Prohledej blog / Search this blog

5/08/2009

Phar Lap aneb Timaru pyšně očekává "návrat" šampióna


Televizní stanice One News nedávno odvysílala reportáž o projektu Phar Lap se vrací domů. Tuto reportáž Vám nyní přináším.



Překlad reportáže:

Phar Lap je kůň, který neustále vyvolává zapálené debaty na obou stranách Tasmánského moře o tom, čí šampión to vlastně byl. A nyní přichází Phar Lapův fond se svým poselstvím - bronzovou sochou Phar Lapa v životní velikosti.

ONE News se vydalo po stopách, aby si prohlédlo model, která ještě nebyl představen veřejnosti. Model bude později potažen vrstvou bronzu.

S výškou 2,5 m a šířkou 4 metry je model opravdu Phar Lapa hoden. Dokonce i sochařka se svými 25 lety zkušeností v oboru, cítí nervydrásající odpovědnost.

"Ze začátku jsem neustále odkládala začátek prací. Musela jsem mít prostě múzu," říka Joanne Sullivan-Gesslerová, která pracuje na modelu již 18 měsíců.

Joan Sullivan Gesslerová, umělkyně:
"Cítím se doslova požehnána a neuvěřitelně poctěna."

Gesslerová byla požádána fondem o zhotovení sochy Phar Lapa v životní velikosti, zpočátku se peníze na projekt získávaly různě, ale nyní se k financování použije výtězků, který přinese prodej kopie origiálního výstřižkového deníku z let 1930.

"Cítili jsme, že Timaru, kde se Phar Lap vlastně narodil, nemá vůbec žádný památník věnovaný tomuto skvělému koni," říká mluvčí projektu Derek Mayne.

Jeho exponát je v Melbourne, jeho kostra je ve Wellingtonu a jeho srdce v Canbeře. Už bylo na čase dostat Timaru na mapu vzpomínek.

Jakmile bude mít fond dostatek peněz na potažení sochy bronzem, model chráněný vrstvou silikonu bude přepraven na místo, kde započne konečná fáze zpracování. Celý proces bude trvat 5 měsíců a výsledek bude slavnostně odhalen na Timaru koncem listopadu 2009.


Originální reportáž:
Phar Lap is a horse that still fuels heated debate on both sides of the Tasman over who can really claim him. And now the Phar Lap Charitable Trust has put their mark in the sand, funding a life size bronze of the thoroughbred.

ONE News went along to see the unveiling of the clay model before it's cast into bronze.

Two and a half metres high and a whopping four metres long, the model is worthy of a racing legend but even a sculptor of 25 years found the responsibility nerve racking.

"To pick up those first tools, I procrastinated. It had to be right," says Joanne Sullivan-Gesslers who has been working on the clay mold for 18 months.

"I feel incredibly blessed and incredibly honoured."

Sullivan-Gesslers was asked to make the model by the charitable trust which is funding the project by selling replicas of an original Phar Lap scrap book from the 1930s.

"We felt that Timaru, where Phar Lap was born, didn't have a true memorial to the great horse," says trust spokesman Derek Mayne.

The trust felt that with Phar Lap's hide displayed in Melbourne, his skeleton in Wellington and his heart in a museum in Canberra it was time to put Timaru on the map.

Once the trust gives the go ahead a foundry will make a silicon rubber mold and the bronze casting process can begin.

The process will take five months and the result will be revealed in Timaru at the end of November.


Zdroj videa: ONE News
Zdroj informací:http://tvnz.co.nz/national-news
Překlad: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today