Prohledej blog / Search this blog

12/13/2008

Geniální hudební skladatel a tvůrce soundtracku Phar Lap/Zeus and Roxane


Bruce Rowland se narodil v Melbourne v Austrálii, kde studoval piáno a jako teenager hrál v mnoha kapelách.
Učarovaly mu elektrické klávesy. Také dělal aranžmá pro Go Show (populární televizní teenagerský pořad v 60. letech), navíc podporoval lidi, jako např.Olivia Newton-John, Billy Thorpe, Normie Rowe, The Easybeast, Mick Jagger, ect. V půli 70. let začal psát hudbu pro dva dětské pořady-The Magic Circle Blub a Adventure Island, ke kterým psal průměrně 10 písniček týdně, 50 týdnů v roce a to po celých pět let.

V roce 1969 se Bruce vrhl na psaní televizních upoutávek, kterých složil okolo 2000. Dále spolupracoval s Power House Big Band, kde hrál na klávesy a psal aranžmá pro devatenáctičlenný orchestr, mezitím však ještě studoval řízení orchestru s Robertem Rosenem v Melbourne. V 80. letech pracoval Bruce na pár ambiciózních projektech, prvním z nich byl Muž od Sněžné řeky (The Man From Snowy River). Soundtrack získal dvojitou platinovou desku. Následujícího roku složil Bruce hudbu k filmu Phar Lap. Oba tyto filmy mu získaly cenu AFI (Australian Film Industry) pro nejlepší hudbu roku 1982 a 1983. V roce 1984 Bruce vyhrál Penguin award za práci na televizním seriálu All the Rivers Run, téhož roku byl zvolen pro napsaní zahajovací hudby olympijského televizního přenosu kanálu Network 10. Příštího roku opět získal cenu AFI za hudbu k filmu Rebel.

Bruce Rowlnad v začátcích své hudební kariéry (druhý zleva)

V roce 1988 byl požádán, aby napsal Královské fanfáry pro zahájení Expo 88 a v roce 1996 byl vybrán pro napsání hudby pro Olympijskou večeři ministerského předsedy.

Jeho domov je v Melbourne a Los Angeles. Nečiní mu žádný problém psát čistě symfonickou hudbu (velmi často spolupracuje s Melbournským symfonickým orchestrem), ani čistě elektronickou ( ve svých domech má nahrávací studio, vybavené nejmodernější MIDI technologií), či kombinace obojího.

CD s obsahem televizních i filmových hudebních prací Bruce Rowlanda

Fanoušci Phar Lapa znají jistě jeho jméno hlavně díky Soundtracku pro film Phar Lap - Srdce národa/Phar Lap - Heart of a Nation/, který spatřil světlo světa jako pocta nesmrtelné Australské legendě - dostihovému koni Phar Lapovi, který uchvátil srdce národa ve 30 letech 20.století.

Ocenění, která Bruce Rowland během své hudební kariéry získal:
1982
- oceněn cenou AFI Award za soundtrack Muž od Sněžné řeky/The Man from Snowy River/

1983
- oceněn cenou AFI Award za soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne
- oceněn cenou Penguin Award za soundtrack Co přináší řeka/All the Rivers Run

Originální přebal CD Co přináší řeka/All the Rivers Run
1984
- oceněn cenou Australian Performing Rights Association Award za soundtrack Muž od Sněžné řeky/The Man from Snowy River/

1985

- oceněn cenou AFI Award za soundtrack Rebel/Rebel/
- oceněn cenou Australian Performing Rights Association Award za soundtrack Muž od Sněžné řeky/The Man from Snowy River/
- oceněn cenou Australian Performing Rights Association Award za soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne

1989
- oceněn cenou Australian Performing Rights Association Award za soundtrack Návrat ke Sněžné řece/Return to Snowy River/

2003
- oceněn cenou ARIA Award za hudební doprovod k Muž od Sněžné řeky: Velkolepá aréna /The Man of Showy River:Arena Spectacular/

2005
- oceněn cenou Australian Performing Rights Association Award za soundtrack The Mysterious Geographic Exploratiosof Jasper Morello
- oceněn cenou APRA/AGSC Internation Achievement Award

Bruce Rowland - filmografie:
1
999 Cesta do středu Země
1997 Přílivová vlna
1994 Andre
1993 Bleskový Jack
1988 Návrat ke sněžné řece
1987 Bigfoot
1984 Co přináší řeka
1983 Phar Lap
1982 Muž od Sněžné řeky


Některé soundtracky v kostce:


Soundtrack Muž od Sněžné řeky/The Man of Snowy River/
01. Main Theme
02. Jim's Ride
03. The Chase
04. Jessica's Theme (Breaking in the Colt)
05. Henry Dies / Farewell To Frew
06. Rosemary Recalls
07. Mountain Theme
08. Jessica's Sonata
09. Jim Brings in the Brumbies
10. Clancy's Theme
11. The Brumbies
12. Harrison's Homestead / Jim Gets His Horse
13. Searching For Jessica
14. End Titles

Originální přebal CD Muž od sněžné řeky/The Man of Snowy River/

Soundtrack Návrat ke Sněžné řece/Return to Snowy River/

01. A Long Way From Home
02. The Man From Snowy River II
03. By the Fireside
04. Eureka Creek
05. Back to the Mountains
06. Skill at Arms
07. Jessica's Sonata #2
08. Pageant at Harrison's
09. Gathered to the Fray
10. Alone in the Mountains
11. Farewell to an Old Friend "Now Do We Fight Them!"
12. You Should Be Free
13. Closing Credits

Originální přebal CD Návrat ke Sněžné řece/Return to Snowy River/

Soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne
01. California
02. Phar Lap Main Theme
03. The Sandhills
04. Pike Weighs In
05. Telford's Theme
06. After The Race
07. Phar Lap Wins The Melbourne Cup
08. The Shooting
09. The Chips Are Down
10. Hero To A Nation
11. First To Pass The Post
12. 1931 Melbourne Cup
13. Tommy Proposes / Farewell Australia
14. Agua Caliente
15. Training In The Desert
16. Davis Is Warned
17. The Richest Race In History
18. The Legend
19. Opening / Day Trip
20. Car Chase / Underwater Ride
21. Zeus Arrives / Carver The Spy
22. Zeus' Adventure
23. A Case Of Rum / Carver Captured
24. Stowaway
25. Carver's Dogs / Phone Call
26. Shark Attack / Stranded Sub / Rescue
27. Can't Go Through With It
28. Carver Busted / The Wedding

Originální přebal CD Soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne

Poslechnout ukázky nebo objednat si ho můžete zde.

Recenze autorky:

Soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne
v sobě vlastně kombinuje dva hudební doprovody. První je k filmu Phar Lap a lze jej charakterizovat jako dech beroucí. Píseň "California 1932" celý soundtrack otevírá a obsahuje hudební prvky, které velmi jemně rozehrávají celý tento dojemný příběh. Začíná pozvolna kombinací zvuku piána s klasickou kytarou, ke kterým se následně připojují dřevěné dechové nástroje, smičcové nástroje a harfa! Hudební doprovod velmi půvabně doplňuje vizuální snímky, které vidíme na plátně a velmi důmyslně napomáhá "transportu" posluchače/diváka zpět do dob, kdy se zrodila legeda jménem Phar Lap. I když celý soundtrack využívá obdobné muzikální prvky, lze konstatovat, že je to opravdu mistrovské dílo. Píšeň "The Sand Hills" začíná využitím elektrického syntetizéru a basy. Tyto prvky však velice rychle eskalují do bicích, doprovázeny piánem a mnoha dalšími rozličnými nástroji, které se podílejí na vytvoření dojmu, že si Phar Lap prochází doslova peklem na zemi. Písně "Training in the Desert" a "Agua Caliente" v sobě obsahují prvky stylu Mariachi, jejichž hlavním úkolem je upozornit posluchače/diváka na přechod z australského prostředí do Mexika před velkým dostihovým finále.

Brilantní Australský hudební skladatel Bruce Rowland

Pokud lze tomuto albu něco vytknout, pak je to fyzické zpracování produktu. Při výrobě matrice pro tento kompaktní disk se zřejmě vyskytla chyba, neboť poslední píseň alba "The Legend" byla chybně označena jako první píseň k soundtracku Zeus and Roxanne. Ačkoli mnoho fanoušků může tuto chybu považovat za klíčovou, nezapomínejme na fakt, že je to především kreativita hudebního skladatele a celého symfonického orchestru, co činí z tohoto alba jediněčný a unikátní hudební celek, který pomohl rozehrát příběh Phar Lapa na stříbrném plátně tak mistrně, že několik desítek let mrtvá legenda doslova "znovu ožila." Nastavte si na vašem CD přehrávači režim random a nepoznáte rozdíl.

Zeus a Roxanne je druhým soundtrackem z této jedinečné kolekce. Ačkoliv není tato hudba ve své podstatě nejhorší, nelze ji zcela věrohodně porovnávat stejným způsobem jako u první sekce. Celé téma je více odlehčené a dalo by se říci že i poněkud komické, alespoň pokud bychom jej srovnávali s dramatickým filmem Phar Lap. Posluchači se tedy naskýtá jediněčná šance poslechnout si oba hudební doprovody k rozdílným filmům na jednom CD, což dává výtečnou možnost vypozorovat široký hudební záběr Bruce Rowlanda jako hudebního skladatele.

Originální přebal CD Soundtrack Phar Lap
(CD neobsahuje soundtrack k filmu Zeus And Roxanne)


Zeus a Roxanne je vlastně příběhem o tom, jak spolu komunikují dva naprosto rozdílné živočišné druhy - totiž pes (Zeus) a delfín (Roxanne). Mořská bioložka Mary Bethová (Kathleen Quinlanová), která studuje chování delfína Roxanne, se náhodně stane svědkem jejich vzájemné náklonnosti a rozhodne se toto přátelství podporovat, aby jej mohla studovat. Claude (Arnold Vosloo) - darebný výzkumník se rozhodne ukrást Mary celý její výzkum, aby jej mohl následně velmi dobře zpeněžit. Mary se v průběhu pátrání po ztracených materiálech zamiluje do Terryho (Steve Guttenberg), majitele psa Zeuse a zcela zapomene na svůj výzkum. I když se příběh postupně snaží rozvinout do milostné love story, nejvíce záběrů je věnováno právě dvojici Zeus a Roxane, která na plátně předvádí doslova neuvěřitelné kousky.

Celý hudební doprovod filmu Zeus a Roxanne sleduje elementy soundtracku Phar Lapa a to zejména v písních "Opening / Day Trip" a "Zeus Arrives / Carver the Spy". Tyto songy totiž také obsahují mix piána, klasické kytary a bicích - všechny nástroje jakoby postupně ztrácely na intenzitě. V dalším průběhu skladby pak opět zesilují a v samotném finále skladby jsou doplněny doprovodem smičcových nástrojů a dalších instrumentů vyplňujících tzv. hudební mezery. "A Case of Rum / Carver Captured" nás přivádí na hudební cestu jakési opilé ztrnulosti, která je následně transformována do téměř hmatateného napětí a končí velmi rychlou akcí všech nástrojů. "Shark Attack / Stranded Sub" chytře užívá bicích a a strunových nástrojů k vytvoření vzrušení, když se Mary Bethová nachází v potápějící se ponorce - k tomu dochází v jedné z nejvíce napínavých scén filmu.

Více o Bruce Rolandovi se dozvíte zde.

Kontakt (kam si napsat o autogram):
Bruce Rowland
P.O.Box 35 Coldstream
Victoria ,Australia 3770

Zdroj informací: internet
Zdroj obrázků: intenret

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today