Prohledej blog / Search this blog

10/09/2008

Historie se ráda opakuje aneb nesuďte podle zjevu a nevzdávejte se příliš brzy!


"
Životní boje nejsou vždy jako vystřižené z učebnic, nepřátelé nehrají vždycky fér, ale dříve či později, ten kdo zvítězí je tím, kdo uvěří, že to opravdu dokáže."
C.W.Longenecker

Krach na newyorské burze v roce 1929 odstartoval světovou hospodářskou krizi. Ačkoliv se vžil pojem "černý pátek", všechno začalo už v úterý 24. října, kdy se kurzy akcií začaly propadat. Po ohromném hospodářském vzestupu ve 20. letech minulého století v USA totiž cena akcií kvůli spekulantům uměle stoupala, ačkoliv továrny už vyráběly spíše na sklad. Když pak náhle hodnota akcií prudce poklesla, vypukla na burze panika. Během několika hodin se investoři zbavili více než 13 milionů cenných papírů a kurzy klesly až o 90 %. Krach na newyorské burze připravil o majetek miliony lidí, třetina Američanů přišla o práci. Krize se přesunula i do Evropy.


Lidové noviny, 26. října 1929:
Nový York 25. října 1929 - při čtvrtečním krachu na newyorské burse změnilo majitele 13,881.000 akcií, čímž kursovní ztráty překročily pět miliard dolarů, to je asi 170 miliard Kč. Předseda dozorční rady First National Backer prodělal na 22.000 akciích 350 milionů Kč.

I tak obrovský krach nezpůsobil však dosud žádné insolvence, což si libují zvláště banky. Wallstreet je od včerejška střežen policií, aby se zabránilo dalším bouřlivým scénám. Po zakročení velkých bank vyvíjela se dnešní bursa příznivěji a došly kupní příkazy na velká množství. Bankéři se dnes na poradě, konané v místnosti bankovní firmy I. T. Morgan, usnesli zřídit společné podpůrné konsorcium a projednali také jiná opatření, která by mohla již napřed rušiti různé manévry bursovní.

Z finančních ústavů, které jsou členy podpůrného konsorcia, je kromě Morganova domu také National City Bank Quarantee, Trust Bank Co., Bankers Trust Co., First National Bank. Jak píše Wallstreet Yournal v článku o poměrech na burse a o této konferenci, má konsorcium k ruce 6 miliard dolarů, aby mohlo plně vyhověti svému úkolu. Dosud byla na podpůrnou akci vydána jedna miliarda dolarů.

Tolik z archivu Lidových novin.

Historie nám jasně ukazuje, že každá krize s sebou přináší nové příležitosti i hrdiny. Ti přicházejí vždy v pravý čas, tedy když je svět potřebuje nejvíce. A odcházejí, když naplní své poslání. Do tohoto vzorce nám dokonale zapadá i příběh mohutného Phar Lapa.

Na scéně se objevil právě na začátku Velké Deprese/Great Depression/ v roce 1929, když nezaměstnanost v Austrálii dosáhla hrůzné hranice 30 %. Lidé byli emocionálně na dně. Ztratili veškerou naději...

Lidé, kteří nemohli platit nájem, byli
vyhozeni na ulici se vším, co vlastnili

Rudý přízrak - Phar Lap - zahnal temný stín ze srdcí Australanů a inspiroval je. Parabola jeho života se jakoby symbolicky uzavřela v roce 1932, tedy přesně v době, kdy se situace v Austrálii začala pomalu obracet k lepšímu. Ale vše, co dokázal během vyměřené doby, ho doslova katapultovalo do pozice národního hrdiny.

76 let po svém odchodu stále zůstává australskou legendou číslo jedna. Díky své téměř hmatatelné duši a srdci opravdového šampióna. Doslova "vstříkl" umírajícímu národu do žil tolik potřebnou dávku naděje, když dokázal, že i průměrný kůň "odnikud" se může s notnou dávkou vytrvalosti a odhodlání vyhoupnout na vrchol, navzdory překážkám, nepřátelům i podivným okolnostem, kterých bylo v jeho krátkém životě opravdu nepočítaně.

Tradiční moudrost nedovoluje srovnávat koně s lidmi, ale dle vyjádření samotného trenéra Harryho Telforda byl Phar Lap anděl. Harry doslova prohlásil: "Člověk by nemohl být schopen většího citu. On byl téměř člověkem, uměl všechno, jen promluvit."

Phar Lap se objevil, když ho lidé potřebovali nejvíce. Ve své podstatě obyčený kůň ze skromného chovu se srdcem šampióna, co se nikdy nevzdával a triumfoval během velké ekonomické tragédie, která Austrálii ve 30. letech 20. století postihla.

Největší ocenění patří Harrymu R. Telfordovi a Tommymu Woodcockovi za to, že Phar Lapa ihned neodepsali, že mu věřili i přes neslavné začátky a dali mu šanci uvědomit si jeho potenciál . Nezlomili nad ním hůl jako to udělali všichni ostatní včetně Dave J. Davise. Všichni známe ten dojemný příběh, proto nemá cenu ho znovu a znovu opakovat...

Blesk, pátek 10. října 2008:
Akcie na burzách se propadají! Blíží se krach? Křivky monitorující hodnoty akcií dramaticky poklesly. Přijde další černý pátek?Nejhorší situace od září 2001, kdy teroristé zaútočili na USA! Tak finančníci hodnotí současný propad akcií na burzách. Také ta pražská od začátku roku "zchudla" o 330 miliard. No a co? - řekne si možná běžný Čech, pro něhož je investování na burze španělskou vesnicí. Klid ale není na místě. Možná má peníze ve fondech, které tu investují. A pokud ne, prohlubující se krize by ho stejně postihla. Další propad akcií se i včera šířil z Asie, v Evropě pak trochu zmírnil, ale situaci v USA příliš nepomohl ani mimořádný zásah centrální banky. Co bude dál, si málokdo troufá odhadnout. Přitom všichni znají z dějepisu pojem "Černý pátek na newyorské burze v roce 1929". Nebylo na světě člověka, který by ho nepocítil. Miliony lidí přišly o všechno. Může se takový krach opakovat i dnes? Ačkoliv se nikdo neodváží vyslovit jednoznačné NE, analytici nejsou optimističtí. Česká ekonomika je exportně závislá, a pokud by došlo k celosvětové depresi, přelila by se více či méně i do České republiky. V takovém případě by mohla vzrůst nezaměstnanost.

Zn. hledá se nový Phar Lap

Tímto článkem bych jen ráda zdůraznila, že občas musíme všichni projevit vůli a odhodlání, abychom něčeho dosáhli. Všichni bez rozdílu potřebujeme ale kolem sebe lidi s vlídnými slovy a trpělivostí, protože pak dosáhneme až ke hvězdám.

Přehled vybraných událostí součásné finanční krize (pro zvětšení 2x klikni):


Takže co říci závěrem? Nezvdávejte se! Za žádnou cenu, i když se situace bude zdát bezvýchodná, protože nikdy není tak, aby nemohlo být ještě hůř.

Zdroje informací: www.Blesk.cz, archiv Lidových novin, www.novinky.cz
Zdroj fotografií: www.Blesk.cz, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today