Prohledej blog / Search this blog

4/15/2009

Phar Lap aneb tajemství původu barev stáje H. R.Telforda


Barvy stáje Harryho R. Telforda proslavil až fenomenální Phar Lap, o tom není pochyb. V historii turfu však nalezneme podobně sladěné kombinace stájových barev, proto mi vrtalo hlavou, jestli Harry R. Telford tyto barvy opravdu jen "okopíroval" anebo si je vymyslel sám...

O podivínském trenérovi jménem Harry Telford toho nikdy mnoho publikováno nebylo, přesto jsem odpověď na svou otázku nalezla celkem bez potíží v knize Geoffa Armstronga a Petera Thomsona s názvem Phar Lap (publikována 2000). Navazuji tedy na článek Pavly Staňkové (viz. zde).

Je to opravdu paradoxní, protože Harry Telford se bohužel neinspiroval barvami, které nosil kůň Paradox, nýbrž barvami stáje, které nosil Iroquois (Leamington - Maggie BB, Australian). Iroquois byl totiž vůbec prvním koněm amerického chovu, kterému se v roce 1881 podařilo "dobýt" domovinu anglického plnorevníka - Anglii - a vyhrát jeden z nejprestižnějších závodů světa - anglické Derby v Epsomu.

A jak se Harry Telford v Austrálii dostal až k této informaci? Zcela náhodně. Mnoho let před tím, než se narodil Phar Lap, seděl v jedné začouzené hospůdce v Christchurchu, když tu jeho pohled upoutal obraz visíci na zdi. Byla to barevná reprodukce obrazu výše zmíněného Iroquoise s jeho žokejem Fredem Archerem.

Reprodukce obrazu Iroquoise
s Fredem Archerem


Při pohledu na tento obraz Harryho Telforda napadlo, že barvy jeho stáje by mohly nést podobné motivy, čímž "přeberou" Iroquoisovo poselství., kterým byl jeho mezinárodní úspěch. Kdoví, zdali Harry Teford tenkrát vůbec tušil, jak moc se ono poselství naplní.

Starý trenér si tedy Iroquisovy barvy částečně modifikoval dle svého a pak už jen čekal na osudového koně. Ten přišel v podobě velkého ryzáka Phar Lapa, který svým vítězstvím v Americe 1932 zanesl Austrálii na dostihovou mapu světa, čímž beze zbytku naplnil Iroquoisovo poselství.

Zdroj obrázků: Internet
Zdroj informací: kniha Phar Lap (2000)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today