Prohledej blog / Search this blog

10/10/2008

Vyhrál Phar Lap opravdu svůj poslední dostih?


Srdce v Canbeře, exponát v Melbourne a kostra na Novém Zélandu. Phar Lap, hrdina Austrálie, je doslova rozeset po všech koutech.
Ačkoliv jsou tyto artefakty od sebe poměrně vzdálené, mají jedno společné: obsahují totiž DNA velkého "Big Reda". Poměrně nedávno se začalo mluvit o pozoruhodném projektu, který převzalo pod svůj patronát Australské národní muzeum (Australian National Museum). Kurátorem tohoto muzea je prof. Mike Archer. Vědce nadmíru zajímá, zda by bylo možné použít Phar Lapovu DNA pro naklonování jeho identické kopie. Zbývá zjistit, zda nebyly citlivé tkáně během konzervačního procesu nějak poškozeny, čili zda se tato DNA uchovala.

Prof. Archer při zahájení prezentace
Going Native


Profesor Mike Archer, děkan na fakultě přírodních věd university UNSW, bojoval už i za povolení o naklonování vymřelého druhu Tasmánského tygra. Dle jeho názoru směřuje pokrok v oblasti klonovacích technologií k několika zásadním cílům. Jedním z nich by měl být i pokus o naklonování Phar Lapa.

Prof. Mike Archer
Profesor Mike Archer:
"Tato technologie se dnes velmi rychle vyvíjí. Naklonování identické kopie Phar Lapa za pomoci jeho DNA je rozhodně mezník, ze kterého bychom rádi celý vědecký program odstartovali. Musíme však nejdříve získat jeho DNA. Je celkem jedno, zda z kostí, srdce nebo srsti. Není to nemožné, protože všechny výše zmíněné části byly díky konzervaci věrně zachovány.

Při takové rychlosti vývoje bude brzy na světě technologie, která umožní, aby se nemožné stalo skutečností
."

Samozřejmě,že ne každý sdílí profesorovo nadšení. Obzvláště pak příznivci dostihového sportu jsou velmi rozhořčeni. Dostihoví ministři Austrálie a Nového Zélandu dokonce uvažují o zákazu klonování dostihových koní v Austrálii a NZ. Archer však naprosto odmítá názor, dle kterého by se lidé neměli plést do věcí přírody
.


Profesor Mike Archer:
"To je podle mě holý nesmysl. Tato technologie může v budoucnu prodloužit lidem život. Jen si představte, že onemocníte zhoubným rakovinovým nádorem. Pomocí technologie klonování bude možné vytvořit identickou kopii orgánu a nahradit jím orgán odumírající. Bez čekání na dárce. Vaše tělo tento orgán přijme bez problémů, protože bude vytvořen z vaší DNA. Život přeci stojí za záchranu!

Je pravda, že stojíme na samém prahu něčeho nového, ale Kolumbus by také neobjevil Ameriku, kdyby se nevydal do neznámých vod
."

Další info o profesoru Archerovi a jeho práci naleznete zde.

Publikováno: 15.5.2005
zdroj: The Herald

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today