Prohledej blog / Search this blog

2/15/2009

Phar Lap vs. Carbine


Carbine (1885-1914), novozélandský odchovanec a jeden z nejlepších koní, kteří kdy vstoupili na dostihovou dráhu v Austrálii. Carbine patří mezi koně, kteří byli za své výkony na dráze uvedeni do Australské síně slávy /Australian Racing Hall of Fame/. Jeho výkony na dráze opravdu neměly obdoby, dobové záznamy hovoří zcela jasně, byl to "kůň 19. století", tedy alespoň co se Austrálie týče. Jako jeden z mála může být srovnáván s těmi nejlepšími: Phar Lapem (který byl vlastně jeho potomkem v přímé krevní linii), Bernboroughem a Tullochem, tedy koňmi, kteří zazářili na dráze ve 20. století.

Šampión Carbine (Musket - Mersey,Knowsley)
Wellbeck Stud, Anglie, 1910

Carbine startoval celkem 43x, 33x zvítězil, 6x byl druhý a 3x třetí. Neumístil se pouze jednou - kvůli zranění kopyta. Jako dvouletý nenašel v prvních 5-ti startech na Novém Zélandu vůbec přemožitele. Pak byl poslán do Austrálie, kde jako tříletý vyhrál 9 ze 13 startů. Jedním z jeho velkých úspěchů bylo i vítězství v přestižní zkoušce sezóny - AJC Sydney Cupu (3.22 km), kde nesl o 5,5 kg více než soupeři! Navzdory tomu, že v polovině dráhy byl křižován a propadl se až na poslední pozici, se Carbine těsně před cílem probojoval na první pozici a o hlavu uhájil vítězství, přičemž ještě stihl zlomit rekord dráhy časem 3:31. Jako 4-letý a 5letý zvítězil v 17 ze svých 18 startů. Jeho fantastické vítězství v Melbourne Cupu 1890 mu zajistilo "nesmrtelnost." Zlomil totiž váhový rekord, když nesl v sedle neuvěřitelných 66 kg. (což se dosud žádnému jinému koni nikdy nepodařilo - ani Phar Laovi ne). Nastoupil na start spolu s 39 soupeři, ale nedal jim sebemenší šanci. Před cílem se lehce odpoutal a proběhl vítězně cílem. Samozřejmě, že při tom opět zlomil rekord dráhy. Neuvěřitelné je, že nesl téměř o 24 kg!!! víc než druhý kůň v cíli jménem Highborn. Čtyřikrát se rovněž stalo, že Carbine během jediného dne ukořistil i dvě vítězství!



Musel to být úžasný kůň, pokud uvážíme podmínky, za kterých běhal. Logicky se nám nyní vyjasňuje, že Carbine se ve Phar Lapově rodokmenu opravdu nezapřel. Phar Lap totiž předváděl na dráze podobné kousky... Harry Telford totiž vsadil právě na Carbinovu krev a dalo by se tedy říci, že se "trefil přímo do černého," ačkoliv ze začátku to tak rozhodně nevypadalo.


Když táhlo Carbinovi na 6 let, byl stažen z dráhy do chovu. V Austrálii se kupodivu dlouho neohřál, ihned putoval do Anglie, kde dal vynikajícího Spearminta. Spearmint vyhrál Epsonské Derby v roce 1906 a v chovu se blýskl svým synem Spiona Kopem. Ten rovněž zvítězil v Derby a to v rekordním čase. Spion Kop dal v chovu Felsteada, který navázal na rodinnou tradici a rovněž se ozdobil "Modrou Stuhou." V chovu dal The Buzzarda, který byl později exportován zpět do Austrálie. Podivné kolo osudu se jaksi uzavřelo, když oba Buzzardovi synové: Old Rowley (1940) a Rainbird (1945) zvítězili v Melbourne Cupu. Carbine byl rovněž dědečkem Amerického šampióna jménem Johren, který zvítězil v Belmont Stakes v roce 1918 a byl v USA zvolen Koněm roku 1918.

Carbine (Musket - Mersey, Knowsley)

Spearmint ( Carbine - Maid Of The Mint, Minting)

Spion Kop (Spearmint - Hammerkop, Gallinule)

Johren (Spearmint - Mineola, Meddler)

Carbine zemřel 10.6.1914. Mnozí odborníci se dodnes domnívají, že právě on byl tím nejlepším koněm, kterého kdy Novozéladský chov vyprodukoval. Více o Carbinovi naleznete zde.

Carbinova kostra

Soudě dle jeho výkonů na dráze s nimi musím souhlasit. Navíc Carbine si - na rozdíl od Phar Lapa - vydobil slávu i v chovu. Zanechal svůj odkaz v podobě velmi úspěšné krevní linie, která se i díky Phar Lapovi stala velmi žádanou. Carbinova krev koluje dokonce i v žilách současné šampiónky Novozéladského chovu jménem Sunline, kterou jistě netřeba dlouze představovat. Pro všechny, kdo by přeci jen tápali: Sunline, 48 startů: 32 - 9 - 3, výhry: AUD11,351,607.

Sunline (Green Desert - Songline,Western Symphony)

Carbine v kostce:
Narozen: 1885
Uhnyul: 10.6.1914
Majitel: Donald Wallace
Chovatel: N. Z. Stud Co.
Trénér: Walter S. Hickenbotham
Výhry: US$147,380
43 Startů : 33-6-1

Největší úspěchy na dráze:
Cumberland Stakes (1888) Sydney Cup (1889, 1890) All Aged Stakes (1889, 1890) AJC Plate (1889, 1890, 1891) Melbourne Stakes (1890) Craven Plate (1890) Melbourne Cup (1890) AJC Spring Stakes (1890)

Další ocenění:
Uveden do Austrálské síne slávy/Australian Racing Hall of Fame/ 2006 - uveden do Novozéladské síně slávy /New Zealand Racing Hall of Fame/

Carbine pedigree (pro zvětšení 2x klikni):











Zdroj informací: Internet
Zdroj obrázků: Internet, archiv autorky, www.thoroughbredherritage.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today