Prohledej blog / Search this blog

6/29/2010

Galerie velikánů - Spectacular Bid (USA)


Spectacular Bid (Bold Bidder - Spectacular)

Spectacular Bid, bělouš, který spoluutvářel dějiny amerického turfu, se narodil 17. 2. 1976. Jeho otcem byl hřebec Bold Bidder po Bold Ruler. Jeho matkou byla klisna Spectacular, v jejímž rodokmenu figuruje i vítěz Epsom Derby 1936 a šampión plemeníků Mahmound.

Kovově šedého hřebce v roce 1977 vydražili Harry a Teresa Meyerhoffovi pro Hawksworth Farm za 37.000 USD a pojmenovali jej Spectacular Bid („Senzační nabídka“), což byla jasná trefa do černého - „Bid“ totiž pod taktovkou trenéra Buda Delpa „senzačně“ deklasoval soupeře již při prvním startu na dráze v Pimlico 30.6.1978. O tři týdny později vyrovnal rekord dráhy v Allowance Stakes časem 1:04 1/5. Následovalo další vítězství ve World's Playground Stakes (Gr.3). V Champagne Stakes (Gr. 1), kde porazil esa jako General Assembly, Tim the Tiger či Breezing On. V Young America Stakes porazil „Bid“ Strike Your Colors či Instrument Landing. Podobně tomu bylo i v Laurel Futurity (Gr.1), kde v novém traťovém rekordu rozdrtil koně Tim the Tiger, General Assembly i Clever Trick, když 1 1/16 míle zaběhl v čase 1:41 3/5(!). Následovalo další vítězství v Heritage Stakes (Gr.2), kde porazil Sun Watchera i Terrific Sona. A i když v Dover doběhl „Bid“ druhý a v Tyro Stakes odcházel dokonce bez umístění, zaslouženě získal titul šampióna 2letých. Jako 3letý pokračoval ve vítězném tažení, když si připsal další vítězství v Hutcheson Stakes, Fountain of Youth, Florida Derby, Flamingo Stakes a v Blue Grass Stakes. Ve Florida Derby zvítězil o 4 1/2 délky. V květnu 1979 se „Bid“ objevil v Churchill Downs na startu Kentucky Derby a sen o Trojkoruně začal nabývat reálných rozměrů. „Bid“ fanoušky nezklamal a jako "šedý přízrak" se přehnal po dráze - v cíli byl o 2 3/4 délky před skvělým Secretariatovým synem General Assembly. Ani v Preakness Stakes neztratil "Bid" nic ze svého lesku - v průběhu dostihu elegantně převzal vedení a do cíle se vřítil o 5 1/2 délky v čase, který bral dech. Trojkoruna byla na dosah…jenže ráno před Belmont Stakes jakoby na předchozí sebevědomá prohlášení „Bidova“ trenéra Buda Delpa, že „pouze Bůh může zničit „Bidovy“ šance na Trojkorunu, zareagoval sám zmíněný Stvořitel a favorizovaný šedák šlápl na hřebík! Sice do dostihu nakonec odskočil a bojoval ze všech sil, ale prvenství uhájit nedokázal. Prolétl cílem až jako třetí a dostihová Amerika ronila krokodýlí slzy. Bid si ovšem potupnou porážku vynahradil jako 4letý, kdy se předvedl ve vrcholné formě – devět startů, devět vítězství. Svou pohádkovou kariéru uzavřel v legendárním Woodward Stakes, z něhož byli postupně škrtnuti všichni soupeři, takže „Bid“ nikým neohrožován „inkasoval“ jistou výhru.

Byl syndikalizován za 22 000 000 USD a jeho další kroky už vedly do chovu, kde výrazně neexceloval, ale osvědčil se jako otec matek. Jeho dcery daly koně jako Mozart, Janet, Mare Nostrum, Aube Indienne nebo Moonlight Charger. „Bid“ uhynul na Milfer Farm (USA) dne 9. 6. 2003, ale jeho odkaz žije dál. Figuruje mj. v Top 100 nejlepších koní USA 20. stol. na 10. místě a náleží mu i místo v Síni slávy.

Pedigree:











Článek publikován v Jezdectví 7/2010
Autorka: Inéz Chehaibiová (Phar.Lap)
Foto: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today