Prohledej blog / Search this blog

2/03/2009

Phar Lap film - Heath Harris aneb koňský mág v pozadí


Pro produkci filmu Phar Lap nebylo ani tak složité sehnat historické lokace a různá povolení potřebná k natáčení. Největším oříškem se stal samotný Phar Lap. Kde vzít věrohodného čtyřnohého představitele pro hlavní roli? No uznejte sami, sehnat přes 170 cm vysokého mohutného anglického plnokrevníka není lehké ani dnes, natož v roce 1983. V dnešní době by jistě tvůrci využili chytré počítačové technologie, která však v roce 1983 zdaleka nebyla na takové úrovni jako dnes.

A tak po měsících usilovného a beznadějného pátrání po celém světě se produkci konečně podařilo objevit "jehlu v kupce sena." Našli koně, který dokonale splňoval veškeré požadavky - dokonce i vč. odznaků. Jmenoval se Towering Inferno. Jeho majitelem byl shodou okolností elitní cvičitel a trenér koní Heath Harris. A tak byl Towering Inferno okamžitě obsazen do role legendárního Phar Lapa.

Domnívám se, že by nebylo naškodu blíže poznat jeho majitele, který se spolupodílel na režii dostihových sekvencí, vč. nezapomenutelné scény v pískových dunách na pláži apod. Heath Harris, majitel Harris Entertainment Live Show Production, se specializuje především na trénink koní pro filmový průmysl. I když se v žádném záběru nikdy neobjeví osobně a zůstává tak divákovi skryt v pozadí, jeho jméno lze odhalit v závěrečných titulcích. Právě Harrisovi vděčíme za nádherné a nezapomenutelné okamžiky, které při sledování filmů o koních prožíváme. Všichni jeho koňští svěřenci jsou ve svých rolích přímo úchvatní. Právě pod jeho mistrným vedením Towering Inferno zazářil a odehrál veškeré scény ve filmu Phar Lap s tak dojemnou přesvědčivostí, že nám dodnes vhání slzy do očí. Sám Tommy Woodcock o Heathu Harrisovi prohlásil: "Ten muž má mé uznání - je to neuvěřitelné, co s tím koněm dokázal."

Tommy Woodcock a Towering
Inferno při natáčení


Troufám si také tvrdit, že film Phar Lap (1983) se vyrovná filmům produkovaným dnes. A v některých případech je dokonce předčí. Je totiž vizuálně daleko přitažlivější než např. film o americké legendě Seabiscuitovi (2003). Sice je mezi oběma snímky časová propast 20 let, avšak porovnám-li zpracování snímků a výkony herců, Phar Lap jednoznačně vítězí i navzdory faktu, že filmový průmysl před 20 lety rozhodně nevládl technologiemi jakými vládne dnes.

Nejen vizuální podoba Towering Inferna s Phar Lapem, ale také jeho schopnost "napodobit " chování skutečného Phar Lapa dodnes mnoho fanoušků mystifikuje. Dokonce i samotný Tommy Woodcock byl během natáčení několikrát dojat až k slzám. Towering Inferno byl pod taktovkou Harrise ve své "životní" roli opravdu velmi přesvědčivý. Někteří fanoušci se dokonce domnívají, že se ve filmu objevuje skutečný Phar Lap. Právě precizní práce trenéra spolu s dokonalým hereckým obsazením dělá z toho filmu unikátní dílo, které si neustále získává nové fanoušky.

V lokálních Australských novinách se 16.4.1999 objevil článek Karen Michelmoreové z AAP General New s názvem "Phar Lap" zabit bleskem během krupobití

Nezapomenutelný Towering Inferno jako Phar Lap

SYDNEY, 16. duben 1999, AAP - Towering Inferno, kůň, který ztvárnil Phar Lapa ve filmu o australském zázračném koni z roku 1983, byl tento týden
během obrovské bouře, která zuřila v Sydney a okolí, nešťatně zasažen bleskem. Kuriozitou zůstává, že slovo "Phar Lap" v překladu vlastně znamená "blesk."

26 letého valacha Towering Inferna objevil jeho trenér a majitel H. Harris ve výběhu farmy v Mount White. Pan Harris, který koně pro film Phar Lap vybral a speciálně natrénoval, byl bohužel nucen svého svěřence ihned utratit - jeho zranění byla natolik vážná, že se neslučovala se životem.


Kromě Towering Inferna byl v majetku Heatha Harrise i proslulý černý arab, kterého mnozí z nás znají hlavně díky serii filmů Černý hřebec, Návrat Černého hřebce a Mladý Černý hřebec.

Rozhovor s Heath Harrisem:
Reportérka: Kolik máte zaměstnanců?

Heath Harris: Sebe, svou ženu Krissy - pak ještě dva učně, ale většinu práce dělám já nebo moje žena.

Reportérka: Jak jste se vlastně dostal do filmového a televizního průmyslu?

Heath Harris: Původně jsem vlastnil jezdeckou školu na Ingleside - to už je 40 let.A jednou za mnou přišel nějaký člověk a chtěl koně pro reklamu - a tak to všechno vlastně začalo.

Reportérka: Můžete uvést pár příkladů filmů, na kterých jste se podílel?

Heath Harris: Muž od Sněžné řeky, Phar Lap a Breaker Morant - to byly myslím ty první, nejnovější jsou Mladý Černý hřebec, Rychlý Stripes a Legenda jménem Zorro.

Reportérka: Máte nějaký zážitek z natáčení, o který byste se s námi podělil?

Heath Harris: Bohužel, momentálně si na nic zvláštního nevzpomínám. Všechno mi splývá dohromady. Nemám specifické zážitky.

Reportérka: Díky své práci jste procestoval celý svět. Máte nějaké místo, které jste si oblíbil?

Heath Harris: Abu Dhabi ve Spojených Arabských Emirátech, Španělko a Mexiko.

Reportérka: Trénoval jste někdy i jiná zvířata než jen samotné koně?

Heath Harris: Trénoval jsem zebry, hady, ptáky, krávy, vombaty, klokany, prasata, ovce, kozy a velbloudy. Trošku jako Archa Noemova, že? Nicméně se mi nikdy nepodařilo vycvičit žádnou ženu (smích).

Reportérka: Angažujete se v nějakém dobročinném spolku?

Heath Harris: Každý jezdec v Austrálii by měl podporovat Care Flight - nabízejí opravdu jedinečné služby. Také se častečně zapojuji do projetku Free the Bears (Osvoboďte medvědy) a v poslední době mě zaujal i HEF Foundation, jehož jsem spoluzakladatelem, dalšími spoluzakladateli jsou dr. Alex Tinson a Gus MacKinnon. Jedná se v podstatě o projekt na záchranu vymírajících životčišných druhů.

Reportérka: Vaš největší úspěch?

Heath Harris: Mé druhé manželství, alespoň myslím.

Reportérka: Máte svého koňského oblíbence? Myslím z filmu neboz řad vašichvlastních koní?

Heath Harris: Spike - černý hřebec arabského plnokrevníka - jeden z mých "volných koní." Je úžasný.
Spike - černý hřebec...

a Heath Harris při práci na natáčení

Reportérka: Co máte v plánu pro příští léta?

Heath Harris: Upevňovat a předávat své znalosti v tréninku koní "na volno" a ve škole jezdeckých triků. Také bych rád pracoval s dobrými parkurovými koňmi a koňmi pro drezuru.

Reportérka: Děkuji Vám za rozhovor a ať vám koně jdou.

Heath Harris: Děkuji, bylo mi potěšením.

Heath Harris právem patří mezi celosvětovou elitu cvičitelů koní. Při práci čerpá především ze svých dlouholetých zkušeností. Ve světě koní se pohybuje přes 40 let a zvládá téměř všechny metody, které jsou potřebné k dokonalému výcviku. Své zkušenosti kombinuje s osobitým přístupem během tréninku, díky čemuž vytváří doslova unikátní koňské hvězdy. Spolupracuje s filmovými produkcemi po celém světě (hlavně americkými a anglickými). Stojí v pozadí mnoha úspěšných filmových projektů, ve kterých se vyskytují koně a scény s nimi. Harrisovy schopnosti cvičitele daleko přesahují bežný rámec "trenéra koní." Je to doslova "koňský mág" a mistr svého umění. Sám si navrhuje choreografii vystoupení, koordinuje účastníky, režíruje akce, zajišťuje bezpečnost svých svěřenců a když je potřeba tak i sám hraje. Je rovněž špičkovým předvaděčem a producentem vlastních akcí. Pokud mi nevěříte, podívejte se na některý z níže uvedených snímků a rozhodně změníte názor.

Kam si napsat o autogram:
Heath & Krissy Harris
139 Ashbrookes Road
Mount White, NSW, 2250
www.harrisentertainment.com.au
Tel: (02) 4370-1133
Fax: (02) 4370-1188
email: hkharris@bigpond.com

Mobiles: Heath (0408) 208-848
Krissy: (0419) 252-685

Filmy, na kterých se Heath Harris spolupodílel :
Muž od Sněžné řeky/The Man From Snowy River/, 1982















Rychlý Stripes/Racing Stripes/, 2003











Phar Lap /Pahr Lap:Heart of a nation/, 1983















Volní /Running Free/,1999













Burke & Wills













Derby/Derby Stallion/, 2005













Černý hřebec/The Black Stallion/,1979












Návrat Černého hřebce/The Black Stallion Returns/,2005













Mladý černý hřebec/The Young Black Stallion/,2003















Dobrodružství Černého hřebce, Tv serial
/The Adventures of Black Stallion/


























Zorro/The Legend of Zorro/, 2005














Černý Krasavec/Black Beauty/,1994













Galipolli, 1981












Heart of the High Country, 1985












We of the Never Never, 1982













The Irishman, 1978












Breaker Morant, 1980












Road Games, 1981












Five Mile Creek (Disney) 1984












Danger Down Under (with Lee Majors), 1988












Další Tv seriály a filmy:
Eliza Frazer, 1976
A Country Practice, 1981
The Picture Show Man, 1977
Harness Fever (Born to Run), 1977
World Safari 3, show
Minnamurra (The Fighting Creed), 1989

a mnoho dalších.

zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today