Prohledej blog / Search this blog

1/08/2012

Ready for Life "bez života" aneb promarněná šance českého chovu

Ready for Life

Ztráta derby-vítězky 2005 Ready for Life otřásla dostihovou veřejností, ale daleko více pláčou čeští chovatelé, pro které smrt klisny představuje zbytečně promarněný chovný potenciál. Hnědka s pověstným bílým půlměsícem na čele totiž v mnoha ohledech vysoce převyšovala kvalitu levného zahraničního „dovozu“. Sice neukořistila legendární klasickou Trojkorunu jako ryzka Arva v roce 1988, přesto i tak byla důkazem, že „umíme chovat dobré koně“, kteří jsou schopni obstát v silné konkurenci zahraničních importů. Dobrý kůň je zkrátka dobrý kůň a tím Ready for Life bezesporu byla.

Hnědka, která pocházela z chovu filmového producenta J. Boučka, spatřila světlo světa 4. 3. 2002 v Tušovicích. Jako odstavče byla přemístěna do Střelic, odkud v barvách stáje Buc-Film vyrazila dobývat slávu dostihových oválů a hájit jméno českého chovu. 

Rainbows for Life (CAN)
Jejím otcem byl kanadský plemeník Rainbows for Life (Lyphard – Rainbow Connection, Halo), který se narodil v roce 1988 v Kanadě. Z 36 celkových životních startů dokázal 15x proběhnout vítězně cílem. Mezi jeho nejcennější triumfy na dostihové dráze patří vítězství v Coronation Futurity Stakes (Gr.1), Cup and Saucer Stakes (Gr.1), Connaught Cup Stakes (Gr.2), Summer Stakes (Gr.3), Hawthorne Derby (Gr.3), Dominion Day Hdc (Gr.3), Riggs Hdc (Gr.3), Toronto Cup Hdc (Gr.3). Když nevítězil, tak se „alespoň“ 14x dokázal umístit na dotované pozici, což se projevilo i v částkách za celkové vyhrané dotace, kde vydělal částku 1.105.926 USD. V Kanadě se v roce 1992 ozdobil tituly Šampión dvouletých hřebců a Šampión starších koní.

V chovu debutoval v roce 1994 v irském Rathbarry Studu, kde bez potíží navázal na své předchozí úspěchy na dráze. Od roku 2000 „září“ v tuzemském chovu. V letech 2003, 2004, 2005 a 2010 se u nás stal šampiónem otců dvouletých a celkovým šampiónem plemeníků v letech 1999, 2004,2005, 2006 a 2007.

Mnoho Rainbowsových potomků svými výkony vysoce převyšuje status výkonnosti průměrného plnokrevníka, neboť se prosazují i navzdory ostré konkurenci zahraničních importů. Typickým příkladem je např. dvojnásobná vítězka VP: bělka Sixteen (Rainbows for Life – Semantica, Telquel), vítěz českého i slovenského derby, kůň roku 1999 a šampión 3letých hřebců 1999, šampion plemeník otců 2letých 2009 ČR: Ray of Light (Rainbows for Life – Topmost, Top Ville), nebo pardubická Zimní královna s třetím největším ziskem mezi dvouletými v roce 2010: Matter for Love (Rainbows for Life - Mariette), ale také již zmíněná vítězka českého derby 2005 Ready for Life (Rainbows for Life – Ready and Able, Red Sunset) . 

Ready and Able (IRE)
Matka Ready for Life, Ready and Able se narodila v roce 1992 v Anglii. Jako dvouletá však na dráze nikterak nezazářila: vyběhla třikrát a ani jednou se nedokázala umístit, což bylo zřejmě i důvodem k tomu, že putovala do dražby v Ascotu, kde byla zakoupena za 1050 gns. a importována do Čech. Výsledky Ready and Able byly i nadále spíše rozpačité. Celkem startovala v 10 dostizích a pouze jednou - v Bratislavě v dostihu IV. kategorie – dokázala svůj start proměnit ve vítězství. S dostihovou kariérou se rozloučila s hluboce podprůměrnou statistikou 10 startů, 1 vítězství a 5 umístění. Na vyhraných dotacích vydělala zanedbatelnou  částku 29 900 CZK.  A právě zde začíná příběh klisny Ready for Life, která se narodila jen díky prozíravému chovatelskému rozhodnutí pana Jaroslava Boučka, který se přeci jen rozhodl dát podprůměrné Ready and Able šanci uplatnit se v chovu a to pouze na základě jejího velmi zajímavého rodokmenu. Jeho počin dát klisně šanci na základě rodokmenu se dá s trochou té nadsázky přirovnat k rozhodnutí, která činí z králů hlupáky a z chudáků boháče. Ovšem historie turfu se jimi jen hemží, protože kdo nic neriskuje, ten taky nic nezíská a to v chovu plnokrevníka platí dvojnásob. A kdo si počká, ten se obvykle i dočká. Zrod Ready for Life je modelovým příkladem této zcela jednoduché chovatelské teze.

První potomek Ready and Able, klisna Rabaka (Law Soziri) nikdy nevyběhla. Druhé hříbě, s honosným jménem Richelieu (Gay Minstrel) „kráčelo“ na dráze ve šlépějích své matky, jejíž stín nikdy nepřekročilo. Nezvítězivší Richelieu na dotacích vydělal dokonce ještě méně než jeho matka, čili„pouhých“ 21 250 CZK. Lépe už si vedla klisna Rhapsody, která při svém debutu v Karlových Varech doběhla na slibném pátém místě. Poté přešla z rovin na překážky, kde ze 14 startů získala 2 vítězství a 10 umístění. Čtvrté hříbě Ready and Able byla Ready for Life, která svými úspěchy zcela rozmetala počáteční pochybnosti, útrapy a nejistoty.

Ready for Life
Pod taktovkou nesmrtelné legendy českého turfu, pana Josefa Váni, zahájila přípravu na svou dostihovou kariéru. Jako 2letá v roce 2004 debutovala v Chuchli, kde se uvedla ve velkém stylu, když v Ceně OBV Allfinanz (1410 m) doběhla na výtečném druhém místě. Obdobně si vedla i ve svých dalších startech: v Ceně EBF Maiden svedla tuhý boj o vítězství s Ritusem, kterému sice nakonec o hlavu podlehla, ale ukázala, že jistý potenciál rozhodně má. Následovalo další druhé místo v Pardubicích v Ceně RLZO Chrudim, kde v sedle s  F. Minaříkem naznačila, že se rodí hvězda a to i navzdory faktu, že sezonu 2004 ukončila ve Velké Chuchli pouze šestým místem.

Ready for Life vítězí v Ceně Arvy
Klasickou sezonu 2005 zahájila Ready for Life opět v Chuchli a hned ve svém druhém startu odskočila do Jarní ceny klisen, kde bohužel obsadila „pouze“ čtvrtou příčku. Hned v příštím bratislavském startu nenechal trenér Váňa nic náhodě a do sedla Ready for Life angažoval v Německu působícího žokeje J. Palíka, pod jehož vedením pak hnědka brilantně opanovala pole Ceny Arvy a na své konto si připsala velmi lehké vítězství. 85. ročník Českého derby vstoupil do dějin hned ze dvou důvodů. Za prvé proto, že se na start postavili velmi drahé „investice“ v podobě Mastmana a Royal Mouginse ze stáje dr. Charváta. A za druhé proto, že ani „lesk a pompéznost“ zahraničních importů nebyl nakonec nic platný a do dostihových análů se opět zapsala pohádka o „popelce,“ která díky pomalejšímu tempu dostihu měla na hlubší půdě nejvíce sil a soupeřům ukázala, že je „připravená nejen na život“ ale i na ostrou konkurenci: Ready for Life v cíli razantním zrychlením přešla do čela a připsala si doposud největší úspěch své kariéry. Doběh Derby 2005 byl velkým překvapením pro všechny, dokonce i trenér Ready for Life, pan Josef Váňa, byl nucen uznat její kvality: "Musím se omluvit všem českým chovatelům, protože jsem vždy prohlašoval, že zde chovaní koně nemohou vyhrávat velké závody. Dnes se ale ukázalo, že jsem se mýlil," uvedl trenér, který se netajil tím, že mnohem více věřil svému importovanému svěřenci Mastmanovi.

Vítězství klisny domácího chovu, bylo také velkou satisfakcí pro pana Jaroslava Boučka, který po doběhu jen těžko skrýval dojetí. „Patnáct let jsem na koních jen prodělával, ale vyplatilo se to. Ready for Life mi to dnes vrátila,“ komentoval po dostihu své chovatelské i majitelské nadšení. Ovšem jak už to tak bývá, průběh i doběhl 85. Českého Derby vyvolal rozporuplné reakce a dlouho se o něm šuškalo. I dostihoví odborníci svorně připustili, že toto Derby bylo jedno z nejpomalejších v historii. Samozřejmě, vítězný čas 2,37,93 nebyl kdovíco, ale „raketové“ zrychlení Ready for Life v posledních metrech dostihu, zcela jasně svědčilo o určité třídě. Třídě zcela nadprůměrné, kterou ukázala i v následujícím startu, kde se divákům představila v sedle s J. Rájou a donesla jej k jeho prvnímu klasickému triumfu v Oaks Mostecké uhelné společnosti. Ready for Life se celý dostih držela blízko špice a v cíli pak zcela pohodově přešla do vedení. 

Ready for Life, potrét
Při svém dalším klasickém startu v Chuchli, kde se hnědka opět pod vedením žokeje Ráji postavila na start Charvát St. Leger. Neustále pronásledovaná pochybnostmi ze strany turfmanů, kteří silně pochybovali o tom, že by dcera Rainbows for Lifea mohla distanci 2800 metrů prostát a uspět. Ready for Life však opět všem ukázala, že na to má. Před startem St. Legeru se, podle informací dostihového reportéra Miroslava Vlčka, v hledišti vyskytoval pouze jediný člověk, který věřil, že klisna své soupeře smete. Byl to pan MVDr. Eduard Kubíček, u něhož byla klisna odchována. „Pokud bude uklizená dobře v koních, vyhraje i v rychlém tempu,“ prohlásil sebejistě a nakonec se ukázalo, že měl pravdu. Dostih nabral velmi ostré tempo zvláště zásluhou Moviestora. Na druhé pozici pak s několikadélkovou ztrátou cválal Rio Gallegose s ostatními koňmi. Pole se postupně rozpadlo a v oblouku přišlo na „lámání chleba“. Rája byl nucen Ready for Life jezdit, aby se udržel ve strategicky výhodné pozici. V cílové rovince sice na krátko přišel do vedení slovenský Tempeltänzer, jenže Ready for Life dala do svého útoku všechno. Její bojovné srdce jí propůjčilo křídla. Svým vítězstvím definitivně rozprášila pochybnosti o své třídě a definitivně se zařadila po bok velikánek českého turfu, jakými byly Latina a Arva. Trenér Váňa vyslal Ready for Life i do bratislavského Oaks, kde skončila druhá za Ecologically Right (GB), což bylo možná trošku zklamání, ale i tak si k sumě celkových vyhraných dotací připsala hezkých 149 500 Sk. 

Se svou nezapomenutelnou sezonou se rozloučila v Baden Badenu, kde se pokusila změřit síly s pěti zahraničními soupeřkami v Baden-Wϋrttemberg-Trophy, ale neuspěla. Zvítězila německá odchovankyně Saldentigerin, Ready for Life skončila poslední.

Tempově to sice žádný zázrak nebyl a nechci samozřejmě opomíjet kvality ostatních koní, kteří se s ní v klasickém ročníku vyskytovali, ale bylo by chybné, kdybychom úspěchy Ready for Life přičítali pouze štěstí. „Pouhé štěstí k vítězství ve 3 klasických dostizích rozhodně nestačí,“ dodává v zahraničí působící žokej Marin Srnec, který Ready for Life také sedlal. „Protože štěstí přeje připraveným a to Ready for Life rozhodně vždy byla.“

Ready for Life v sedle s Martinem Srncem
Zbytek příběhu o „popelce“ českého turfu připomíná spíše antickou tragédii. Sezonu 2006 odběhala ještě na rovinách. Z 10 startů 2x zvítězila, 2x byla druhá a 1x třetí. I když klisna své kvality nesporně dokázala,  přešla v sezoně 2007 na proutky, kde díky své univerzálnosti dokázala v zahraničním startu v Meranu 1x zvítězit. 

Ready for Life s Josefem Bartošem
   

V roce 2008 byla zařazena do chovu, kde byla zapuštěna hřebcem Varadar (IRE) a z tohoto spojení se v roce 2009 narodil hřebeček Robinson. Po neúspěšném zapuštění hřebcem Tribal Instinct (IRE) byla však Reaady for Life v sezoně 2010 opět navrácena zpět do překážkového provozu, čímž byl její osud víceméně zpečetěn. Lze se také domnívat, že pozdější taktický přesun hnědky z proutek na steeplechase byl jakousi cílenou přípravou na Velkou pardubickou. V našich poměrech velmi rozšířená praktika, která však místy připomíná míchání jablek s hruškami. Zvláště pak z pohledu českého chovu. 

Ready for Life s Robinsonem jako pyšná matka
Klisna kvalit Ready for Life na překážky vůbec nepatřila. Se smutkem přijali příznivci českého chovu zprávu o tom, že život plný pýchy, nezapomenutelné královny sezony 2005, devítileté Ready for Life vyhasl v Pardubicích v Ceně pivovaru Dašice na 5200 metrů. "Spadla na hlavu a poranila si páteř," dodal k celé situaci trenér hnědky Josef Váňa. Srdce „popelky“ turfu se tedy navždy zastavilo, její příběh je však na rozdíl od té pohádkové bez happyendu a český chov, který z nepochopitelných důvodů upřednostňuje importované koně, často nižších kvalit než je domácí odchov, tu zůstal s prázdnou náručí. 

Ready for Life pedigree (pro zvětšení klikni)

Autorka: Inéz Chehaibiová, Pavla Staňková / publikováno v JEZDECTVÍ 1/2012
Fotografie: Pavla Staňková
(Kromě portrétu Rainbows For Life – ten archiv Inéz Chehaibiové)

1 komentář:

  1. Kéž by to bylo poučení pro všechny - špičkové klisny na překážky nepatří.

    OdpovědětVymazat

Web Trafficfile recovery

book your room today