Prohledej blog / Search this blog

4/23/2008

Harryho tajný lektvar pro Phar Lapa vydražen za 37.000 dolarů!


Deník, který podporuje teorii, že Phar Lap byl neúmyslně otráven vlastním ošetřovatelem, byl dnes vydražen. Zápisník obsahující recepty ručně psané trenérem Harry R. Telfordem změnil dnes majitele za 37.000 dolarů!


Samotný deník obsahuje 28 unikátních receptů na tonika a různé mastičky pro dostihové koně obsahující arsen, strychnin, rulík, kokain a kofein. Deník má 82 stránek. Další dvě stránky byly přidány jedním z Telfordových žokejů - Ernie Fellowsem. Ten se později stal úspěšným trenérem ve Francii. Fellowsova rodina je nyní držitelem této senzace a rozhodla se deník zpěněžit.

Existuje i teorie, že Phar Lap, který zemřel 5.dubna 1932 v Menlo Parku v USA, byl otráven gangstery. Charles Leski říká, že nejen samotný Phar Lapův život byl plný intrik, ale že stejný závoj intrik zahaluje i veškeré předměty, které se s ním jakkoliv pojí. Podotýká, že zápisky Harryho Telforda byly a stále jsou skutečným důkazem, který odkazuje přímo k Phar Lapovi.

Dražitel, Charles Leski:
"I když se v deníku nedočtete jména specifických koní, kterým byla tonika podávána, naskýtá se nám důležitý pohled na to, jak se v té době udržovalo zdraví koní, jejich kondice a jejich schopnost dosahovat na dráze nadprůměrných výkonů. Je to opravdu pozoruhodný dokument," dodává Leski.



Dražitel, Charles Leski dále dodává:
"Zcela jistě to vysvětluje, proč byl v krevním systému Phar Lapa objeven arsen a i to jak se tam vlastně mohl dostat. Lektvar obsahoval i látky jako strychnin, kokain a kofein."

Předpokládaná dražební cena byla odhadována na 10.000 až 20.000 amerických dolarů. Neznámý kupec však překvapil dražitele, když nabídl rovnou 37.000 dolarů! Zatím se bohužel neví, kdo deník vydražil. Kupec si nepřeje, aby jeho jméno bylo zveřejněno.

Video z dražby je k dispozici zde.

Pozn. Dle nejmenovaného zdroje deník zakoupilo Melbournské Muzeum a přidá jej ke sbírce memorabilií připomínajících legendárního koně.

Zdroj: noviny the.age.com.au
Foto: archiv Národního Australského Muzea

Žádné komentáře:

Okomentovat

Web Trafficfile recovery

book your room today