Prohledej blog / Search this blog

1/13/2010

Galerie Velikánů - Sea Bird II. (FR)


Vážení a milí čtenáři,


v Jezdectví začala od ledna 2010 vycházet rubrika Dostihové legendy, na které se spolupodílím s Pavlou Staňkovou (Freetexem), která píše české koně. Své články z výše uvedené rubriky budu pravidelně zařazovat do nově vytvořené sekce "Galerie Velikánů," pro lepší přehlednost.

Sea Bird II (Dan Cupid - Sicalade, Sicambre)

Sea Bird II (1962 - 1973) je považován za nejlepšího evropského plnokrevníka na rovinách v poválečných letech, o čemž svědčí i nejvyšší Timeform Rating v dostihové historii - 145. V jeho žilách totiž z otcovy strany kolovala krev fenomenálního Native Dancera. Chovatelem i majitelem Sea Birda II byl textilní výrobce Jean Ternynck. Ačkoliv byl Sea Bird II relativně pozdní hříbě, na podzim druhého roku se již jevil trenéru Etiennovi Polletovi dostatečně slibně na to, aby ho zařadil do tréninku. Jako 2-letý odběhl celkem 3 dostihy a 2x zvítězil (vč. Critérium de Maisons-Laffitte), prohrál pouze v Grand Critériu, když doběhl druhý za stájovým kolegou Grey Dawnem (Herbager - Polamia). 3-letou sezónu zahájil lehkým vítězstvím v the Prix Greffulhe a poté následovalo 6-délkové vítězství v the Prix Lupin. Jeho výkony z něj učinily top favorita empsomského Derby. Do dostihu nastupoval v kurzu 7:4. Od startu se "se vezl" ve výhodné pozici, ale v cíli už byl 2 délky před Meadow Courtem, což mu zajistilo pověst jednoho z nejlepších Derby vítězů v historii Epsomu. Poté vyhrál Velkou cenu v Saint Cloud, ve které zvítězil o 2,5 délky. Mnozí odborníci s napětím očekávali, jak si povede v Prix de l´Arc de Triomphe, na jehož startovní listině figurovala jména jako Meadow Court a Reliance (neporažení v pěti závodech včetně francouzského Derby), Tom Rolfe (vítěz amerického Derby a Preakness Stakes) a řada dalších prvotřídních plnokrevníků. Sea Bird II nastupoval v kurzu 6:5. Hned od startu získal ideální pozici, držel se za vedoucími koňmi a udržoval kontakt se špicí. Pak se odpoutal a vyrazil směle vpřed přímo k vítězství. Do cíle doběhl o 6 délek před Reliancem, třetí byl Diafone (pozdější vítěz Washington D.C. International), na pátém místě skončil ruský crack Anilin a šestý doběhl americký Tom Rolfe.

Krátce po Prix de l´Arc de Triomphe ukončil Sea Bird II své působení na dráze a byl pronajat americkým chovatelem Johnem W. Galbreathem na 5 let za neuvěřitelných 1 350 000 USD. Slibný hřebec tedy opustil rodnou Francii a stěhoval na farmu Darby Dan v Kentucky. Tento tah se Galbreathovi opravdu vyplatil, neboť podobně jako na dráze perlil Sea Bird II i v chovu.

Do Francie se již nikdy nevrátil, uhynul ve věku pouhých 11 let v roce 1973. Zanechal po sobě však kvalitní odkaz v podobě 33 stakes vítězů a 5 Gr.1 vítězů ze 172 zplozených hříbat. Mezi jeho potomky vyniká zejména úžasná klisna Allez France (vítězka Prix de l'Arc de Triomphe 1974), Little Current (vítěz Preakness a Belmont Stakes 1974), Arctic Tern nebo klisna Kittiwake. Dle chovaných statistik byl Sea Bird II i excelentním otcem matek, jeho dcery daly v chovu 50 stakes vítězů vč. šampióna Asserta (vítěze Irského Derby a Prix du Jockey Club 1982), šampióna Sea Pigeona, dále Gyra (v roce 1970 skončil druhý v Derby za fenomenálním Nijinskym II) či King´s Swana, přezdívaného "Král Aqueductu (Aqueduct je dostihová dráha poblíž Ozone Parku v New Yorku v USA).

Pedigree:







Článek publikován v Jezdectví 1/2010
Autorka: Inéz Chehaibiová (Phar.Lap)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today