Prohledej blog / Search this blog

2/01/2009

Phar Lap vs. Nightmarch

Dalším koněm, který by rozhodně neměl ujít naší pozornosti, je Phar Lapův polobratr z otcovy strany pojmenovaný velmi výstižně: Nightmarch (Noční pochod). O tomto koni se těžko shání  informace, neboť jeho fenomenální polobratr Phar Lap na sebe ve 30. tech 20. století strhl veškerou pozornost médií i veřejnosti. Lze tedy bez nadsázky říci, že Nightmarch byl zastíněn svým polobratrem a to i navzdory tomu, že ve své době na dráze předváděl velmi nadprůměrné výkony. Na rozdíl od Phar Lapa, který je téměř "nesmrtelný," se Nightmarch ztratil v historii turfu stejně rychle jako se blýskl na dráze.

NIGHTMARCH
 Nightmarch (Night Raid - Marsa, Martian) se narodil na Novém Zélandu v roce 1925. Stal se šampiónem závodní dráhy a do dějin Australského turfu vešel pod přezdívkou "The Kiwi." Jeho otcem byl Night Raid, který se později stal otcem fenomenálního Phar Lapa. Matkou byla klisna Marisa. Její otec Martian (Martagon - Otterden, Sheen) byl vítězem čtyř dostihů na Novém Zélandu - později se stal 7x vedoucím plemeníkem v této zemi: v chovu dal mnoho klasických vítězů, několik vynikajících mílařů, kteří dokázali vyhrávat dostihy různých distancí. Jeden z jeho potomků se prosadil i jako vynikající sprinter. Ačkoliv téměř všichni jeho synové byli valaši, jeho dcery založily na Novém Zélandu stabilní krevní linii. Nightmarch je spolu s Gloamingem považován za jednoho z nejlepších koní novozélandského chovu.

Nightmarch byl vůbec prvním koněm v australské historii, kterému se v roce 1929 podařilo zvítězit jak v Melbourne Cupu, tak v Cox Plate.

Nightmarch po svém vítězství v Melbourne Cupu 1929 (Phar Lap doběhl třetí)

Tento double v roce 1930 zopakoval právě Phar Lap. Mezi další koně, kteří tento úspěch dokázali napodobit patří: Rising Fast v roce 1954, Saintly v roce 1996 a Makybe Diva v roce 2005. Dle dostihových historiků byl Nightmarch jedním z nejlepších koní, kteří se objevili na dráze Austrálie a Nového Zélandu.

Martian (Martagon - Otterden, Sheen)

Další úspěchy na dráze:
1929 Great Autumn Handicap (12F)
1930 & 1932 AJC Autumn Stakes (12F)
1930 James Hazlett Gold Cup (8F)
1931 Clifford Plate (10F)
1931 Trentham Gold Cup (16F)
1932 Cumberland Stakes (14F)

Další ocenění:
Díky svým potomkům skončil šestý v šampiónátu NZ plemeníků v sezóně 1940-41
Díky svým potomkům druhý v šampiónátu NZ chovných klisen v sezóně 1949-50

Night March poráží Phar Lapa v Melbourne Cupu
Nightmarch pedigree (pro zvětšení 2x klikni):












Zdroj informací: www.wikipedia.com, archiv autorky
Zdroj fotografií: archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today