Prohledej blog / Search this blog

6/26/2013

Phar Lapova DNA opět pod mikroskopem

Robert Clendon při práci
Australští vědci se rozhodli "podívat se valachovi na zoubek". Tentokrát je zajímá jeho DNA. Zkrátka chtějí zjistit, co z něj dělalo nepřemožitelného šampióna.

Restaurátor Robert Clendon navrací zpět Phar Lapovu lebku poté, co byla oddělena od kostry, aby vědci mohli vyjmout jeden z řezáků, ze kterého získali vzorek DNA.

Phar Lap, dostihový šampión narozený na Timaru v roce 1926 a pozdější vítěz Melbourne Cupu 1930, zvítězil ve 37 dostizích z 51 startů. Běhal dostihy  různých vzdáleností v rozmezí 1000 - 3 600 m a vždy byl velice úspěšný.

60 miligramový úlomek zubu (čili extrahovaný vzorek DNA) bude detailně zkoumat tým renomovaných australských vědců. Úlomek získali se souhlasem vedení muzea Te Papa Tongareva (NZ), kde se šampiónova kostra nyní nachází.

Snímání Phar Lapovy lebky pro odebrání zubu
Vzorek zubu se rozpustí a z něj vědečtí pracovníci extrahují Phar Lapovu DNA. Průzkum spadá do oddělení australského centra výzkumu historické dna (Australian Centre for Ancient DNA)  na univerzitě v Adelaide, ale vzorky budou odeslány a analyzovány až na univerzitě v Sydney.

Získávání malého vzorku z řezáku
Výzkum ze zvědavosti
Vědci doufají, že jim získaná DNA napoví, v jakém rozsahu se Phar Lapova genetická výbava liší od DNA současných elitních dostihových koní, a zda byl geneticky vhodnější pro kratší či delší vzdálenosti.

"Jsme přesvědčeni, že podobný průzkum se u dostihových koní na jižní polokouli nikdy neprováděl a tudíž nemáme řádně zmapovaný genom," řekl profesor Wade Clare. A dodal, že v Evropě se tyto testy těší velké oblibě. "Prováděli tam např. analýzu DNA mnoha významných koní jako byl např. Eclipse, první dostihová superstar a předek 95 % dnešních plnokrevníků nebo Hyperion, úspěšný dostihový kůň a plemeník od roku 1930 do roku 1950. Oba tito hřebci figurují v rodokmenech mnoha šampiónů."

Na rozdíl od nich byl však Phar Lap valach a odešel bez toho, aniž by tu nějaké mohl zanechat.

Výzkum by měl ve své podstatě posloužit k identifikaci a zmapování genetické rozmanitosti koňských plemen a napomoci při určování genotypu koní, zvláště pak v chovu plnokrevníků, kde se klade velký důraz na fyziologii a výkon koně.

Sir Patrick Hogan, chovatel

Proslulý chovatel koní sir Patrick Hogan však s cíli výzkumu nesouhlasí.

"Závodní kůň se nedá shrnout do tabulek o DNA, existuje tolik faktorů, které tvoří a spolupodílejí se na jeho výkonnosti," řekl. "Koně jsou různí - stejně tak, jako lidé. Ovlivňuje je mnoho faktorů počínaje rodokmenem, temperamentem, charakterem... nelze se pouze spoléhat na DNA. Domnívám se, že tento výzkum neprozradí vůbec nic, ale přeji hodně štěstí, i když nevěřím, že tento projekt přinese nějaké převratné výsledky."

Štěstí se vědcům vyhnulo. Phar Lapova kostra byla totiž dlouhou dobu zcela uzavřena v prostoru bez vzduchu, což zapříčinilo i modifikaci DNA. To znamená, že vědci možná nebudou schopni získat použitelný genetický materiál.

Vedoucí výzkumného týmu Natasha Hamiltonová z fakulty veterinárního lékařství na univerzitě v Sydney tisku sdělila, že při oddělování genomu pracovali vědci pouze s malými částečkami DNA, takže byli velmi optimističtí, že mají životaschopné vzorky DNA. "V případě, že by se opravdu potvrdila roztříštěnost DNA, tak by to znamenalo jediné: Phar Lapa v budoucnu  již nebude možné nikdy klonovat."

Zpracováno dle článku Matta Stewarda.

Zdroj informací: Fairfax NZ News
Zdroj obrázku: Fairfax NZ News

Překlad: Phar.Lap

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today