Prohledej blog / Search this blog

2/15/2009

Phar Lapova uzdečka lámala rekordy


Uzdečka, kterou nosil legendární Phar Lap, byla 11. 2.2009 vydražena v aukci s názvem Sporting and General Memorabilia. Ani ve snu by nikoho nenapadlo, že velký ryzák bude lámat rekordy v Melbourne i 76 let po své smrti! O tento velmi ceněný artefakt se totiž v dražební hale strhla doslova finanční bitka.

Phar Lapova uzdečka

Charles Leski, majitel auční síně, předpokládal, že dražební cena uzdečky se bude pohybovat okolo 3000-4000 USD. Jenže cena se nakonec vyšplhala na neuvěřitelných 32.000 USD !!! V době, kdy ve světě zuří hospodářská krize podobná té, která vypukla ve 30. letech 20. století, se Phar Lap jakoby opět přihlásil o slovo a tak dokázal všem přítomným, že v žádném případě ještě nehodlá zapadnout do prachu dějin.

Phar Lap a Jim Pike

Když Phar Lap v roce 1932 v USA uhynul, byl třetím nejlépe vydělávajícím stakes vítězem na světě. Zmiňovanou uzdečku měl na sobě v době, kdy s žokejem Jimem Pikem v roce 1931 zvítězil v Hill Stakes, Spring Stakes, Craven Plate a v Randwick Plate.

V roce 1975 Pikova žena po smrti svého muže uzdečku spolu s ostatními předměty z jeho sbírky prodala. Později se uzdečka stala majetkem Rega Howartha z hřebčína Tahoma Stud, který ji získal v roce 1998 a až nyní se poprvé ocitla ve veřejné aukční síni. A rozhodně nezklamala očekávání dražitelů - ba právě naopak. Další info o aukci zde.

Charles Leski po dražbě prohlásil:
"Výsledek dražby opět pouze dokazuje výjimečnost tohoto koně."

Na diskusi, kterou prodej Phar Lapovy uzdečky rozpoutal, se můžete podívat zde.

Publikováno: 12.2. 2009 12:33pm

Zdroj informací: www.news.com.au/heraldsun

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today