Prohledej blog / Search this blog

7/20/2007

Zákaz klonovaní dostihových šampiónů v Austrálii a na Novém Zélandu


V průběhu příprav na populární čtyřdenní "racing carnival" si v Melbourne mimo jiné dali dostaveníčko i dostihoví ministři Austrálie a Nového Zélandu, aby vyřešili spornou otázku klonování dostihových šampiónů. Upřímně, kdo z nás fanoušků dostihových legend minulosti by netoužil po možnosti vidět např. běžet v dostihu v Kingstownu klon slavného dostihového koně Phar Lapa anebo v Churchilldowns Man O´Wara? Oba ministři však mají na věc zcela odlišný názor a svorně se shodli na tom, že "dostihy klonovaných šampiónů" je třeba z turfu zcela bezpodmínečně vyloučit anebo ještě lépe - naprosto je zakázat. Tento zákaz má být platný nejen na dostihy koní, ale zahrnuje i dostihy greyhoundů a dostihy spřežení.

JE SNAD LIBO KLON

PHAR LAPA...

MAN ´O WARA...
SECRETARIATA...
RIBOTA...
SEABISCUITA ...
nebo dalších velikánů turfu?

Tak to máte smůlu...tedy alespoň pokud
jste z Nového Zélandu či z Austrálie.


Rob Hulls, Viktoriánský dostihový ministr: Možnost klonování šampiónů by mohla mít destruktivní následky zejména na samotné kouzlo dostihového sportu! Vždyť by zcela zmizela jeho "nádherná pověstná nejistota." Šampióni by se začali klonovat jako na běžícím pásu, jen si představte ty nedozírné následky. Chov by se přestal vyvíjet, každý by chtěl mít ve stáji "zaručeného šampióna." Později by se zaručeně přešlo i ke klonování žokejů a nakonec i ke klonování trenérů. Lidem by se zachtělo např. znovu vidět v akci trenéra Barta Cummingse a jak by to dopadlo? Áááá, tak zde nám již přichází jeho replika č. jedna jménem B1 a zde máme (že by omylem) jeho repliku číslo dvě s názvem B2? Víte, jaká by to byla fraška?

Emma Simkin, reportérka: Zákaz klonování šampiónů navazuje na prohlášení mezinárodní instituce pro klonování s názvem Clone International o přípravách na pokus o naklonování dřívějšího šampióna vozatajských soutěží s použitím stejné technologie jaká byla použita při klonování světoznámé ovce Dolly. Pro sestavení struktury DNA byla použita tkáň legendárního mimochodníka jménem Gammilite. Bylo to vůbec poprvé, kdy se uskutečnilo klonování 3násobného šampióna. Dr. Richard Fry však tisku sdělil, že to byl pouze pokus o sestavení vzorce DNA, jehož účelem v žádném případě nebyl pokus o naklonování šampióna.

Dr. Richard Fry, z institutu Clone International: Domnívám, že se je předčasné zavrhovat technologii bez pochopení všech implikací, které by mohla světu přinést. Rád bych zde i zdůraznil, že naším cílem rozhodně není klonování dostihových šampiónů."

Andrew Harding, předseda Rady pro dostihový sport v Austrálii: Za prvé bych rád zdůraznil, že technologie klonování je ještě příliš nevyzrála než aby se jí dalo věřit. A myslím si, že by bylo krajně nerozvážné aplikovat ji na plnokrevníky. Za druhé základním stavebním kamenem celého dostihového průmyslu je stále zlepšovat chov, nikoliv ho klonovat.

Emma Simkin, reportérka: Australský nejlepší dostihový trenér Bart Cummings, jehož svěřenci proběhli 11x vítězně cílem Melbourne Cupu a 5x zvítězili ve Vicotria Derby se přiklonil k celostátnímu zákazu klonování dostihových koní.

Bart Cummings, trenér dostihových koní: Měli by spíš začít klonovat sami sebe, aby zjistili, zda se dokáží opravdu věrně naklonovat a neměli by se plést do dostihového světa.

Podle deníku Herald Sun

1 komentář:

Web Trafficfile recovery

book your room today