Prohledej blog / Search this blog

8/21/2008

Otázka záhadné Phar Lapovy smrti definitivně vyřešena?


Poté, co Melbournské muzeum získalo v dražbě unikátní deník Harryho R. Telforda se všemi záhadnými recepty, rozhodlo se dát jej k dispozici vědcům z výzkumného centra synchrotonu. A věčná otázka týkající se záhadné smrti Phar Lapa v USA v roce 1932 se zdá být konečně zodpovězena.

Vědci, kteří objevili ve Phar Lapově srsti přítomnost arsenu, se totiž domnívají, že legendární Phar Lap opravdu zemřel na předávkování touto látkou. Vedoucí projektu, dr. Ivan Kempson, nyní připouští, že nepodložené teorie, které se začaly záhy po smrti šampióna šířit, podpořila i pitevní zpráva.

Mnozí Australané tak uvěřili, že odstranění neporazitelného koně bylo dílem americké mafie, která měla strach, že by Phar Lap mohl ohrozit jejich výnosný sázkový systém. Po zjištění, že Phar Lapova DNA opravdu arsen obsahovala, se tato terorie opět dostala do popředí zájmu veřejnosti jako nejpravděpodobnější příčina šampiónovy smrti v roce 1932.

Nyní byla však tato teorie díky informacím z deníku H. R. Telforda definitivně vyvrácena. Vypadá to, že záhadná smrt této legendy dostihového sportu byla s největší pravděpodobností opravdu jen nešťastnou náhodou. Kempsonovo prohlášení koresponduje i s výroky samotného Woodcocka, který na smrtelné posteli v roce 1985 připustil, že Phar Lap teoreticky mohl zemřít na předávkování speciálním tonikem.
Nyní toto prohlášení rozpoutalo mediální smršť nejen v samotné Austrálii ale i po celém světě.

Neporazitelný Phar Lap v roce 1931

Pokud umíte dobře anglicky, můžete se podívat na relevatní reportáže:
Phar Lap mystery solved 01
Phar Lap mystery solved 02
Phar Lap mystery solved 03

Zdroj informací: www.Yahoonews.com
Zdroj obrázků:
www.Yahoonews.com, archiv autorky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today