Prohledej blog / Search this blog

3/05/2009

Michael Wilkinson a jeho příběh o Phar Lapovi


Při svém brouzdání po Internetu "za dalšími senzacemi týkajícími se úžasného Phar Lapa" jsem opět náhodně narazila na blog, na kterém mě zaujala recenze knihy Michaela Wilkinsona s názvem The Phar Lap Story.

Nelenila jsem a zkontaktovala autorku, zdali bych nemohla její článek přeložit do Čestiny a uveřejnit ho na svém blogu s tím, že vedu stránky o Phar Lapovi i fórum o něm a slečna z Austrálie velmi ráda souhlasila a odepsala mi :


Hi Inez,

Looking at your site, it looks wonderful! I have no problems with you translating my piece - thank you very much for asking :)

Regards,

Chris


Takže se souhlasem autorky Vám přínáším překlad recenze na knihu Michaela Wilkinsona s názvem Phar Lapův příběh /The Phar Lap Story/, publikována 1983.

Motto: "Kde není dobrého člověka, tam není dobrého koně."



Vzpomínám si, že v době, kdy jsem chodila na střední školu, se v Austrálii začal promítat film Phar Lap. Bylo zrovna léto a tak se film promítal venku - na dráze v Caulfieldu, kam bylo umístěno obrovské plátno a lidé tam chodili odpoledne a večer shlédnout film věnovaný Australskému čtyřnohému hrdinovi a zázračnému koni. Byla jsem nadšená, že mě tam tenkát mamka taky vzala.

Od té doby jsem na tom filmu byla nesčetněkrát a pokaždé bylo narváno k prasknutí. Celým filmem se nese ono zvláštní pouto mezi Phar Lapem a Tommym Woodcockem. V podstatě nemám žádné námitky, protože vím, že tento mladý muž měl na Phar Lapa velmi kladný vliv, nicméně příběh, který vypráví Michael Wilkinson, dává přeci jen zásluhy i Harrymu Telfordovi, zvláště pak za objevení tohoto mimořádně talentovaného koně.

Příběh Phar Lapa (The Phar Lap Story) napsaný Michaelem Wilkinsonem byl sice základním stavebním kámenem při tvorbě filmového scénáře pro film Phar Lap, nicméně při sledování filmu divák (neznalý skutečného příběhu) velmi lehko získává dojem, že ten, kdo přišel na to, jak Phar Lapa motivovat k vítězství, byl jen Tommy Woodcock., naproti tomu ukazuje divákovi Harryho Telforda jako neschopného, neúspěšného a zchudlého trenéra. Zde je první rozpor mezi knihou a filmem - v knize Michaela Wilkinsona je totiž Harry Telford vylíčen jako velmi schopný trenér, jehož tréninkové metody dokázaly Phar Lapa „rozhýbat“ k vítězstvím stejně jako některé ostatní koně z jeho stáje, i když jich moc nebylo.

Wilkinson se speciálně zaměřuje na osud velkého ryzáka, který „uchvátil srdce národa“a již v úvodu knihy přivádí čtenáře do prostředí bídy a chudoby, která postihla Austrálii ve 30. letech 20. století. Autorovi se rovněž podařilo poměrně přesně vykreslit naději, kterou chudí lidé doslova „posadili“ na hřbet velkého a neohrabaného koně představujícího pro ně doslova zázrak seslaný z nebe.

Všechny materiály použité ve výše uvedené knize autor čerpal z dobových interview v novinách, oficiálních dokumentů, záznamů VRC, článků z časopisů. Kromě toho osobně vyzpovídal mnoho lidí, kteří se s Phar Lapem setkali anebo byli svědky jeho ohromujících výkonů na dráze. Text knihy je psán jednoduchým, snadno srozumitelným jazykem – díky čemuž se kniha opravdu dobře čte. Velmi rychle si vytvoříte přehled o postavách, které vystupovaly v celém příběhu a jaká byla jejich úloha.

V mé knihovně? Rozhodně. Jak by se vůbec mohla knihovna koňského fanatika obejít bez příběhu koně, který uchvátil srdce lidí v době ekonomického temna? Úžasný kůň a nádherná kniha.

Autorka: Chris
Zdroj: zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today