Prohledej blog / Search this blog

10/02/2008

Phar Lap v Albury...ignorován?


"Koňský hotel" Royal v Albury v roce 1930

Ve městě Albury v Novém jižním Walesu se mezi lidmi povídá, že po zdejších ulicích se kdysi procházel i slavný Phar Lap se svým ošetřovatelem Tommy Woodcockem. Podle Tommyho Woodcocka však místní lidé Phar Lapa vůbec nepoznali. Může snad být tato povídačka pravdivá?
Vydejme se po stopách...

Zdá se však zcela nepravděpodobné, že star jakou ve své době Phar Lap byl, by unikla očím veřejnosti. I naprostý laik by si ho přeci musel povšimnout, vždyť šampión budil pozornost nejen svými neuvěřitelnými výkony na dráze, ale především mohutným rámcem a sytě ryzou barvou srsti. Rozhodně to nebyl kůň, který by se dal přehlédnout a přece se tak stalo.

Nájemce Royal hotelu v Albury, Nick Willoughby to potvrzuje. Říká, že v roce 1930 Woodcock a Phar Lap skutečně pobývali v Royal hotelu. Krom toho Phar Lap lehce zvítězil v Melbourne Cupu, takže jeho fotografie byly uveřejněny na předních stranách všech Australských deníků.

Phar Lap a Tommy na nádraží před odjezdem do Albury obklopeni zástupem obdivovatelů

"Je to pravděpodobně jedno z mála tajemství, kterým se město může pochlubit.V těch letech měl náš hotel výtečnou reputaci hlavně mezi dostihovou smetánkou Austrálie. Zvláště díky své lokaci. Městem totiž vedl hlavní železniční uzel mezi Sydney a Melbourne."

Nástupiště v Albury, kde Phar Lap v roce 1930
se svým týmem měnil vlak do Sydney

Při dostihových mítinzích to byla zvláště ideální zastávka pro načerpání nových sil mezi jednotlivými dostihovými dny. Náš hotel též jako první zavedl elektrickou síť do všech stájí, takže se v nich mohlo svítit elektřinou, což bylo zvláště pro personál okolo dostihových koní velmi pohodlné. V ostatních hotelích se ještě používaly petrolejové lampy a takového svícení bylo zvláště ve stájích velmi nebezpečné. Často se na lampu zapomnělo a vznikaly velké požáry."

Nyní pouze skladiště prázdných sudů,
dříve stáje, kde byl v roce 1930 ustájen Phar Lap


Willoughby dále říká, že majitel místního hostince - Ir jménem James Soden - měl velmi dobré konexe v dostihových kruzích.

James Soden
Willoughby:
"V roce 1924 kdosi prohlásil, že Soden zná osobně tolik majitelů, trenérů a žokejů po celé zemi, že se mu žádný jiný hoteliér v Austrálii nemůže vůbec rovnat..."

Willoughby dále dodává:
"Samozřejmě, že Phar Lap nebyl jediným vítězem z Melbourne, který byl ustájen ve stájích tohoto hotelu. Vzpomínám si i na další čtyřnohé hvězdy, mezi nimiž byl např. Prince Foote (1909), Piastre (1912), Artilleryman (1919), Windbag (1925) Statesman (1928), Peter Pan (1932), Foxzami (1949) a Delta (1951)."

Pokud byste náhodou četli Woodcockovu autobiografii, tak byste se dočetli, že Woodcock byl samotným pobytem v Albury doslova frustrován. Ve svých vzpomínkách uvádí, že na tomto místě pobýval s Phar Lapem celé čtyři dny a že nikdo z místních mu nevěnoval sebemenší pozornost. Podle něj byl Phar Lap v té době prostě hvězda a ti lidé ho doslova přehlíželi. Na adresu místních nakonec uvádí, že by "pravděpodobně nepoznali dobrého koně ani kdyby ho měli přímo před očima."

Co dodat? Ač se to zdá neuvěřitelné, obyvatelé Albury Phar Lapa opravdu nepoznali.

Další info o hotelu zde.
Zpracováno dle článku: Allison Jess
Zdroj: ABC Goulburn Murray

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today