Prohledej blog / Search this blog

6/04/2009

Towering Inferno = Phar Lap tzn. Phar Lap = Towering Inferno?



Tom Burlinson jako Tommy Woodcock
a Towering Inferno jako Phar Lap

Ať již uvedená rovnice v nadpise vyjde matematicky jakkoliv, pro dostihové fanoušky bude mít výsledek vždy jediný: skvělý kůň. Proč? Protože obrovský ryzák, jehož jméno zní Towering Inferno (Vznešené peklo), ztvárnil ve filmu o zázračném australském dostihovém koni právě legendárního Phar Lapa. Fyzicky propůjčil reálnou podobu "postrachu dostihových drah 30. let 20. století," díky čemuž mohl tento neuvěřitelný příběh "ožít" i na stříbrném plátně.

Towering Inferno pochází z dobytčí farmy situované na pláních Branga v Novém Jižním Walesu, kde jej odchovala paní Pye-McMillanová. Jeho otcem byl Anglický plnokrevník, ale z matčiny strany mu v žilách kolovala krev koní hojně využívaných lehkou jízdou australského regimentu. Tito koně vynikali svou bojovností a vytrvalostí v těch nejtěžších podmínkách.

Typický představitel lehké jízdy australského regimentu - plukovník Austin Edwards se svým koněm Taffy a celým vybavením.Edwards byl během jedné bitvy vážně zraněn, Taffy mu přiběhl na pomoc, trpělivě počkal až se vyškrábe do sedla a pak jej odnesl do bezpečí.

170 cm vysoký valach Towering Inferno nejenže dokázal z těchto vlastností při samotném natáčení vytěžit maximum, ale pod vedením svého trenéra a majitele H.Harrise podal tak úchvatný výkon, díky kterému mnoho lidí dodnes věří, že ve filmu vidí běžet skutečného Phar Lapa. Právě tak jako přízračný Phar Lap byl i Towering Inferno nadměrně inteligentní a klidný kůň, který během samotného natáčení předváděl své rošťácké kousky a bavil filmový šťáb přesně jako skutečný Phar Lap. Pokládám za důležité zmínit, že Towering Inferno v žádném případě nikdy nepůsobil jako reálný dostihový kůň, tudíž se před zahájením samotného natáčení musel propracovat z obyčejného netrénovaného koně na vynikajícího sprintera, protože v roce 1983 ještě nebylo možné do filmu vkládat digitální efekty způsobem, jakým to technika umožňuje dnes. Stačilo však pár měsíců tréninku na dostihové dráze a Towering Inferno se dostal na úroveň "super sprintera," čehož si můžeme povšimnout i ve snímku samotném.

Towering Inferno na závodišti v Randwicku jako legendární Phar Lap

Smrt Towering Inferna je téměř mystická - 16.4.1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo "Phar Lap" přeložené ze Signálštiny znamená právě "Blesk," tudíž pořekadlo "s čím kdo zachází, tím také schází" v tomto případě nabylo velmi reálných rozměrů. Ve své podstatě však Towering Inferno bude dál žít ve vzpomínkách na Phar Lapa, neboť i on se stal součástí jeho legendy.

Takže podle mého názoru Towering Inferno = Phar Lap

Zdroj informací: kniha Phar Lap, The Legend Is A Major Motion Picture Zdroj obrázků: kniha Phar Lap, The Legend Is A Major Motion Picture

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today