Prohledej blog / Search this blog

4/16/2009

Pompeii Ruler ve stopách Phar Lapa


"Za každý dobrý skutek budeš po zásluze odměněn." Ano, přesně
tak by měl možná znít nadpis tohoto příspěvku. Proč? Protože na farmě Chatswood Hills v Queenslandu (AUS) se totiž právě toto tvrzení stalo skutečností! Tamější odchovanec Pompeii Ruler (Genuine - West With Night, Pompeii Court) totiž dokázal, že barvy, které nosí, mu nejen právem náleží, ale že v sobě zřejmě opravdu skrývají jakési magické poselství (více zde).

Úžasná podoba

Pompeii Ruler spatřil světlo světa na Chatswood Hills v roce 2002, jenže po 6 týdnech jeho matka West With Night uhynula, takže výživné mateřské mléko nahradilo mléko kravské a matku ošetřovatelé, kteří mu ho dávali pít z lahve. Odchovávání osiřelých hříbat je více méně sázka do loterie, protože je třeba dávat velmi dobrý pozor na dodržování přesně vyvážených nutričních dávek krmiva, které jsou potřebné pro jeho zdravý vývoj. Ošetřování a odchov takového hříběte vyžaduje nejen spoustu času a odříkání, ale je to úmorná dřina a je zapotřebí nekonečné trpělivosti. Ne každý chovatel je ochoten takovéto břímě nést. Pompeii Ruler ale měl štěstí v neštěstí, protože majitelé farmy se tohoto úkolu zhostili s láskou a pochopením. Za své skutky sklidili zasloužené ovoce...


Pompeii Ruler nejenže se stal vítězem Australian Cupu (Gr.1), ale svými dalšími úspěchy na dráze si vydobil i pozvánku na světoznámý dostihový míting Dubai World Cup 2007, kterého se každý rok účastní jen ti nejlepší z nejlepších. Na svém kontě má tento "dudlíkový odchovanec" 7 vítězství z 12 startů, 2 druhá a 1 třetí místo.


Svou dostihovou kariéru zahájil Pompeii Ruler jako 3-letý startem v Geelongu v prosinci 2005. Skončil na překvapivém druhém místě, což bylo předzvěstí pro jeho další úspěchy, protože své další tři starty již s přehledem vyhrál (1 start v Sandownu a 2 v Flemingtonu). To byl moment, kdy zkušení turfmani zpozorněli. Odhadovali, totiž, že Pompeii Rulerova forma půjde rapidně nahoru. Měli pravdu. Pompeii Ruler se stal nekorunovaným favoritem nadcházejícího Australian Cupu 2005 (Gr.1), jenže majitelé se rozhodli jej nepřetěžovat, stáhli ho z dráhy a poslali odpočívat (to by Harry Telford nikdy neudělal).


Po návratu na dráhu jej turfmani jen ztěží poznali. Ze 3-letého celkem nevyzrálého koníka se stal 4-letý mohutný kůň. Již při svém prvním startu v Liston Stakes v Caulfieldu deklasoval Pompeii Ruler celé pole zkušenějších soupeřů včetně Red Dazzlera, Our Smoking Joe a Maybe Better. Nejenže zvítězil velmi působivým stylem a v rekordním čase, ale rovněž ve slušném sázkovém kurzu. Pak si připsal na své konto další lehké vítězství v Craiglee. V Cox Plate se po tuhém boji umístil o nos na třetím místě.


Pak byl opět stažen z dráhy. Na podzim 2007 se objevil ve své doposud nejlepší formě a mezi staršími koňmi doslova dominoval. Zvítězil v St. George Stakes a poté v "miliónovém" Australian Cupu (Gr.1). Pompeii Ruler se nyní chystá do zámoří změřit síly s tamní elitou. Že Vám to něco připomíná? Máte pravdu, zdá se totiž, že tento valach si to namířil ve stopách slavného Phar Lapa. Tento "sirotek" nejenže nosí stejné barvy, ale dokonce se Phar Lapovi i fyzicky podobá! Je to ryzák s nápadným odznakem na hlavě, odznaky na zadních nohou sice postrádá, ale jinak jako by Phar Lapovi z oka vypadl...a to i svým "běžeckým" stylem.


Pompeii Ruler v kostce:
Narozen: 19.10.2002
Majitel: Bridsan Bloodstock Syndicate
Chovatel: Bridsan Bloodstock
Trenér: Mick Price
Jezdec: Craig Newitt
Výhry: $1,211,615
Kariéra: 12 startů: 7 - 2 - 1


Největší úspěchy na dráze:
Jako 2-letý nezávodil
Jako 3-letý 2x zvítězil ve Flemington Handicapu na 1600m (20 a 28. 1. 2006)
2007 Australian Cup (G1).


Pompeii Ruler Pedigree (pro zvětšení 2x klikni):














Zdroj informací: Internet
Zdrojobrázků: Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today