Prohledej blog / Search this blog

4/02/2009

Phar Lap aneb opravdový "Paradox"


Vážení a milí čtenáři,

s radostí předávám opět "slovo" Pavle Staňkové alias Freetexovi, aby se s Vámi podělila o velmi zajímavý materiál, který objevila při sbírání informací pro zcela odlišný článek. No, ono se to tak někdy při tom tvůrčím procesu sejde a do cesty se připletou i jiné - velmi zajímavé informace, které by ovšem bylo hříchem nepoužít. Nu, nebudu Vás dále napínat takže Freetexi do toho...

Ve stejných barvách (snad jen krom čapky) jako Phar Lap běhal i kaštanový hnědák s pozoruhodným jménem Paradox (Sterling – Casuistry, The Miner), který se narodil v roce 1882 na Yardley Studu. Jako ročka jej koupil trenér John Porter a na základě dobrého hodnocení jej ihned prodal Hughovi L. Grosvenorovi z Westminsteru s čistým ziskem 5000 liber. Poté, co Paradox v prvním staru zklamal a doběhl v Middle Park Plate za Meltonem (Master Klidare – Violet Melrose, Scottish Chief) „až“ na 3.místě ( v mrtvém dostihu s Royal Hamptonem) ho od Westminstera zakoupil další z Porterových klientů - Američan Broderick Cloet. Tomu se investice nebývale vyplatila, protože hned v následujícím startu Paradox lehce zvítězil v Dewhurst Plate, kde porazil Coru, Xantraillese a Lonely.

Paradox (Sterling – Casuistry, The Miner)

Melton (Master Klidare – Violet Melrose, Scottish Chief)

Paradox byl kapitolou sám pro sebe: na dostihové dráze se choval přinejmenším velmi podivně. Nejenže byl těžko jezditelný a později dokonce i zlý, ale vypěstoval psi rovněž podivný zlozvyk: a sice zpomalit jakmile se v dostihu dostal do vedení. I navzdory této své neřesti byl však schopen o nos zvítězit v 2000 Guineas, což se mu však nepodařilo v Derby, kde nešťastně prohrál o hlavu se svým velkým rivalem Meltonem. V Grand Prix de Paris si však opět doběhl pro lehké vítězství, na které ihned navázal prvenstvím v Goodwood's Sussex Stakes, Champion Stakes a Free Handicapu. Do chovu odešel ve čtyřech letech. Kariéry plemeníka si však příliš neužil, zemřel ve věku 8 let. Přesto lze konstatovat, že vyprodukoval několik dobrých koní včetně Thankful Blossom (Paradox – The Apple, Hermit) jež byla importována do USA, kde se stala matkou dobré dostihové klisny Colonial, kterou přes předky z matčiny strany najdeme i v rodokmenu Bull Lea a Nellie Flag.

Hermit (Newminster -Seclusion, Dadmor)

Paradoxův otec Sterling (Oxford – Whisper, Flatcatcher) nar. 1868 běhal jako 3 až 5-letý na mílové (nebo něco málo přes) distanci. Jako tříletý zvítězil ve 3 dostizích. Ve 2000 Guineas doběhl na druhém místě za Bothwellem, v Cambridgeshire Handicapu doběhl rovněž druhý za Sabinusem. V Princess of Walles Stakes doběhl třetí za King the Forestem a výbornou klisnou Hannah. Jako 4-letý vyhrál Caravel Stakes a v pěti letech se znovu objevil na startu Cambridgeshire Handicapu, ve kterém doběhl třetí se 133 librami zátěže, přičemž vítězný Montargis nesl 111 liber a druhý (tříletý) Walnut nesl pouhých 92 liber. Jako pětiletý zakončil Sterling svou dostihovou kariéru vítězstvím v Autumn Liverpool Cupu.

Sterling (Oxford – Whisper, Flatcatcher)

V chovu se Sterling stal otcem 4 klasických vítězů (Harvester, Paradox, Enterprise a Enthusiast), výborných vytrvalců jako byl Isonomy, Gold a další. Právě jeho syn Paradox se stal otcem výborného irského skokana Play Actora (mateřského otce vítězů Grang National Jenkinstowna a Music Halla). Na dostihové dráze kromě dcery SUPERBY, která se též prosadila v chovu, vynikali především jeho synové. V souvislosti s Australským turfem stojí za zmínku jeho dvě dcery. První z nich je ELECTRIC LIGHT (1876, z Beachy Head po Knight of St. Patrick), jejíž syn Bill of Portland byl velmi úspěšným otcem (jeho syn Maltster byl 5 krát po sobě vedoucím otcem v Austrálii), že byl poslán zpět do Anglie, kde též působil v chovu. Dcera Electric Light LOVELY (po Alvarez) vyhrála Prince of Wales's Cup, Stewards' Cup v Liverpoolu a Ascot's Coronation Stakes. Druhá Sterlingova dcera CATHERINE DOUGLAS (1885, z Lassie po Blair Athol) je matkou hřebce Ayr Laddie (po Ayrshire) jež vedl žebříček nejúspěšnějších otců Austrálie v letech 1912 a 1913.

Parodoxova matka Casuistry (The Miner – Lady Caroline, Orlando) nar. 1876, zvítězila ve svém 4. startu v dostihu pro mladé nezvítězivší koně a ve třech letech byla poslána do chovu, kde dala o rok mladší pravou Paradoxovu sestru INCHBONNY. Druhou z dostihu pro nezvítězivší koně ve třech letech a která dala dceru PARADOXICAL (1891, po Timothy), ta však nikdy nevyběhla. Casuistry je rovněž Meltonovy dcery Absurdity, dvouleté vítězky a matky takových koní jako byl ABSURD (1909) - pětinásobný nejúspěšnější otec na Novém Zélandu, BLACK JESTER (1911), vítěz Doncaster St. Leger, City and Suburban Handicapu a dalších dostihů. Absurdity je také matkou dvojnásobné klasické vítězky JEST (1910), pozdější matky Derby vítěze Humorista.

Paradox pedigree (pro zvětšení 2x klikni):














Autorka článku: Pavla Staňková alias Freetex
Zdroj obrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today