Prohledej blog / Search this blog

10/16/2008

Phar Lapova otrava arzenem žádným překvapením?


Pan Douglas Webb (78) působí v dostihové branži již přes 58 let. Jeho domovem je přes 30 let městečko Dubbo v Austrálii, kam se přistěhoval z malé vesničky na severozápadě Nového Jižního Walesu. Poté, co média oznámila teorii Ivana Kempsona, vzpomněl si na rozhovor, který před několika desítkami let vedl s nejmenovaným australským trenérem z Brewarriny.

Pan Douglas Webb

Douglas Webb, 78 let (majitel dostihové stáje):
On neviděl na přidávání arzenu do krmné dávky žádný problém. Dokonce si chválil jeho účinky u všech koní, kterým se denně přidávalo množství arzenu tzv. "za tři penny." Tvrdil mi, že to pro koně nebylo zdraví škodlivé! Arzen prý plnil funkci jakéhosi srdečního stimulantu. Když pak vědci potvrdili, že obrovitý ryzák Phar Lap pravděpodobně zemřel na následky otravy arzenem, vůbec mě to nepřekvapilo.

Nevím sice, jak moc bylo podávání arzenu dostihovým koním v té době rozšířené, ale téměř všichni trenéři to považovali za zcela normální věc - alespoň do doby než bylo zavedeno povinné dopingové testování, tvrdí 82letý farmář, který v dostihovém sportu ještě stále aktivně působí.

Dva přední australští vědci potvrdili, že Phar Lap zemřel na následky požití velkého množství arzenu asi tak 30 hodin před jeho úhynem. Kdo mu tuto smrtící dávku arsenu podal, zůstane zřejmě navždy tajemstvím, i když prsty historiků jednoznačně ukazují na Tommyho Woodcocka. Nelze vyloučit, že mladý ošetřovatel šampióna neúmyslně přiotrávil podáním většího množství arzenu v toniku, které Phar Lap běžně užíval, když byl ještě v Austrálii.

Je s podivem, že i 76 let po jeho smrti se Phar Lapovo jméno se železnou pravidelností objevuje palcovými titulky na předních strankách australských novin.

Panu Webbovi bylo v době, kdy Phar Lap v Kalifornii uhynul, 17 let. O jeho neuvěřitelných výkonech na dráze mu vyprávěli rodiče, kteří, jako každý průměrný Australan té doby, bojovali o přežití v nuzných podmínkách způsobených dopadem finanční krize na světovou ekonomiku. Pan Webb tvrdí, že Phar Lapova popularita byla způsobena skvělým načasovaním jeho kariéry.

Douglas Webb, 78 let (majitel dostihové stáje):
Ten kůň se na dostihové scéně objevil přesně v době největší bídy Australského národa. Lidé zoufale potřebovali někoho, ke komu by mohli vzhlížet. Je zcela mimo diskuzi, že Phar Lapa znají téměř všichni senioři v Austrálii, ale je zvláštní, že není cizí ani většině mladých lidí. Ten kůň měl na Austrálii takový vliv, že ani jeho náhlá smrt na tomto faktu nemohla a nemůže nic změnit.

Publikováno: 23.06.2008
Reportér: Kim Bartley
Zdroj: Liberal Daily

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today