Prohledej blog / Search this blog

11/01/2010

Galerie velikánů - Lure (USA)

Lure (Danzig - Endear, Alydar)

Lure se narodil na Claiborne Farm v Kentucky v roce 1989 po vynikajícím hřebci Danzig, synovi legendárního plemeníka Northern Dancera (CAN). Jeho matkou byla na dráze průměrná klisna Endear, dcera skvělého bojovníka Alydara a poloviční sestra špičkového Tillera.

 Lure v akci

Lure hájil barvy Claiborne Farm a jeho příprava byla svěřena do rukou trenéra Clauda R. McGaugheyho III. Již v tréninku se Lure jevil mimořádně slibně. 13. 6. 1991 se objevil v Belmontu na startu Maiden Special pro nezvítězivší koně a v rekordním čase suverénně zvítězil. 25. 9. 1991 doběhl druhý v Allowance Stakes, ale třetí start se mu nevyvedl. Skončil daleko v poli poražených. 15. 3. 1992 zahájil sezonu na dráze v Aquaductu dalším přesvědčivým vítězstvím. 4. 4. 1992 sbíral vavříny i v Gotham Stakes (Gr.2) a 21. 4. 1992 si v Lexington Stakes (Gr.2) doběhl pro druhé místo. 6. 6. 1992 v Riva Ridge Stakes (Gr.3) zklamal naděje, když skončil  šestý. McGaughey se rozhodl vyzkoušet ho na trávě. Tato změna strategie zrodila hvězdu! Lure 14. 9. 1992 ve velkém stylu zvítězil o 10 ¼ délky v Allowance.

Lure v sedle s M. Smithem při mrtvém doběhu v Gotham Stakes 1992
O měsíc později skončil druhý v Kelso Handicapu (Gr.3) a pak následovalo přesvědčivé 3délkové vítězství v jedničkovém BC Mile v rekordním čase 1:32 4/5. Jako 4letý pokračoval v započatém snažení: scóroval v Allowance Stakes, Turf Classic (Gr.3) i v Dixie Handicapu (Gr. 3). V posledních dvou závodech deklasoval svého rivala Star of Cozzene, který mu však porážku oplatil v Manthattan Stakes a Caesars International Handicapu. 30. 7. 1993 „navnadil“ Lure fanoušky v Saratoze dalším lehkým vítězstvím v Daryl´s Joy Stakes, v Belmontu s lehkostí získal Kelso Handicap (Gr.3), což byla jeho příprava na již druhý start v BC Mile (Gr.1), kde si hravě poradil se všemi 13 soupeři. V sezoně 1994 vyběhl Lure 7x a 3x sbíral vavříny. Největším zklamáním bylo 9. místo v BC Mile (Gr.1) dne 5. 11. 1994, ve kterém zvítězil výtečný Barathea (Sadler´s Wells).

Lure si běží pro vítězství v BC Mile
Lure se s turfem sice nerozloučil nejlépe, přesto se statistikou 25 startů, 14 vítězství, 8 druhých míst a celkovými vyhranými dotacemi 2 515 289 USD započal kariéru plemeníka na Claiborne Farm. Bohužel se zakrátko ukázalo, že má problémy s plodností. I tak o něho však projevil zájem irský Coolmore Stud, kam záhy také putoval.  Netrvalo dlouho a byl exportován zpět do rodné vlasti, kde působil v  Ashford Studu poblíž Kentucky. V roce 2004 byl však kvůli neplodnosti z chovu vyřazen. Na svém kontě má pouze jediného jedničkového vítěze jménem Orpen.
Lure na trávě (Breeder´s Cup Classic 1992, Gulfstream Park)

Lure na trávě (Breeder´s Cup Classic 1992, Santa Anita)


Ačkoliv Lure nezapadá do kategorie top šampiónů, bezpochyby patří mezi ty lepší dostihové koně a to nejen kvůli výjimečnému zrychlení a své vášni závodit na písku, ale zvláště pak pro svou univerzálnost. Jestliže na písku běhal dobře, pak na trávě přímo exceloval a to i navzdory faktu, že to nikdy nebyl šampión v právem slova smyslu.

Lure a M. Smith, Santa Anita 1993
 Vlastně by se dalo říci, že Lure spadá do skupiny špičkových koní, kteří nikdy nezískali ocenění Eclipse Award, ačkoliv by si ho bývali byli zasloužili. V anketě o 100 nejlepších koní 20. století obsadil 85. místo.

Lure pedigree:











Článek publikován v Jezdectví 11/2010
Autorka: Inéz Chehaibiová (Phar.Lap)
Foto: archiv autorky, archiv Barbary Livingston

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today