Prohledej blog / Search this blog

3/18/2009

Phar Lap aneb "polapte si svůj sen"


Každý máme své sny. Lidská fantazie je ten nejúžasnější dar, který nám byl dán. Podporuje vnitřní rozvoj našich citů a formuje naše nejskrytější sny i touhy. Každý občas utíkáme z reality do světa fantazie, abychom zde alespoň na malý okamžik mohli polapit svůj sen. Co když se ale takový na první pohled "nesplnitelný " sen stane skutečným
?

Říká se, že když si splníte svůj největší sen, nemáte pak už pro co žít. Nevím, zdali je na tom něco pravdy, protože já si neustále vytvářím nové a nové sny, takže je pro mě naprosto nemožné, abych jejich zásobu někdy vyčerpala. Cory Tindallová měla také svůj velký sen. Sen o tom, že vytvoří sochu Phar Lapa, která bude vypadat podobně jako jeho exponát v Melbournském muzeu. A svůj sen si přenesla ze své fantazie do reality tak, že je nyní skutečný a hmatatelný.

"Ráda bych poděkovala Melbournskému Muzeu za jejich ochotu a pomoc při plnění mého snu. Pro vysvětlení - Melbourské muzeum je šťastným vlastníkem ikony Australského národa - monumentálního exponátu dostihové legendy, Phar Lapa. Bez jejich obětavé pomoci by nebylo možné získat přesné míry tohoto velikána Australského turfu pro splnění mého snu, totiž pokusit se vyřezat si jeho dřevěnou sochu v životní velikosti.

Děkuji za všechno a slibuji, že Vás zase brzy navštívím.
" Cory Tindall


Dřevo použité na tvorbu mé sochy bylo ze stromu, který musel ustoupit stavbě jakési vládní budovy. Bylo zakoupeno, ošetřeno a následně i dodáno dřevozpracovatelem, kterého jsme si vybrali. Ten nás informoval o tom, že dřevo pocházející z tohoto stromu je přes 800 let staré a že mu jej věnovala samotná vláda.

Přemýšlela jsem, co s ním. A pak mě napadla brilantní leč na první pohled těžko uskutečnitelná myšlenka. Phar Lap je bezesporu dominantní ikonou Australského turfu. Bylo rozhodnuto, dřevo bude použito na jeho dřevěnou sochu. Pokusím se o nemožné. Moje socha bude představovat "prezentaci jistoty," přesně tak, jako ji v těžkých dobách představoval skutečný Par Lap nejen pro svůj tým, ale i pro celý národ. Nejvíce však pro svého majitele, Dave J. Davise, který jej neúměrně přetěžoval pronásledován vidinou snadného zisku.

Hrubá řezba sochy před dokončením (pro zvětšení 2x klikni)

A tato vypadá konečná podoba sochy Phar Lapa
(pro zvětšení 2x klikni)

Zdroj: www.catchingadream.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today