Polly v kostce:
Narozena: 1901
Uhynula:  1931
Chovatel: Eustace Loder, Eyrefield Lodge Stud
Majitel:  Eustace Loder, Eyrefield Lodge Stud
Trenér:   Peter Gilpin
Rekord:  24 startů - 22 vítězství,2 druhá místa
Výhry:  38 597 Liber

Nejdůležitější vyhrané závody:
Champagne Stakes (1903)
Cheveley Park Stakes (1903)
Middle Park Plate (1903)
1,000 Guineas (1904)
Epsom Oaks (1904)
Coronation Stakes (1904)
Nassau Stakes (1904)
Park Hill Stakes (1904)
St. Leger Stakes (1904)
Coronation Cup (1905, 1906)
Jockey Club Cup (1905)
Champion Stakes (1905)


Další pocty a ocenění:
dostih Pretty Polly Stakes v Newmarketu
dostih Pretty Polly Stakes v Curraghu


Pretty Polly pedigree (pro zvětšení klikni):










Podle dostupných materiálů zpracovala a přeložila: Phar.Lap (Inéz Chehaibiová)
Zdroj obrázků: Internet, archiv autorky
Zdroj informací: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today