Prohledej blog / Search this blog

3/02/2009

Jan Wositzky vypraví " Příběh Tommyho Woodcocka"


Pouze jedinkrát v životě dal Tommy Woodcock výslovný souhlas k vytvoření hlasové nahrávky svého životního příběhu - v roce 1984. Právě z tohoto unikátního zvukového záznamu vznikla kniha Jana Wositzkého s názvem Příběh Tommyho Woodcocka (The Tommy Woodcock Story, 1986), které se v Austrálii prodalo přes 20.000 kusů.

Jan Wositzky- Příběh Tommyho Woodcocka

Jan Wositzky, profesí hudebník, vypravěč příběhů a zpěvák česko-skotského původu zakotvil v Austrálii v roce 1956. Spřátelil se s Tommy Woodcockem a byl vůbec jediný, komu kdy Tommy Woodcock zcela odhalil jeho příběh...

Tommy Woodcock (1905-1985) jak všichni víme, byl ošetřovatelem a později i trenérem australského závodního koně Phar Lapa. Dostihové dějiny si jej budou navždy pamatovat jako "černého koně" ve Phar Lapově realizačním týmu, hlavně díky dobrácké povaze, vyrovnanému přístupu a nenásilným tréninkovým metodám. Tommy však byl i báječným vypravečem. Často bavil přátele i další nadšené posluchače svými historkami (zvláště o Phar Lapovi), které byly vždy okouzlující, zábavné a velmi bohaté na detaily.

Tommy Woodcock se ve svém vypravění vrací zpět v čase a ukazuje čtenáři živý obrázek z dostihové historie: jak vodil koně pěšky na závody v letech 1920; časově náročnou a vyčerpávající přepravu koní vlakem mezi Melbourne a Sydney; prezentuje čtenáři i obraz Ameriky v letech 1930 a seznamuje ho s úlohami žokejů, trenérů a majitelů stájí i s vývojem turfu v průběhu 20. století.

Tato kniha by rozhodně neměla chybět v knihovně žádného fanouška Phar Lapa. Uznávám, že získat ji je tak trochu oříšek, neboť vyšla jen v Austrálii a na Novém Zélandu, ale není to nemožné. Existuje přece e-bay, kde je možno s celkem velkou úspěšností sehnat skoro všechno - i tuto knihu. Rozhodně vřele doporučuji všem, komu Tommy Woodcock přirostl k srdci nejen jako ošetřovatel Phar Lapa, ale i kvůli tomu, jaký byl člověk a jaké uznával hodnoty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today