Prohledej blog / Search this blog

6/29/2007

Film: Phar Lap - Srdce národa (Phar Lap - Heart of a nation)


"Ve světě sportu se občas objeví fenomén,
který je o třídu lepší než ostatní."

Tak zní úvodní motto filmu vyprávějícího skutečný příběh australské legendy - Phar Lapa. Když producent John Sexton poprvé navrhnul Williamsonovi, aby napsal scénář k filmu o této australské legendě, pomyslel si Williamson: "Film o koni? Co bych kruci měl napsat do dialogů?" Později se však ponořil hlouběji do životního příběhu šampióna a lidí, kteří jej obklopovali a uvědomil si, že převyprávět příběh zázračného koně nebude zas tak složité, neboť se v něm protínají nejen osudy mužů a žen, kteří s ním byli úzce spjati, ale i celé Austrálie. "Ti lidé byli doslova posedlí! Je to tak fascinující!" prohlásil Williamson, sedl si a napsal scénář. John Sexton poté kontaktoval Michaela Edgleye a získal finance na celý projekt. A práce na filmu započala.

Režie filmu Phar Lap se ujal Simon Wincer
 
Phar Lap je v podstatě rodinný film. Recenzi na tento film naleznete rovněž v CSFD databázi. Jistě si užijete scény na mořském pobřeží, kdy mohutný ryzák vybíhá z moře a kolem něho se rozstřikuje mořská voda nebo když doprovázen svým milovaným ošetřovatelem v sedle poníka běhá volně po pláži.



Výborné je i herecké obsazení jednotlivých postav. Sextonův smysl pro detaily vrací diváka zcela věrohodně zpět v čase do 30. let minulého století. Podoba hlavních aktérů se skutečnými postavami je - zvláště pak v případě Martina Vaughana (Harry Telford) - až zarážející.

Phar Lap
není jen dalším filmem o koni, ale zaslouží si i pozornost všech, kdo mají rádi kvalitně udělané filmy. Snímek totiž nezachycuje pouze život nejlepšího dostihového koně Austrálie a pravděpodobně i nejvíce zbožňovaného idolu, ale ukazuje zvíře i v roli "pěšáka" zneužívaného Dave J. Davisem k ukojení nenasytnosti po penězích. Tvůrci filmu Phar Lapa rovněž prezentují jako figurku, s níž si pohrávají autority Australského dostihového spolku, kteří podle svých slov "hájí pouze zájem dostihového sportu."

Kůň je zakoupen na dražbě ročků americkým podnikatelem Dave J. Davisem za 160 guineí a přepraven z Nového Zélandu lodí do Sydney. Film začíná momentem, kdy je kůň vykládán z lodi a na molu zvíře již netrpělivě očekává trenér Harry Telford v doprovodu své manželky Vi. Divákovi se naskytne pohled na hubené nevzhledné hříbě, které má hlavu pokrytou bradavicemi. Telford však nehledí na fyzickou stránku, vidí hodnotu hříběte především v jeho rodokmenu, který obsahuje i jméno skvělého dostihového koně Carbina. Jeho nový majitel, který koně za směšnou částku zakoupil, o něm prohlásí: "To musí být vtip." Harry Telford se jej však snaží přesvědčit, že se z koně stane šampión a když je požádán, aby koně prodal za tu nejlepší cenu jakou může dostat, rozhodne se a uzavře s Davisem smlouvu o pronájmu koně na tři roky a to i navzdory faktu, že si ani nemůže dovolit koupit svému malému synkovi boty.

Přerostlý dvouletek je však líný a ostatní trenéři se Harrymu při tréninku pošklebují. V okamžiku, kdy je v žertu nazván jedním z přítomných trenérů "Bleskem", se kdosi ptá přítomného pozorovatele, jak by do svého rodného jazyka přeložil slovo "Blesk." Muž odpoví: "Far Lap." Telford prostestuje:"Musí to být na sedm písmen...jako čtyři poslední vítězové Melbournského poháru...všichni měli jména na sedm písmen."tak se z "Far Lapa" stane "Phar Lap" a kůň je pojmenován. Dvouletý Phar Lap stále neukazuje žádný dostihový talent. Telford jej označí za líného a své ženě řekne:"Naučím ho běhat, i kdyby ho to mělo zabít."
Při následující scéně jistě zamrazí každého milovníka zvířat, když sleduje, jak Telford honí koně po písčitých dunách na pláži ve snaze donutit ho běhat a zbavit ho tak lenosti. Původním záměrem filmařů bylo jen ukázat jak tvrdě s koněm zacházel muž, který prohlásil, že "těžká práce ještě žádného koně nikdy nezabila." V průběhu této scény je však divák fascinován nejen nádhernými záběry, ale i fantastickým hudebním doprovodem, který složil talentovaný skladatel Bruce Rowland. Soundtrack Phar Lap/Zeus and Roxanne si můžete objednat zde.

Mladý ošetřovatel najde vyčerpaného Phar Lapa a stěžuje si trenérovi, že by koně neměl trénovat tak tvrdě. V zápětí je Harrym vyhozen. Bezprostředně na to následuje poetická scéna, kdy je Telford proti své vůli donucen vzít mladého ošetřovatele zpět, protože Phar Lap do svého boxu odmítá pustit jiné ošetřovatele. V péči mladého Tommyho Woodcocka nachází mladý Phar Lap konečně sám sebe a začíná opravdu závodit.


Phar Lap byl mohutný kůň, který měřil 170 cm v kohoutku a i přestože film nezachází do těchto podrobností, byl neukončený Phar Lapův vývin zřejmě i důvodem jeho počátečních neúspěchů na dráze. Po několika prohraných dostizích však začala jeho oslnivá kariéra.
Souhra náhod svedla Phar Lapa dohromady s Jimem Pikem - legendárním australským žokejem. Těsně před startem jednoho z velkých dostihů ztratil Pike svého koně, který podlehl viróze. Pike byl narychlo angažován do sedla Phar Lapa a tak začalo jedno z nejvíce prosperujících partnerství v historii dostihového sportu.

Každý milovník dostihového sportu si jistě zamiluje zpomalené záběry šampióna jdoucího od vítězství k vítězství. Phar Lap je prohlášen za neporazitelného, majitelé ostatních koní se bouří a bookmakeři nechtějí přijímat sázky. Phar Lap je nazván Červený Teror (The Red Terror), ale média a veřejnost jej zbožňují.

Vědom si faktu, že žádný jiný kůň nemůže Phar Lapa porazit, se jeho majitel Dave J. Davis společně se svými kumpány rozhodne zfixlovat sázky. Přihlásí koně do dvou prominentních závodů, aby dostali dobrý kurz. V jednoum závodě si vsadí na to, že Phar Lap bude poražen svým sokem Amounisem a ve druhém na to, že zvítězí. Když jsou sázky uzavřeny, vychytrale škrtnou šampióna ze startovní listiny prvního z dostihů, čímž splní podmínku pro vyplacení uzavřené sázky a zajistí si tak pohádkový příjem. Neuvědomí si však, že svou hamižností přivádí koně do nebezpečí života, neboť bookmakeři tuší nečistou hru a snaží se znemožnit koni za každou cenu ve druhém dostihu účast.

Telford dostává výhružné dopisy, které jsou však lehkomyslně ignorovány ziskuchtivým Davisem. Nakonec na Telfordovo naléhání slíbí, že najme koni stráž. Když se kůň vrací z ranního tréninku je na něj spáchán atentát, který se však díky bleskové reakci ošetřovatele Tommyho Woodcocka mine účinkem a kůň vyvázne nezraněn. Davis přikáže Telfordovi, aby koně ukryl na bezpečném místě a sám se postará o žokeje Jima Pika. Oba jsou pečlivě ukrýváni až do dne, kdy se koná největší dostih Austrálie - Melbourne Cup. Phar Lap je ustájen mimo dráhu. V den konání závodu však není k nalezení. Napětí stoupá. Ve 30. letech neexistovala mobilní síť ani Internet a tak nikdo neví, co se stalo. I přestože dostihové autority souhlasily s odložením dostihu o 15 minut se zdá, že bude muset být odstartován bez stále nepřítomného Phar Lapa. Koně už se pomalu připavují, jezdci nasedají a vydávájí se směrem ke startu...
Scéna, která následuje je jednou z nejfantastičtějších scén, které se ve filmu objevují: Phar Lap doráží na místo a je rychle vyložen z přepravníku. Tommy Woodcock s ním běží přes aréál do padoku. Tribuny nadšeně aplaudují. Phar Lapovi příznivci nadšeně provolávají svému čtyřnohému hrdinovi slávu. Znovu se v tomto místě dostává ke slovu nádherná hudba a skvělá výprava. Kostýmy celý dojem ještě umocňují. Phar Lap v dostihu samozřejmě zvítězí a všichni členové jeho týmu jsou po zásluze odměněni. Phar Lap se stává nekorunovaným králem australskému turfu a jeho převaha je pro dostihové autority nepředstavitelná. Členové Australského dostihového spolku se schází, aby se poradili jak zastavit řádění "Červeného teroru" na dostihových drahách Austrálie. Bookmakeři vypisují stále nižší kurzy, přesto však nadále přicházejí o peníze, díky obrovskému počtu Phar Lapových příznivců. "Ten kůň ničí dostihový sport," prohlašuje předseda Australského dostihového spolku a podnikne rázné kroky: začne koně handicapovat. Nakládá mu na hřbet stále větší a větší váhu, protože "váha zastaví i vlak." Je prokázáno, že žádný jiný kůň nikdy nenesl větší váhu ve dvoumílovém závodě než Phar Lap. Tommy Woodcock však apeluje na Davise i na Telforda, aby koně z dostihu raději škrtnuli než riskovali vážné poškození jeho zdraví.Následuje jedna z velmi emotivních scén: Davisovi je řečeno, že pokud by škrtnul svého koně ze startovní listiny, bude Phar Lap a každý jiný kůň v jeho vlastnictví doživotně diskvalifikován. Davis neměl na výběr. Phar Lap nemohl za těchto podmínek vyhrát, i když do závodu vložil vše. Skončil osmý. Když Davis spatřil svého vyčerpaného koně po doběhu, vyhledal Jimma Craftona. Crafton byl spolupořadatelem jednoho z největších a nejbohatších dostihů světa - Aqua Caliente Handicapu. V Americe nebude Phar Lap tak tvrdě handicapován. Davis přislíbil účast svého koně v dostihu. Souhlasil i tím, že mu bude uhrazena poměrná část nákladů souvisejících s přepravou koně do Ameriky. Věděl také, že se kůň pravděpodobně již nikdy nebude moci vrátit zpět do Austrálie.Telford odmítl opustit své další koně v tréninku a doporučil Tommyho Woodcocka jako trenéra. Phar Lapa v Americe již předcházela pověst nejlepšího dostihového koně světa a tak se očekávalo, že jeho přítomnost přiláká na závodiště na hranicích Mexika davy lidí. Pořadatelé očekávali rekordní návštěvnost.Phar Lapovy šance na vítězství v dostihu se zdály téměř nemožné, když si při tréninku poranil kopyto, což ho definitivně vyřadilo z tréninku. Organizovaný zločin v U.S.A. podnikl kroky k tomu, aby byl šampión vyřazen ze hry. Uvnitř dostihové veřejnosti se šířily fámy, že pár žokejů bylo podplaceno, aby Phar Lapa v průběhu dostihu natlačili na bariéru.Phar Lap byl schopen pouze chodit a lehce poklusávat. Woodcock absolvoval se svým svěřencem vyčerpávající túry po okolní krajině, aby ho udržel alespoň v pohybu. Ošetřovatel ujišťoval Davise, že když dokáže koně udržet ve formě z 90 %, zbytek dokáže šampiónovo srdce. Davis na to reaguje slovy: "Tak to tedy musí být srdce, když na něj vsadíš celý svůj život!" Tento výrok je ve filmu použit záměrně, neboť při pitvě Phar Lapa bylo zjištěno, že měl největší srdce, jaké bylo do té doby v dostihovém koni objeveno - vážilo 14 liber (6,3 kg). Později byl tento nález překonán, když při pitvě legendárního Secretariata veterináři stanovili váhu jeho srdce na rovných 22 liber (10 kg). Nebylo se co divit, jeho vytrvalost a převaha v dostizích takovému nálezu naprosto odpovídala. Velikost srdce je důležitá u všech sportovců.

Ron Leibman jako Dave J. Davis
Davis Phar Lapa nechtěl za žádnou cenu ze startovní listiny dostihu škrtnout a před startem závodu přikázal žokejovi, aby ihned od startu ostře vyrazil a vytvořil si tak náskok před ostatními soupeři, čímž se měl vyhnout natlačení do bariéry. Woodcock však těsně před dostihem žokejovi řekl, aby Phar Lapa po startu držel, kvůli zmírnění tlaku na zraněné kopyto. A aby postupně utočil na vedoucí pozici z venku startovního pole. Žokej se řídil radou mladého ošetřovatele a tak se Phar Lap zapsal do historických análů turfu nesmazatelným písmem. Zvítězil, přestože nemohl kvůli zranění běžet naplno a zlomil rekord dráhy.Film však pokračuje dál a přináší divákovi i poslední momenty šampiónova života. Čtrnáct dní po vítězství v Mexiku Phar Lap kolabuje a umírá. Tyto scény jsou velmi smutné zvláště pro všechny milovníky a majitele koní. Všichni se jistě dokážeme vžít do pocitů mladého ošetřovatele, který se snaží svému milovanému koni ze všech sil pomoci, ale léčba nezabírá.Veterinář je bezradný a tak je Tommy odsouzen sledovat utrpení svého milovaného "Bobbyho"až do úplného konce. Jen stěží se lze ubránit dojetí, když klečící a vzlykající ošetřovatel objímá hlavu mrtvého Phar Lapa.

I když se autoři snímku nesnaží přímo naznačovat, že byl šampión otráven, je z jeho průběhu více než jasné, že pro dostihové syndikáty a profesionální gamblery, kteří si z dostihového sportu v USA vytvořili velmi výnosný business, představoval "kůň co přijde od nikud, všechno vyhraje a nedá se koupit" značný problém. Člověk se může bránit, ale kůň nikoli a tak Phar Lap doplatil na lidskou zlobu, malichernost a na hamižnost svého majitele.

Snímek byl natočen podle knihy Michaela Wilkinsona. Skutečný Tommy Woodcock se v něm objevuje v roli trenéra Hala Ericksona. Woodcock se rovněž podílel na filmu jako odborný poradce, neboť byl jediný z ryzákova týmu, kdo byl v roce 1983 ještě naživu.
Fakta:


Název:Phar Lap
Źánr:Drama
Délka:1 hod. 55min.
Vyroben:1983
Režie:Simon Wincer
Scénář:David Williamson

Ocenění:


Film získal 4x ocenění AFI (cenu za nejlepší hudbu, cenu za nejlepší střih, cenu za nejlepší zvuk, cenu za nejlepší výpravu) a 5x byl Australským filmovým institutem nominován na cenu za nejlepší kostýmy, cenu za nejlepší výkon v hlavní roli (Martin Vaughan), cenu za nejlepší režii (Simon Wincer), cenu za nejlepší film (John Sexton) a cenu za nejlepší scénář (David Williamson).

Charakteristika:

"Byl to outsider, o kterém slyšel celý svět..." Film vypráví příběh australského dostihového koně, který se s pomocí svého ošetřovatele stane šampiónem.


Towering Inferno and Tom Burlinson
jako Phar Lap a Tommy Woodcock

Spolupracovali:


Anna Senior - kostýmy a produkce
John Sexton - producent
Simon Wincer - režisér
Bruce Rowland - skladatel (hudba k filmu)
David Williamson - dramaturg
Michael Wilkinson - podle knihy
Tony Paterson - střih
Russell Boyd - kinematograf
Sally Campbell - návrhář kostýmů
Richard Davis - producent
Lawrence Eastwood - asistent producenta

Hrají:

Představitel Phar Lapa/kůň Towering Inferno

Pozn. 14.dubna 1999 zasáhla Sydney obrovská bouře.
Towering Inferna zasáhl ve výběhu blesk a zemřel ve věku 26 let.

Tom Burlinson /Tommy Woodcock
Martin Vaughan /Harry Telford
Judy Morris /Bea Davis
Ron Leibman /Dave Davis
Celia Deburgh /Vi Telford
Vincent Ball /Lachlan McKinnon
Gia Carides /Emma
Georgia Carr /Emma
James Steele /Jim Pike
John Stanton /Eric Connolly
Peter Whitford /Bert Wolfe
Don Reid /člen výboru
John Russell /dostihový komentátor
Arthur Sherman /Americký reportér
John Stone /reportér ve stájích
Simon Wells /kamelot
Alan Wilson /žokej v sauně
Brian Adams /Mike Vincente
Steven R. Bannister /Cappy Telford (mladší)
John Cobley /novinový editor
Anthony Hawkins /Guy Raymond
Les Foxcroft /brazilský muž
Brian Harrison /člen výboru
Dave Johnson /americký komentátor
Roger Newcombe /James Crofton
Brian Anderson /Jack
Terry Gill /mechanik
James Wright /reportér na nádraží
Pat Thomson /Edith
Richard Morgan /"Cashy" Martin
Warwick Moss /McCready
Ross O'Donovan /ošetřovatel
Redmond Phillips /Sir Samuel Hordern
Tim Robertson /policista
Randall Berger /Americký reportér
Cliff Ellen /řidič přepravníku
Ashley Grenville /ošetovatel
Robert Grubb /William Nielsen
John Stone /reportér ve stájích
Tommy Woodcock/trenér Hal Ericson


Phar Lap na DVD:

Originální a nezapomenutelný snímek Phar Lap - Hrdina národa byl vydán k 75. výročí jednoho z nejlepších Melbourne Cupů (1931).

Speciální DVD dvoudisková sběratelská edice stojí 35 AUD. Na prvním disku je kompletní film i s bonusy z natáčení. Na druhém disku najdete historické záznamy z dob, kdy byl Phar Lap ještě naživu.

DVD je v systému PAL. Před uskutečněním objednávky doporučuji všem, aby se ujistili, že vlastní tzv. multi-zone DVD přehrávač. Výrobce nepřijíma reklamace týkající se nepřehrání DVD. Takže si prosím zkontrolujte, že vaš DVD přehrávač je kombatibilní se systémem PAL-Region 4.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today