Prohledej blog / Search this blog

6/28/2010

Austrálie konečně dočasně získala všechny části Phar Lapa


Historicky první sjednocení artefaktů konečně potvrzeno! Muzeum Te Papa (NZ) s definitvní platností oznámilo, že zapůjčí Phar Lapovu kostru do Melbourne. Návštěvníci muzea tak dostanou jedinečnou šanci - vidět všechny vysoce ceněné artefakty pohromadě! Stále ještě probíhají jednání o podmínkách zápůjčky mezi Národním muzeem Viktoria v Melbourne a zástupci muzea Te Papa, ale to už je pouhá formalita.



"Předpokládáme, že k uzavření smlouvy by mělo dojít již v průběhu tohoto týdne," sdělila novinářům mluvčí muzea Te Papa, Jane Keigová.

Vyšetření stavu kosterních pozůstatků ikony austrálského turfu neodhalilo žádné porušení, což znamená, že kostra je schopna prostát dlouhou přepravu, aniž by došlo k jejímu poškození. S přípravou cenné kostry na náročný transport se má podle informací Keigové započít již příští týden. Video ke shlédnutí zde.

"Znalecká prohlídka zaměřená na celkový stav kosterních pozůstatků však odhalila, že rámová kostrukce podpírající hlavu a krk šampióna klesla pod tíhou kostí a proto výsledný tvar již neodpovídá původnímu stavu z roku 1933, kdy byla kostra poprvé sestavena. Z tohoto důvodu bude při znovusestavování kostry v Melbourne přizván speciální tým "modifikátorů," jejichž jediným úkolem bude zajistit, aby Phar Lap znovu vypadal jako pravý šampión."

Veterinární profesor, pan Alex Davies, nicméně poukázal na fakt, že s kostrou byly problémy už v minulosti. Právě Davies je jedním z hlavních iniciátorů, kteří útočí na muzeum Te Papa a požadují, aby Phar Lap opravdu vypadal jako šampión. "Myslím si, že není důvod, proč by naše požadavky neměli akceptovat - za svého života to byl úžasný atlet, ale jeho kostra teď spíš působí jako jakási groteskní karikatura. To tvrdí všichni, kdo měli možnost vidět dobový fotomateriál či videosnímky z let 1930."

"Předchozí výtky nadšených fanoušků byly vedením muzea Te Papa (NZ) striktně zamítnuty, ale v souvilosti se stěhováním kosterních pozůstatků do Melbourne, jsme se rozhodli, že provedeme přehodnocení našeho původního stanoviska," prozrazuje Keigová.

Kostra šampióna tedy opravdu poputuje do Melbourne, kde bude vystavena po boku neméně slavného exponátu, který dodnes udivuje milióny nadšených fanoušků. Phar Lapovo srdce je umístěno v Canbeře. Tyto ostatky byly odděleny v roce 1932, kdy Phar Lap uhynul v Kalifornii. Toto "znovusjednocení" tělesných ostatků šampióna má ale pádný důvod, je jím 150-leté výročí nejslavnějšího australského dostihu - Melbourne Cupu, který se poběží v listopadu 2010. Zároveň však uplyne už 80 let od Phar Lapova legendárního vítězství v tomto slavném dostihu pod neuvěřitelným handicapem 62 kg v sedle!

"Phar Lap byl hrdinou, narodil se na Timaru (NZ), ale běhal v Austrálii, proto si obě země nárokují právo považovat jej za "svého šampióna". Když se poprvé začalo uvažovat o této zápůjčce, obávali se Novozélanďané o to, aby Australané vzácné ostatky milovaného šampióna vrátili zpět. Právě z těchto důvodu se podepisuje závazná smlouva o navrácení," vysvětluje Keigová. "Prostě ho chceme zase zpátky."

Novozélandský dostihový ministr, Cameron George, prohlásil, že Phar Lapův nesmírny vliv znamená "že jeho legenda je stále stejně živá jako před lety. Ten kůň prostě fascinuje lidi po celé generace... Novozélanďané jsou na jeho výkony pyšní, proto je naprosto pochopitelné, že se o svůj poklad obávají, proto je třeba zajistit, aby Nový Zéland o svůj podíl na slávě tohoto koně nepřišel, protože právě na jeho půdě v roce 1926 poprvé spatřil světlo světa. Dle mého názoru má Nový Zéland větší právo na Phar Lapa než Austrálie," říká a dodává "A to jsem rodilý Australan :)"

Zdroj informací: stuff.co.nz
Překlad: Phar.Lap
Zdroj obrázků: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today