Prohledej blog / Search this blog

6/26/2013

Phar Lap opět na scéně: v graffiti bitvě v Glen Eira

Tvůrci se svým velkolepým graffiti, které nazvali "Pharlaffiti"

Nástěnná malba (graffiti) Phar Lapa, fenomenálního dostihového šampióna Austrálie, se objevila na rohu ulice Johna Monashe a Derby Rd, čili paradoxně na zdi čínské restaurace přímo před branami dostihového závodiště Caufield.

Mluvčí spolku mládeže z Glen Eira, policistka Lisa Princová tisku sdělila, že barvy graffiti byly speciálně upraveny, což znamená, že vydrží i několik desítek let. Na jejím spolufinancování se podílela univerzita společně s Victoria Racing Klubem (VRC). Kresba, na které se podílelo sedm studentů ze školní komunity a koordinátor Jason Catherine, byla slavnostně dokončena 15. 10. 2012.

Princová dále uvedla, že projekt je součástí policejní iniciativy, jak zabránit vandalům v kreslení nevábných a pobuřujících značek po zdech v okolí. V oblasti Glen Eira by mělo vzniknout ještě osm podobných graffiti.

Učitel umění, prof. David Ray se o svých studentech vyjádřil velmi pochvalně. "Dle mého názoru je to graffiti opravdu velice působivé a navíc pomáháme studentům, aby se kreativně rozvíjeli za pomoci profesionála," uvedl.

Toto graffiti se sem hodí nejen tématicky, ale i historicky - jak jistě všichni víme - závodiště Caulfield představovalo významnou kapitolu v životě Phar Lapa. Právě zde trénoval ono ráno před osudným atentátem, který jej proslavil jako "tehdy jediného koně v dostihové historii, na kterého byl spáchán atentát". Zde také o pár hodin později s přehledem zvítězil. Nezapomenutelné bylo i Futurity Stakes 1931, kde mohutný ryzák navzdory neskutečnému handicapu 65 kg v sedle na podmáčené dráze rozdrtil své soupeře  stylem start cíl - a zvítězil o krk.

Archivní záběr: Phar Lap vítězí ve Futurity Stakes v Caulfieldu

Detail: Phar Lap vítězí ve Futurity Stakes v Caulfieldu




pohled na padok - závodiště Caulfied (Austrálie)


cílová rovinka detail - závodiště Caulfied (Austrálie)
Překlad: Phar.Lap
Zdroj informací: online Melbourne Fresh Daily
Zdroj fotografií: archiv Melbourne Fresh Daily, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today