Prohledej blog / Search this blog

6/11/2010

"Phar Lapova kostra má především historickou hodnotu..."



... tak reagovalo na nedávno rozvířenou debatu ohledně správného sestavení Phar Lapových kosterních ostatků vedení muzea Te Papa (NZ). Oddaná fanynka totiž pomocí naskenované fotografie a grafického programu poukázala na to, že kostra šampióna anatomicky neodpovídá originálu a tudíž je zřejmě špatně sestavena. (více zde)


Muzeum Te Papa nelenilo a najmulo si odborníka, jehož úkolem bylo celou situaci prozkoumat a následně vydat prohlášení. Na svém blogu pak zveřejnilo zprávu, kde cituje názor odborníka na celou kauzu:

Snímek, který byl k demonstraci nesprávného kosterního uspořádání použit, byl vyfocen tak, že šampión má své končetiny v široce rozevřeném (předváděcím) postoji a navíc fotografie byla pořízena čočkou pro tzv. širokoúhlé snímky. Vzhledem k tomu, že širokoúhlá čočka ve fotoaparátu deformuje rozměry focených objektů, které jsou k fotoaparátu nejblíže, výsledkem je značné nereálné "pokřivení" foceného objektu, které je známé jako tzv. paralaxová chyba. Z toho důvodu se proto na sporném snímku jeví, že zvláště žebra šampióna jsou naprosto mimo správnou pozici... Aby mohla být provedena správná analýza, je k dokazování třeba užít fotografie, které byly nafoceny stejnou čočkou a u kterých tedy nedochází k výše uvedené deformaci předmětů čočkou objektivu.

Pokud tedy porovnáte takové snímky - je evidentně zřejmé, že Phar Lapova kostra je celkem v normální pozici, tudíž chybné úspořádání lze zcela vyloučit. Na níže uvedeném snímku sice také nejsou rozměry shodné, ale i tak je zřetelně vidět, že posun není tak evidentní, i když ani zde nelze obě vrstvy dostat do úplného zákrytu. Šampiónova kostra byla sestavena v roce 1933 dvěma odborníky, kteří se platili z veřejných sbírek a samotná hodnota Phar Lapovy kostry je spíše historická než anatomická.

Otázkou tedy zůstává, zdali by měla být tato kostra rozebrána a znovu sestavena takovým způsobem, jaký dnes považujeme za "správný"? Samozřejmě, nelze popřít, že sestavení kostry není zcela bezchybné, ale i to je dnes součástí Phar Lapova příběhu. Přeci bychom neodstraňovali cigaretu z kresby Rity Angusové jen kvůli tomu, že kouření už dnes není moderní?

Úkolem muzea je starat se o objekty a zachovávat je pro generace příští, což v žádném případě nezahrnuje povinnost provádět změny v expozicích dle moderních požadavků, které na nás klade 21. století.

Pozn. autorky: Skvělá práce, až na to, že výše zmíněný odborník zřejmě není odborníkem přes dostihovou historii, neboť na snímku, na kterém tak odvážně demonstruje správnost své teorie, není Phar Lap, ale jeho předek Carbine. Samozřejmě jsem již kontaktovala vedení muzea v Te Papa, aby mi k tomuto "faux pass" poskytli vysvětlení. O jejich reakci Vás budu dále informovat.

Autorka: Phar.Lap
Zdroj obrázku: Internet
Zdroj informací:http://blog.tepapa.govt.nz/category/phar-lap/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today