Prohledej blog / Search this blog

12/07/2008

Legendární "Phar Lapovy barvy" se zaskvěly i v tuzemsku


Vážení a milí čtenáři
,

jak si jistě všichni pamatujete, již několikrát jsem na fóru Phar Lap prohlásila, že pokud někdo má nějakou zajímavost, která se týká Phar Lapa a rád by se s námi o ni podělil, že se tomu nijak nebráním - ba naopak - podobné akce spíše vítám. Článek týkající se barev stáje, kterou hájil legendární ryzák Phar Lap, pro nás zpracovala Pavla S. alias Freetex. Dá se říci, že její článek volně navazuje na již uveřejněný příspěvek zde. Týká se totiž milého zjištění, že legendární barvy se objevily i na domací dostihové scéně:

I na českých dostihových drahách můžeme zahlédnout stejné barvy, ve kterých běhal fenomenální Phar Lap. Tyto barvy české stáje Stáj Mustang - Neuberg hájil v letech 2006 - 2008 Red Extreme.

Red Extreme (Hight Extreme - Redmona, Dara Monarch)

170 cm vysoký mohutný hnědák se narodil 16.4.2004 u Ladislava Trojana v Praze Modřanech. Jeho otec High Extreme (IRE) je synem celosvětově žádaného plemeníka Danehill (USA), kterého není třeba dále představovat.

Matka Redmona (po Dara Monarch (GB) pochází z velice kvalitní rodiny klisny Relation, kterou proslavila Redmonina matka Redakta, jedna z nejúspěšnějších klisen hřebčína Napajedla, dobře známá nejen na našich drahách ale i v Německu, kde byla sportovními novináři zvolena Koněm roku 1985.
Dara Monarch (GB) (Realm - Sardara, Alcide)

Red Extreme svými výkony na dráze sice neudivival tak jako Phar Lap, ale jeho majitelé ho mají rádi stejně tak jako Australané svého „Bobyho“. Jako 2letý se na dráze objevil pouze 3x, z čehož se dokázal jednou umístit na 3. místě. Jako 3letý vyběhl celkem 6x a opět dosáhl nejlépe na 3. místo, tentokrát dvakrát.

Red Extreme ve výběhu (vlevo)

Úspěšnější pro něj byla 4letá sezóna, kde se ukázal 2x na rovině a 1 na proutkách. Svůj první rovinový start proměnil ve 3. místo. Poté si na pardubické dráze odbyl debut na proutí. V dostihu se však sešla velmi silná konkurence kvalitních rovinových koní v čele s Charleym (druhý z Derby). Rychlé tempo nasazené špičkovými rovináři však nebylo to pravé ořechové pro poctivého skokana, a tak jej Tomáš Hurt po prvním kole zadržel. Třetí start absolvoval Red Extreme opět na rovině a konečně vyhrál. Bohužel si na tvrdé benešovské dráze poranil šlachu, a tak strávil celý červen rehabilitací v Mimoni a poté odpočíval s chovnými klisnami a hříbaty ve výběhu v Újezdě pod Troskami, odkud se v půli září stěhoval do jezdeckého klubu ve Staré Boleslavi.

Red Extreme ve výběhu (vlevo)

A co o něm říká jeho majitelka? „Redíka to běhání snad i bavilo, ale je to velký a pozdní kůň, takže mu to moc nešlo a taky mu, jak je velký a pořád rostl, sem tam něco bylo, takže nemohl pořádně pracovat. Smůla taky je, že přestože by vzhledem ke své konstituci měl být lepší na měkku a taky je pro něj měkko lepší, měl rád tvrdo. A to mu zase, bohužel, nedělalo moc dobře. Chodí v kroku a klusu pod sedlo i s malýma holkama anebo jen tak na vodítku za jiným koněm, nejčastěji za patnáctiletým hanoverákem Karlem. Docela rychle se to naučil, takže může klusat i bez sedla. Uvidíme jak to s ním bude dál, jsou mu čtyři a vypadá to, že stále ještě roste, takže ho co chvíli něco někde pobolívá. Zřejmě z něj udělám parkurového skokana, ale třeba se časem na dráhu vrátí, do překážek. Nevím. Každopádně je teď můj a začíná zima, takže není třeba ho honit.“

Icy Spicy (Best of the Best - CC Canova, Milkom)

V sezoně 2008 hájila barvy Stáje Mustang také klisnička Icy Spicy (GB). Drobná tříletá tmavá hnědka po Best of the Best (IRE) z CC Canova (GB) po Millkom (GB) narozená 14.4.2005 v Dachel Stud v Anglii. Z 5 startů ve III. a IV. kategorii dokázala 1x vyhrát a 1x se umístit na 4. místě.

Za vyprávění o Redovi musím poděkovat dvěma lidem. Romanu Páleníkovi, kterému patří Stáj Mustang, a samozřejmě Karin Luftmanové, Redově majitelce, která mi na dotěrné otázky ochotně odpovídala.

Phar.Lap: Děkujeme Pavlo a těšíme se na další zajímavosti od tebe.

Zpracovala: Pavla S. (Freetex)
Publikovala: Phar.Lap

Zdroj fotografií:
internet, Zenon Kisza
, Eva Kopečná, Karin Luftmanová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today