Prohledej blog / Search this blog

1/02/2010

Kůň roku 2009? Jednoznačně Rachel Alexandra!



Jaká debata? Všechno se v USA točí kolem toho, kdo se stane Koněm roku 2009, ale to je přeci nesmysl. Měla by to být Rachel Alexandra a to jednoznačně. Zenyatta sice vyhrála fantastickým stylem Breeder´s Cup Classic, ale jeden závod přeci nemůže vyrovat celou sezonu na dráze. Jistě, její výkon možná nadchl reportéry i editory z Associated Press, kteří ji také následně zvolili druhou nejlepší ženskou atletkou roku 2009, ale copak už všichni zapomněli na výkony Rachel Alexandry? To ona byla klisnou, která tento rok nejednou (!!!) přepsala historii! Jen se podívejte na celkové statistiky obou klisen za rok 2009 a bude Vám hned jasné, že není co srovnávat.

Anketa NY Times zatím hovoří jasně

Zenyatta vyběhla 5x a 5x taky zvítězila, ale nikdy neopustila své zázemí - běhala jen na syntetickém povrchu, na kterém je neporažená. Samozřejmě, nic proti ní, ale zajisté jí to pomáhá. Odborníci se sice nechali slyšet, že pole v Breeder´s Cup Classic nebylo nejslabší, ale všichni víme, jak moc může povrch ovlivnit výkon plnokrevníka. Zejména pokud vezmeme v úvahu, že v Santa Anitě se běhá převážně na syntetickém povrchu. Většina koní, co skončila za Zenyattou, běhá většinou na trávě.

Naproti tomu kampaň Rachel Alexandry zahrnovala osm dostihů, včetně 3 vítězství nad hřebci v Preakness Stakes, the Haskell Stakes a the Woodward Stakes. Což znamená, že zatímco Zenyatta vyhrála jako jediná klisna za 25 let v Breeders´s Classic, Rachel Alexandra v roce 2009 lámala jeden rekord za druhým (podobně jako ryzák Phar Lap v Austrálii v roce 1930). Rachel vyhrála Kentucky Oaks o 20 a 1/4 délky, což je dosud nejdelší vítězná distance dosažená v tomto závodě! Za dva týdny poté zvítězila v Preakness Stakes (po 85 letech se stala druhou klisnou, které se něco podobného podařilo). Další rekord padl, když zvítězila v Mother Goose Stakes o 19 a 1/4 délky, přičemž zvítězila o větší marži než fenomenální Ruffian. Rachel Alexandra se též stala druhou klisnou v historii USA, která zvítězila v Haskell Stakes po 41 letech a je rovněž první 3-letou klisnou, které se podařilo porazit starší hřebce ve Woodward Stakes v Saratoze, čímž zakončila svou skvělou sezónu.

V čase, kdy Rachel Alexandra měla vyhráno, co se dalo, Zenyatta měla za sebou teprve 3 vítězství nad stejně starými klisnami v Kalifornii a během sezóny nikdy nevystrčila paty jinam. Když se jí podařilo zvítězit v Lady´s Secret Stakes, rozhodl se její realizační tým, že už je na čase vyzkoušet také něco jiného. Zenyatta se tedy objevila na startovní listině Breeder´s Cup Classic. Start na syntetickém povrchu se opět vyplatil, protože (světě div se) Zenyatta zase vyhrála. Možná, že zaběhla dostih roku, ale rozhodně se jí nemůže podařit dosáhnout na post Koně roku 2009. Vždyť Rachel Alexandra naprosto překonává všechny hranice a to způsobem, jakým se to naposledy podařilo ryzákovi Phar Lapovi z Austrálie v roce 1932. Team kolem Zenyatty neriskuje, drží se osvědčené, bezpečné cesty. Obávám se však, že fantastické vítězství přišlo přeci jen příliš pozdě a přikláním se tak k domněnce, že Koněm roku 2009 se stane Rachel Alexandra.

Překlad : Phar.Lap
Zdroj: http://www.nydailynews.com
Zdroj fotorafií: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today