Prohledej blog / Search this blog

10/02/2008

Phar Lap vs. Bernborough


Hnědák Bernborough se narodil v roce 1939. Jeho dědečkem nebyl nikdo jiný než slavný Gainsborough, vítěz Anglické trojkoruny z roku 1918. Bernborough se narodil na farmě Rosalie Plains poblíž městečka Oakey, které leží u Darling Downs v severovýchodním Queenslandu v Austrálii. Staroval celkem 37x, 26x proběhl vítězně cílem, 2x byl druhý a 1x třetí. Do věku šesti let závodil pouze v Toowombě v Queenslandu a poté se přestěhoval do Sydney, kde jeho trénink převzal trenér Harry Plant.

Berboroughův dědeček Gainsborough v roce 1915
(Bayardo - Rosedrop, St Frusquin)
Gainsborough v chovu
Pod taktovkou Harryho se Bernborough postupně vypracoval na šampióna závodní dráhy. Zvítězil v 15 závodech za sebou (14 z nich bylo klasických). Poté začal být samozřejmě tvrdě handicapován. V handicapu ve Flemingtonu nesl dokonce váhu 63 kg. V Doomben Cupu zvítězil i pod váhou 68,5 kg. A právě díky svým útokům ze zadních pozic pod ohromujícími handicapy je často srovnáván s nesmrtelným Phar Lapem. Někteří pamětníci dokonce trvdí, že Bernborough byl druhý Phar Lap. Svými fanoušky byl Bernborough výmluvně přezdíván "Bernborough z nebes."

Bernborough (Emborough -Bern Maid, Bernard)

2. listopadu 1946 běžel další závod v rámci dostihového mítingu u příležitosti konání MacKinnon Stakes. Nikdo v té chvíli ještě netušil, že tento závod už nedokončí... Když se totiž v cílové rovince Caultfield Cupu snažil (s handicapem 68 kg) prodrat do čela, utrpěl vážné poranění střelkové kosti a vazů. Skvělá klisna Flight, která vždy dobíhala na druhé pozici, závod tentokrát kvůli Bernboroughově zranění vyhrála.

Harry Plant měl na
Bernboroughovu kariéru největší vliv

Po dlouhé rekonvalescenci byl Bernborough nakonec v roce 1950 prodán filmovému tvůrci Lousi B. Mayerovi, který jej umístil na Spendthrift Farm v Lexingtonu v Kentucky, USA, kde se zařadil mezi chovné hřebce.
Lous B. Mayer - Hollywoodský obchodník se sny

V chovu dal Bernborough celkem 268 hříbat. Celkem slušný výkon na hřebce, který se - podle pamětníků - o chovné klisny nikdy moc nezajímal. 21 jeho potomků se stalo Gr.1 vítězi.

Bernborough
Jeho nejlepším synem byl Berseem (Bernborough - Little Priss, Sweep All) - nejlepší sprintér roku 1955. Berseem zvítězil ve 22 závodech a zlomil rekord na 6 furlongů (cca 1200 m) v Santa Anitě. Vyrovnal i dva další traťové rekordy.

Dalším Bernboroughovým potomkem, který stojí za zmínku, je Brush Bern, vítěz 15 odběhnutých závodů a druhý v 1954 Airlington Handicapu. Do třetice všeho dobrého uveďme Bernwooda (Bernborough - Miss Dogwood, Bull Dog), který vyběhl traťový rekord na 1 míli v Sheridan Handicapu na trati ve Washingtonu a doběhl třetí v Americkém Derby v roce 1951.

Bernborough uhynul v roce 1960 ve věku 21 let. Svými výkony na dráze se zařadil mezi velikány Australského turfu jakými byli: Carbine, Phar Lap, Kingston Town, Tulloch a Gloaming. Není tedy pochyb o tom, že čestné místo po jejich boku v Australské dostihové síni slávy/Australian Racing Hall of Fame/ si rozhodně zaslouží.

Bernborough- portrét

O jeho životě vyšla dokonce i publikace s názvem Bernborough - Australia´s Greatest Racehorse (Bernborough - Nejlepší dostihový kůň Austrálie), kterou napsal Duncan Slearn. A právě zde si dovolím nesouhlasit s autorem, neboť jsem toho názoru, že název knihy je poněkud přehnaný. Bernborough byl sice špičkový kůň, ale závodil jen v Austrálii. Po jeho exportu do USA byl zařazen rovnou do chovu, takže už neměl šanci změřit síly s koňmi na amerických dostihových oválech. Phar Lap tuto šanci měl a dokonale ji využil. Dokázal porazit výkvět Amerického dostihového nebe, nehledě na vzdálenost, kterou musel za svými soupeři urazit, navzdory zranění kopyta i navzdory handicapu vyměřenému mu pro Agua Caliente v roce 1932. Tolik k tomu, proč se mi zdá název knihy neadekvátní, ale proti gustu žádný dišputát...

Kniha o Bernboroughovi


Dostihová statistika:
Vítěz 15 závodů v řadě: AJC All-Aged Stakes, VRC Melbourne Stakes, TATTS NSW Chelmsford Stakes, STC Hill Stakes, AJC Warwick Stakes, BATC Doomben Ten Thousand Guineas, STC Rawson Stakes, VATC Caufield Stakes, BATC Doomben Cup, AJC Chipping Norton Stakes, VATC Futurity Stakes, VRC Newmarket Handicap, AJC Villiers Stakes, Flying Handicap, Clifford Handicap, a další. Více o Bernboroughovi se dozvíte zde.


Bernborough v kostce:
Narozen: 1939
Stát: Austrálie/QD
Barva: hnědák
Chovatel: H. J. Winten
Majitel: 1) John R. Bach; 2) A.O. Romano; 3) Louis B. Mayer
Trenér: Harry Plant
Výhry: AUD$81,861
37 startů: 26 - 2 - 1

Bronzová socha Bernborougha
a pamětní deska v Oakey

Pedigree (pro zvětšení 2x klikni):










Zdroj: Australian Racing Hall Of Fame, Internet
Fotky: Archiv Melbourne Museum, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today