Prohledej blog / Search this blog

10/15/2008

Phar Lap otráven vlastním trenérem?


zleva: Harry R. Telford, Phar Lap s Tommym Woodcockem
a reportér deníku The Herald

Mlhavé domněnky týkající se otravy australského šampióna Phar Lapa začínají po 76 letech nabývat konkrétních tvarů. Vědci již drží v rukou jasný důkaz o tom, že byl otráven smrtelnou dávkou arzenu.

To samozřejmě nadále odmítají někteří přední veterinární experti, když tvrdí, že arzen byl v té době běžně používán všemi dostihovými stájemi v Austrálii. Jeho účelem bylo především zlepšení kvality srsti u koní.

Situace se poněkud vyjasnila, když byl nalezen deník Harryho R. Telforda. Vědci se nyní přiklání k teorii neúmyslné otrávy šampióna, kterou pravděpodobně způsobil jeho vlastní trenér Harry R. Telford.

Paula Krugerová nám přináší další velmi zajímavé informace.


Paula Krugerová - reportérka

PAULA KRUGEROVÁ: Ve 30. letech 20. století byla Austrálie doslova infikována horečkou jménem Phar Lap. Tento kůň byl hrdina, který šel od vítězství k vítězství, často navzdory neúměrným handicapům. Právě v těchto těžkých letech se dědeček Noela Childa seznamil s Harrym R.Telfordem, trenérem koně, kterému později bezmezně propadla celá Austrálie.

NOEL CHILD:
V době, kdy se Phar Lap jako roček poprvé objevil v Austrálii, měl dědeček stáje hned vedle stájí Harryho Telforda. Tenkrát samozřejmě toho koně ještě nikdo neznal, ale můj děda patřil mezi Harryho nejlepší přátele. Víte, těžká doba nutila lidi, aby drželi pohromadě. Ti dva spolu tenkrát sdíleli břímě chudoby, ovšem jen do doby než Phar Lap vyzdvihl Harryho ze dna. Děda bohužel žádného Phar Lapa neobjevil a tak na tom zůstal pořád stejně. (Smích)

PAULA KRUGEROVÁ: V roce 1950, kdy byl Noel Child už dospělý, mu jeho dědeček vyprávěl o podivných událostech obklopujících Phar Lapovu smrt. Když pak svět obletěla zpráva Ivana Kempsona, že zřejmě s definitivní platností vyluštil hádanku týkající se záhadné smrti šampióna v USA, zazněla Noelovi v uších slova zemřelého dědy. Vědci podle Noela totiž pouze oznámili světu to, co už se šuškalo mezi trenéry v době, kdy Phar Lap uhynul.

NOEL CHILD: Dříve se v dostihovém sportu užívala různá tonika, která obsahovala škodlivé látky. Pokud se koním podávala často, docházelo k jejich kumulaci v organismu. Jednou z těchto (nyní již zakázaných) látek byl i arzen. Ten se používal zvláště pro zlepšení kvality srsti, zlepšení celkového stavu a vzhledu zvířete.

PAULA KRUGEROVÁ: Ale proč by Phar Lap potřeboval takové tonikum?

NOEL CHILD: Podle mého dědy, alespoň tak jsem to pochopil z jeho vyprávění, byl Phar Lap jako roček velmi citlivý kůň. Často trpěl různými kožními problémy: citlivostí na sluneční paprsky, exémem a podřážděním kůže. To bylo podle dědy hlavním důvodem, proč Harry R. Telford přistoupil k podávání zvláštního roztoku, který nazýval "Pottie's Mixture." Jedním z benefitů tohoto roztoku bylo to, že viditelně zlepšoval kvalitu srsti a kůže u koní. A já věřím, že to ten efekt opravdu mělo.

PAULA KRUGEROVÁ:Ve 30. letech 20. století se ovšem nevědělo, že je tato látka zdraví škodlivá. Ostatně ani dnes opravdu 100 % nevíme, zda mohla způsobit Phar Lapovu smrt.

Noel Child dále říká, že podle jeho dědečka měli někteří australští trenéři své podezření týkající se náhlé nevyjasněné smrti šampióna v USA, ale odmítli se k celé kauze veřejně vyjadřovat.

NOEL CHILD: K okolnostem Phar Lapovy smrti mi dědeček prozradil, že lokální australští trenéři se již v roce 1932 domnívali, že arzen nashromážděný za ta léta v těle šampióna mohl být spouštěcím faktorem, který nakonec k úhynu Phar Lapa přispěl. Zajímavé ovšem je, že celou tuto věc vynesl opět na světlo až nedávný výzkum dr. Kempsona.

PAULA KRUGEROVÁ: Proč by se ale trenéři rozhodli držet celou tu věc pod pokličkou?

NOEL CHILD: Víte, smrt Phar Lapa přišla v době, kdy se Austrálie stále ještě vzpamatovávala z temných časů spojených s finanční krizí a chudobou. Nemyslím si, že by někdo měl zájem ještě přilévat olej do ohně a oznamovat světu, že smrt milované ikony byla vlastně dílem lidí, kteří ho milovali nejvíce. To by zřejmě nikomu příliš nepřidalo. Navíc si nebyli 100 % jistí. Nicméně jak ukázal nedávný výzkum, nebyli zřejmě daleko od pravdy. Navíc i pitevní zpráva z roku 1932 se zmiňuje o tom, že v těle šampióna byl nalezen arzen. Ironií však zůstává, že tento jed nepodali koni závistiví majitelé syndikátů nebo mafie, nýbrž jeho vlastní trenér, který ho měl rád a snažil se ho chránit.

PAULA KRUGEROVÁ: Co by si Váš dědeček myslel o tom, že záhada Phar Lapovy smrti stále plní přední strany všech Australských novin a magazínů?

NOEL CHILD: Myslím, že by ho to potěšilo. Vlastně všichni lidé té doby by asi byli pyšní na to, že mohli být svědky zrodu šampióna. A to, že jejich hrdina uchvacuje mysl lidí i po tak dlouhé době, jasně hovoří o tom, že si Phar Lap pozici národního hrdiny této země právem zaslouží . Děda se dnes, alespoň myslím, musel obracet v hrobě, protože tak dlouho tutlané tajemství bylo konečně veřejně vyřčeno. Snad už došel věčného klidu.

PAULA KRUGEROVÁ:To byl pan Noel Child, vnuk trenéra Billa Dunna.

Publikováno: 23. 10. 2006
Reportérka: Paula Krugerová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today