Prohledej blog / Search this blog

2/25/2009

Phar Lap aneb první smělá teorie o jeho smrti


Jen několik let před tím než bylo světu s definitivní platností oznámeno, že Phar Lap v USA opravdu uhynul na otravu - vyšla kniha, která jako do té doby jediná z publikací o Phar Lapovi přinesla finální a ucelený koncept týkající se právě nevyjasněného úhynu šampióna v USA. Zmíněná publikace je (jako ostatně i některé další knihy o Phar Lapovi) společným dílem autorů Geoffa Armstronga a Petera Thompsona
.

Právě tato kniha se mi včera po doslova několikaletém snažení dostala poprvé do rukou. Po zběžném prolistování se však okamžitě stala mou "svatou biblí." Náhled do ní zde.


Připouštím fakt, že závěr knihy týkající se smrti talentovaného závodního koně a miláčka publika na obou stranách zeměkoule, jak se jej snaží interpetovat oba výše zmínění autoři, už bohužel ztratil význam a to hlavně díky výzkumu australských vědců dr. Ivana Kempsona a Dermotta Henryho. Zbytek knihy je však rozhodně cenným klenotem. Samotná kniha je pak jedním z mála ucelených děl o životě, útrapách, slávě a smrti Rudého přízraku 30. let 20. století, jehož obrovité tělo se po jeho tragické smrti vlastně - a to doslova - stalo jeho pomníkem. Pokud stojíte o to, dozvědět se více o tom, jak si právě tato kniha stála v okamžiku, kdy výše zmíněné informace nebyly světu ještě známy - podívejte se na tuto recenzi z 16.1.2007:

Otázka co nebo kdo vlastně zabil Phar Lapa byla záhadou téměř celých 70 let. První teorie týkající se jeho náhlé smrti v Kalifornii pouze několik týdnu po úžasném vítězství v Agua Caliente Handicapu v Mexiku v dubnu 1932 se objevily hned několik týdnů po jeho smrti a udržely se až do současnosti. Některé z nich staly více důvěryhodnými než jiné, ale vesměs všechny obsahovaly domněnky, v nichž v zásadě figurovaly tyto 4 aspekty:

1. Zásah podsvětí (US mafie)
2. Spiknutí bookmakerů
3. Úmyslná či neúmyslná otrava
4. Kolika

Bylo dokonce řečeno, že lidé okolo Phar Lapa (jeho realizační tým) by bývali byli schopni Phar Lapa zachránit! Je obtížné utvořit si vlastní pohled na věci, které se staly tak dávno. Phar Lap je knihou věnovanou koni, jehož život byl zkoumán z mnoha úhlů pohledů jak veterinárními odborníky, tak i znalci dostihového sportu - novináře nevýjimaje. Je tedy téměř k nevíře, že by zrovna tato publikace mohla ještě vynést na světlo něco, co dosud nikde jinde publikováno
nebylo. Geoff Armstrong a Peter Thompson však opět dokázali, že jsou opravdu na slovo vzatými odborníky na život i smrt této australské legendy. Pomocí historických záznamů v archivech, názorů předních odborníků a výpovědí žijících pamětníků se jim podařilo "vzkřísit Fénixe z popelu" a posbírat tak unikátní fakta a výsledkem je tato úžasná kniha. Doslova prostudovali stohy informací od roku 1930 až do dnešních dnů, které je v zásadě dovedly až k názoru, který publikují na konci své knihy. Jako jedni z mála autorů se odvážili překročit pomyslnou hranici mezi spekulacemi a domněnkami a předložit světu svůj vlastní konstruktivní názor na to, jak vlastně Phar Lap zemřel a proč se tak stalo.

Jim Pike (archivní záznamy): "On vlastně vůbec nebyl jen kůň - byl to perfektní závodní stroj."

Novozéladský odchovanec Phar Lap byl zřejmě opravdu "závodním strojem" a přesně tak s ním bylo i nakládáno. Vyrůstal a později i závodil v Austrálii, nicméně díky nenasytnosti svého majitele Dave J. Davise byl donucen cestovat přes půl světa, aby mohl běžet závod v Severní Americe, jehož vítěz získal pohádkovou sumu peněz.

Autoři Armstrong a Thompson odhalují, že Bill Nielsen, veterinář, který cestoval s Phar Lapem z Austrálie do USA, jako vůbec první odhalil pravou příčinu valachovy smrti, když ve své pitevní zprávě uvedl, že příčinou Phar Lapova náhlého kolapsu byla pravděpodobně "akutní enteritida vyvolaná jakousi ... toxickou substancí."

Autoři porovnali názory specialistů a veterinářů, kterým byla předložena fakta dochovaná v archivech (vč. několika pitevních zpráv od odborníků z Ameriky, které vznikly v 1932), ty jsou v knize rovněž publikovány. Na základě této studie pak došli k závěru, že tato legenda australského turfu zemřela na nemoc zvanou Duodenitis-Proximal jejunitis (také známou jako Anterior enteritis), což je vlastně zánět první sekce tenkého střeva - to vede často ke vzniku velmi vážné koliky, jejíž výsledkem je u koně abdomiální bolest břišní dutiny. Mnoho veterinárních lékařů se shoduje, že v některých zeměpisných šířkách se toto onemocnění vyskytuje častěji než v jiných. To má co do činění s jistým druhem bakterie, která se přirozeně vyskytuje jen v určitých oblastech. Nejvíce případů bylo vždy hlášeno z jihu USA. Starší koně jsou přirozeně více náchylní, ale tato nemoc se vyskytuje i u koní relativně mladých. Zánět způsobí, že část střeva se stane neprůchodnou. Střevo přestává absorbovat natrávený obsah ze žaludku. Ten se začne ve střevech hromadit a v akutním stádiu dochází k prasknutí a vyhřeznutí obsahu střev do dutiny břišní, což vede k okamžité smrti postiženého zvířete. Často dochází k extrémní dehydrataci organismu.

Tato choroba nebyla v roce 1932 u koní vůbec diagnostikována, tudíž Phar Lap neměl vůbec šanci na přežití. Onemocnění je bakteriálního původu a postižené koně zabíjí velmi rychle. Dokonce i dnes uhyne 70 % napadených koní. Stres nedělá koním obecně dobře a často působí jako spouštěcí mechanismus právě pro výskyt bakteriálních onemocnění, obdobně působí změny počasí (míněno časté střídání časových pásem), změna prostředí, cestování a těžké závody.

Phar Lap byl vystaven všem výše uvedeným aspektům -- navíc měl ještě poraněné kopyto, kam se mu rovněž dostala infekce. Pak následoval těžký a vyčerpávající závod. K tomu všemu připočítejme nesmírně úmornou cestu z Austrálie do Ameriky... Nic co by býval byl kdokoliv z jeho realizačního týmu udělal, by ho nemohlo zachránit od bolestivé a strašlivé smrti v rukách věrného ošetřovatele Tommyho Woodcocka.

Autoři se rovněž snaží odhalit, kdo byl odpovědný za atentát na Phar Lapa před Melbourne Cupem 1930 - podle nich stály za "údajným atentátem na šampióna" australské noviny the Herald.

Po smrti Phar Lapa Austrálie a Nový Zéland propadly masovému smutku. Phar Lap byl hrdina, zářivá naděje - na malý okamžik odehnal pryč chudobu, smutek a zoufalství, které s sebou přinesla celosvětová ekonomická krize 30. let 20. století.

Armstrong a Thompson berou čtenáře zpět v čase, zpět to této historické éry a vypraví příběh tohoto koně takovým způsobem, že i ti, kteří věří, že znají všechny detaily z jeho krátkého života, budou příjemně překvapeni a znovu prožijí jeden z nejneuvěřitelnějších a nejtragičtějších osudů v celé dostihové historii - osud Phar Lapa. V knize samozřejmě nechybí ani zmínka o Phar Lapovu polobratru Nightmarchovi, který v Austrálii proslul pod přezdívkou "The Kiwi."


Zdroj:http://www.horsetalk.co.nz/reviews/book-rm-pharlap.shtml Zdroj obrázků: internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today